Muffiny na kefirze z jagodami



Dzień dobry :-) Dawno u nas nie było muffinek, córka się już domagała. W sumie to miało być ciasto, ale robiłam dżem i czasu mi też zabrakło, a jak wszyscy wiemy te babeczki robi się ekspresowo. Tym razem zrobiłam na kefirze z borówką. Wyszły super, pulchne i smaczne. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-)

Składniki na około 10-12 sztuk:

  • 250 g mąki pszennej typ 450
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120 g cukru trzcinowego
  • 1 jajko L
  • 250 g kefiru
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • cukier puder do posypania
  • jagody 


1. Do jednej miski dajemy składniki suche i mieszamy, do drugiej dajemy składniki mokre i również mieszamy. 
2. Do składników mokrych wsypujemy suche i mieszamy najlepiej rózgą. 
3. Jagody myjemy, najlepiej pod ciepłą wodą, odsączamy i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy.
4. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Do papilotek nakładamy ciasto tak do wysokości 3/4, wkładamy do piekarnika i pieczemy na funkcji góra - dół do momentu, aż babeczki ładnie się nam zarumienią. U mnie około 12-15 minut.
5. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :-)





19 komentarzy:

  1. bardzo lubię słodkości z borówkami:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uniwersalna słodka przyjemność :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muffinki to zawsze świetny i szybki pomysł na ,,coś słodkiego'' :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj zjadłabym :). Jagody obok arbuza, borówek i truskawek są moimi ulubionymi owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. omg this looks so tasty!! i need to try this!

    Jadieegosh

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja też niedawno robiłam podobne muffinki :) Uwielbiam wszystko co jagodowe <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj chyba podkradnę przepis i zrobię go na naszym mieszkanku jak się urządzimy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają bardzo apetycznie ❤

    OdpowiedzUsuń
  9. Podprowadzam przepis.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudowne muffinki kochana :-) oj zjadłabym :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Aż ślinka cieknie :) Muffiny wyglądają przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  12. robiłam wczoraj, ale z mlekiem sojowym (nie mogę spożywać nabiału), użyłam mrożonych jagód, bo takie miałam, pusciły sok i wyszły niebieskie muffinki :D

    OdpowiedzUsuń
  13. muffiny to zawsze świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo fajne muffinki, przydalyby sie do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mmm, przepysznie wyglądają te babeczki! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Babeczki z jagodami - moje ulubione! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo smaczne, zapisuję przepis, upiekłam wieczorem, do rana tylko jedna przetrwała akurat do kawki, polecam mieciutkie !mmm

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger