Dżem z wiśni i moreli



Dzień dobry :-) Kochani dzisiaj przepis na pyszny dżem z wiśni i moreli. Przepis pochodzi z książki "Domowa spiżarnia zdrowia" Zbigniewa T. Nowaka. Dżem pyszny, ma dużo właściwości zdrowotnych, bo zwiera dużo soli mineralnych - najwięcej potasu i żelaza. Ma dużo witaminy C, oraz witaminy z grupy B. Zaleca się go ludziom odczuwającym długotrwałe zmęczenie zarówno fizyczne, jak i psychiczne. Tych właściwości ma naprawdę wiele, dlatego też warto taki dżem sobie zrobić. W smaku jest rewelacyjny, mojej córce od razu przypadł do gustu. Składniki podaję na 1 kg owoców, więc jak chcecie większą porcję, to musicie sobie odpowiednio zwiększyć ilość składników. Ja robiła potrójną porcję. Autor zaleca do dżemu cukier trzcinowy i ja taki też użyłam, jeśli wolicie inny, to oczywiście można. Polecam i miłego dnia życzę :-)

Składniki:

  • 1 kg wydrylowanych wiśni
  • 1 kg dobrze dojrzałych moreli (bez pestek)
  • sok z połowy cytryny
  • 1 kg cukru - najlepiej trzcinowego


1. Wiśnie umyć, dobrze odsączyć na sicie, wydrylować, umieścić w dużym garnku i zasypać cukrem. Odstawić na 2-3 godziny, żeby puściły dużo soku.
2. Morele umyć, usunąć pestki i pokroić w drobną kostkę. Dodać do wiśni razem z sokiem z cytryny.
3. Smażyć na małym ogniu. Musimy pamiętać o mieszaniu. Jeśli pojawi się piana, to jej nadmiar zdjąć.
4. Jak dżem będzie już odpowiednio gęsty, wkładamy go do wyparzonych słoików. 
5. Pasteryzujemy 20 minut. 




21 komentarzy:

  1. Mój Tata uwielbia domowe dżemy, konfitury :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniami, fajne połączenie, chyba takiego nigdy nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Yum Yum!
    Very delicious and nine sweet.

    OdpowiedzUsuń
  4. A później właśnie z naleśnikami zimą, czy jesienią pyszny! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wersja bez cukru by mi sie przydała..

    OdpowiedzUsuń
  6. Koniecznie musze zrobić takie połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. very lovely post :) do you like to follow each other?
    kisses!

    https://styleoflifet.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj pyszny, pyszny, też jadłem

    OdpowiedzUsuń
  9. Zawsze doceniam domowe przetwory. Zero chemii. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Hi,
    Nice post :) I am new blogger, do you want to follow each other?

    https://insandfashion.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam takie domowe dżemy! Robiłyśmy z mamą jabłkowy i śliwkowe powidła :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszny i jaki zdrowy, super :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger