Kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką



Dzień dobry :-) Sezon na truskawki jeszcze trwa, więc zachęcam Was bardzo do wypróbowania tego ciasta. Jest rewelacyjne, tyle mogę powiedzieć. Znika szybciutko, robi się też szybko. Kruche ciasto, budyniowa pianka i truskawki. Przepis znalazłam tutaj (klik), polecam, naprawdę warto zrobić :-) Miłego piątku :-)

Blaszka: 23x33 cm

Składniki ciasto kruche:

  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 1,5 szklanki mąki krupczatki
  • 250 g ziemnego masła
  • 5 jajek L (do ciasta żółtka, białka do pianki)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia


Pianka:

  • 5 białek
  • 2 budynie truskawkowe bez cukru (2x40g)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki oleju
  • szczypta soli


Dodatkowo:

  • truskawki
  • cukier puder do posypania (niekoniecznie)


1. Mąki z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder, zimne masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części 60% i 40%. Tą mniejszą część wkładamy do zamrażarki, a tą większą wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy w 180 stopniach przez 15 minut.
2. W międzyczasie przygotowujemy piankę: białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukier i miksujemy do rozpuszczenia się go, następnie dodajemy proszek budyniowy, miksujemy i na końcu zmniejszamy obroty, delikatnie wlewamy olej i miksujemy tylko do połączenia się składników.
3. Przygotowujemy sobie również truskawki, które kroimy na połówki.
4. Po wyjęciu ciasta z piekarnika na gorąco wykładamy naszą piankę, układamy truskawki rozcięciem do góry, na truskawki na tarce o dużych oczkach ścieramy naszą drugą połowę ciasta, która chłodziła się w zamrażalniku. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy 40 minut. Po upieczeniu studzimy :-) Smacznego :-)





12 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger