Polędwiczki wieprzowe ze szparagami i suszonym pomidorem



Dzień dobry:-) Sezon na szparagi rozpoczęty. My lubimy bardzo i korzystamy ile się da ;-) Tym razem zrobiłam je z polędwiczką wieprzową i suszonym pomidorem. Do tego sosik, ryż jaśminowy i surówka. Pysznie wyszło. Polecam i życzę miłego piątku :-)

Składniki:

  • około 350 g polędwiczki wieprzowej
  • 4-5 szparag
  • kilka suszonych pomidorów
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • około 400 ml bulionu 
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • świeża bazylia
  • masło klarowane


1. Szparagi możemy podgotować, ja tak robię, bo później szybciej mi się robi z nimi różne dania, a wolę takie podgotowanie niż smażone. Ja gotuję 10 minut w osolonej wodzie.
2. Polędwiczkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, usuwamy błonki i kroimy na około 1-1,5 cm plastry, które jeszcze dodatkowo rozbijamy ręką. Obsypujemy je z obu stron solą i pieprzem.
3. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła klarowanego, wrzucamy nasze polędwiczki i obsmażamy w obu stron. Następnie wlewamy bulion, dodajemy zioła prowansalskie, kurkumę, mieszamy. Nakrywamy pokrywką i dusimy około 15 minut
4. Nasze szparagi kroimy, pomidory również kroimy w paski. Dodajemy do reszty.
5. Po upływie czasu dolewamy śmietankę, mieszamy, jeśli trzeba doprawiamy. Dusimy chwilkę, żeby nam się sos zagęścił. na końcu posypujemy świeżymi listkami bazylii. 
Podajemy z ryżem, kaszą i ulubioną sałatką :-) Smacznego :-)




9 komentarzy:

  1. Masz rację :) widziałam już szparagi, czas się zabrać za nie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, moim wyzwaniem na tą wiosnę jest spróbowanie szparagów, bo nigdy nie jadłem. Dzięki za przepis - z polędwiczkami brzmią naprawdę dobrze! Wypróbuję w weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  3. super dodatki do polędwiczki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O ludzie..ja jeszcze przed obiadem jestem a tu ślinotoku u Ciebie dostaję! Uwielbiam szparagi.

    OdpowiedzUsuń
  5. this looks delicious ! love asparagus !

    OdpowiedzUsuń
  6. chyba wypróbuję, bo polędwiczki już mam...

    OdpowiedzUsuń
  7. Wszystko to, co lubię w jednym daniu <3 W sam raz na szparagowy sezon ^^

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger