Kurczak Jalfrezi



Dzień dobry :-) Przepis na tego kurczaka znalazłam na blogu Poezja Smaku. Kurczak pyszny, bardzo aromatyczny i dość ostry. Idealny do ryżu. Nam smakował bardzo, polecam i miłego poniedziałku wszystkim życzę :-)

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka 
  • 1 czerwona papryka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki pasty curry czerwonej
  • 1 świeży pomidor
  • 1 opakowanie krojonych pomidorów lub passata (u mnie passata)
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1 i 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 3-4 cm świeżego imbiru
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól
  • natka pietruszki lub kolendry


1. Filety myjemy, osuszamy ręcznikiem i kroimy w kostkę. Przekładamy do miseczki dodajemy sól, kurkumę i pastę curry i dokładnie mieszamy rękami, aż wszystkie kawałki będą oblepione. Odstawiamy na 15 minut.
2. Obie cebule obieramy i kroimy w półplasterki. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paseczki. 
3. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulę aż będzie szklista. Dodajemy do niej czosnek przepuszczony przez praskę, kurczaka i paprykę. Smażymy do momentu, aż kurczak zmieni kolor. 
4. Pomidora ja sparzyłam i pokroiłam w kostkę, dodajemy do kurczaka. Dodajemy też pokrojone pomidory lub passatę. Lekko solimy i zmniejszamy ogień.
5. Patelnię przykrywamy pokrywką i dusimy 20 minut. Po tym czasie dodajemy straty na tarce imbir, oraz zmieloną w moździerzu kolendrę i kmin rzymski. 
6. Ponownie przykrywamy i dusimy jeszcze 5 minut. Po tym czasie próbujemy czy danie jest odpowiednio doprawione, myślę, że powinno. Dodajmy posiekaną natkę pietruszki.
Podajemy z ryżem. Smacznego :-)






11 komentarzy:

  1. Kurcze już niedługo będę mieszkać sama więc twojej przepisy uratuj mi życie

    OdpowiedzUsuń
  2. Nazwa już kiedyś obiła mi sie o uszy ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Totalnie w moim guście, ostatnio często jem ryż więc super :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Może przygotuję, ale mniej ostrą wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdecydowanie to coś dla mnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O tak! Uwielbiam takiego kurczaka, więc nie pogardziłabym przepisem.

    OdpowiedzUsuń
  7. Pikantnie i w indyjskim stylu - mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zdecydowanie moje smaki, a jeśli chodzi o ostrość to mi wystarczy z żółtą pastą curry, bo czerwona jest ciut za ostra :)

    OdpowiedzUsuń
  9. takie dania bardzo lubię

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger