Kruche ciasteczka orzechowe



Dzień dobry :-) W końcu piątek :-) Dobrze, że już weekend, jakiś ten tydzień taki męczący był. Ja ma dla Was dzisiaj przepis na pyszne kruche ciasteczka orzechowe z nutą cynamonu. Przełożyliśmy je marmoladą owocową. Ciasteczka robią się miękkie tak na drugi, trzeci dzień. Mogą poleżeć dłuższą chwilę, ale raczej szybciutko zniknął, tak jak u mnie :-) Polecam i miłego piątku Wam życzę :-)

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 120 g orzechów zmielonych
  • 100 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 250 g masła
  • 2 jajka L
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Dodatkowo:

  • marmolada do przełożenia
  • cukier puder do posypania 


1. Na stolnicę przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, i masło, które siekamy nożem i później rozcieramy z mąką.
2. Następnie dodajemy zmielone orzechy, cynamon, i jajka. Zagniatamy ciasto.
3. Stolnicę lekko podsypujemy mąka. Ciasto dzielimy na porcje, każdą wałkujemy na grubość około 2-3 mm. Foremką wykrawamy ciasta. Jak robimy z dziurką, to pamiętajmy o tym, żeby ciastek z dziurką było tyle samo co bez niej ;-)
4. Formę wykładamy papierem do pieczenia, układamy ciasta i pieczemy w 180 stopniach około 15 minut. Studzimy na kratce. Po upieczeniu i wystudzeniu wszystkich przekładamy marmoladą, kremem czekoladowym, masą lub powidłem :-) Smacznego :-)





13 komentarzy:

  1. A własnie kombinowalam ostatnio jak mogłabym wykorzystac całe pudło orzechów ktore jeszcze mam w szafce.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam orzechy pod każdą postacią.
    A ciasteczka jak marzenie. Piękne i smacznie wyglądają.
    Pozdrowionka! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale śliczniutkie! Moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczne!
    A orzechowe ciasto kruche musi smakować wspaniale.
    :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zostałam dosłownie zasypana orzechami, więc chyba dzisiaj popełnię:D
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  6. super, Ty zawsze przychodzisz z takimi smacznymi przepisami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Och te ciasteczka muszą być rewelacyjne <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Artykuł bardzo dobry ! zresztą jak zawsze :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger