Szarlotka z kremem czekoladowym - pyszna



Dzień dobry :-) Dzisiaj mam dla Was przepis na naprawdę pyszną szarlotkę z kremem czekoladowym. Ciasto miało być zupełnie inne, ale czasem jak wiemy biszkopt lubi płatać nam figle. Jak zależy mi na tym, żeby wyrósł, to zazwyczaj wychodzi niski, jak znowu chcę żeby był niski to czasem jest odwrotnie, ale to dobrze, bo wtedy mogę wyczarować ciasto jakie sobie wymyślę. Tak też było w tym przypadku, miały być jabłka, miał być zwykły krem, ale biszkopt tak wyrósł, że szkoda mi było go nie wykorzystać. Więc dodała ciasta typu petitki i krem zrobiłam z dodatkiem kremu czekoladowo - orzechowego. Może być nutella lub inny. Ciasto wyszło rewelacyjne, nawet nie spodziewałam się, że aż tak będzie smaczne. Polecam, bo proste w wykonaniu, a zachwyci każdego :-) Miłego dnia Wam życzę :-)

Blaszka 24 x 34 cm

Składniki biszkopt:

  • 6 jajek L
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 3/4 szklanki drobnego cukru 
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli


1. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli. Jak piana będzie ubita dodajemy stopniowo cukier i miksujemy. 
2. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku i na końcu obie mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy łyżką lub na najniższych obrotach miksera (ja tak robię).
3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Górę wyrównujemy, pieczemy w 170 stopniach około 35 minut. Po upieczeniu studzimy około 10 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a potem wyjmujemy i już normalnie. Po wystudzeniu przekrawamy na dwa blaty.

Masa jabłkowa:

  • 1,5 kg jabłek już po obraniu
  • 3 opakowania galaretki cytrynowej


1. Jabłka obieramy, wydrążamy środek i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka, dajemy troszkę wody i dusimy pod przykryciem. Jak jabłka zaczną robić się miękkie i zaczną się rozpadać wsypujemy do nich galaretki (proszek), mieszamy dokładnie i odstawiamy do przestudzenia (jabłka mogą być ciepłe jak będziemy je wykładać na ciasto).

Jak masa jabłkowa będzie letnia to wykładamy ją na jeden (spód) blat naszego biszkoptu, a na nią układamy herbatniki typu petitki i wstawiamy na około 20 minut do lodówki, żeby nam się wszystko ładnie wystudziło, a masa jabłkowa troszkę stężała.

Krem czekoladowy:

  • 500 ml śmietanki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki kremu czekoladowego typu nutella (u mnie z orzechami i miodem)


Dodatkowo:

  • gorzka czekolada do starcia na ciasto
  • około 20 sztuk herbatników kakaowych typu petitki


1. Śmietankę ubijamy, do ubitej dodajemy mascarpone i krem czekoladowy (jeśli wolicie masę bardziej słodki to nutelli możecie dodać oczywiście więcej), delikatnie miksujemy do połączenia się składników. 

Na wcześniej wyłożoną masę na której mamy już ułożone herbatniki wykładamy nasz krem (troszkę zostawiamy na posmarowanie wierzchu ciasta!!), następnie dajemy drugi blat biszkoptu. Na nim rozsmarowujemy krem czekoladowy, który zostawiliśmy i całość posypujemy startą gorzką czekoladą. Ciasto wkładamy do lodówki u mnie stało całą noc, ale myślę że 3 godzinki spokojnie mu wystarczy :-)
Smacznego :-)

Przełożenie ciasta: 
pierwszy blat biszkoptu - letnia masa jabłkowa - herbatniki typu petitki - krem czekoladowy - drugi blat biszkoptu - krem czekoladowy (tylko do posmarowania wierzchu) - starta gorzka czekolada 






16 komentarzy:

  1. idealna na rodzinne uroczystości;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Beti, ta szarlotka wygląda tak kusząco, że chyba zrobię ją niebawem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna wersja szarlotki 💛💚💚💛

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności :)
    Zapraszam także do siebie na nowy post - KLIK

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajne urozmaicenie szarlotki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Szarlotki bardzo lubię :) Twoja prezentuje się mega pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Myślisz, że teściowej zasmakuje ;-)?

    OdpowiedzUsuń
  8. A ja ziś byłam na szarlotce w kawiarni :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudowne ciasto kochana, z chęcią bym zjadła kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. ach te biszkopty, u mnie też bywają złośliwe, a szarlotka wygląda cudnie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger