Racuchy na jogurcie z jabłkiem i cynamonem



Dzień dobry :-) U Was też tak pięknie i słonecznie? W Rzeszowie z rana mgły, ale teraz już cudnie świeci słoneczko, aż się przyjemniej funkcjonuje. Można pójść na spacer, rower, skorzystać jeszcze póki tak ładnie. Mam nadzieję, że taka pogoda utrzyma się jak najdłużej, bo już zaczynają nas straszyć ostrą zimą brrr ;-)
Przepis, który mam dziś dla Was, to pyszne racuszki na jogurcie z jabłkami i cynamonem z Wietnamu od Knorr. Cynamon niezwykle pachnący, troszkę jaśniejszy niż ten który kupiłam poprzednio, więc wychodzi na to, że miejsce pochodzenia przypraw ma duży wpływ na ich smak i aromat. Takie placuszki robimy często z różnymi dodatkami. Placuszki wyszły bardzo puszyste i aromatyczne, uwielbiam połączenie jabłek i cynamonu i moi domownicy też, bo placuszków wyszła spora porcja i zniknęły w mig :-) Polecam wypróbować przepis i życzę Wam miłego dnia :-)

Składniki:

  • 2 jajka L
  • 330 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 1 łyżeczka cynamonu u mnie cynamon z Wietnamu Knorr
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 3 większe jabłka
  • cukier puder do posypania racuszków
  • olej do smażenia


1. Jabłka obieramy, wydrążamy środek i kroimy w drobną kostkę, dodajemy cynamon, mieszamy i odstawiamy. 
2. Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy na wysokich obrotach na puszystą, jasną masę. Następnie dodajemy jogurt, zmniejszamy obroty miksera i miksujemy do połączenia się składników.
3. Mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą przesiewamy, stopniowo dodajemy do jajek i jogurtu, miksujemy.
4. Na końcu dodajemy jabłka wymieszane z cynamonem i mieszamy wszystko drewnianą łyżką. 
5. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nabieramy porcje ciasta, nakładamy na patelnię i formujemy placuszki.
Smażymy na średnim ogniu, do momentu, aż placuszki ładnie nam się zarumienią z obu stron. 
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :-)





13 komentarzy:

  1. U mnie w domu, często robimy te placuszki dla mojego 3 letniego chrześniaka, są przepyszne. 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Racuchy to mój zdecydowane smak dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pulchniutkie :) Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię wszelakie racuszki

    OdpowiedzUsuń
  5. Na takie racuchy to ja się do Ciebie wpraszam :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cynamon to moja ulubiona przyprawa, ale jeszcze do placuszków jej nie dodawałam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za przepis �� racuchy wyszły rewelacyjnie ��������

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie racuchy są najlepsze! Dzieki za przepis ;d

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger