Ciasto Lion



Dzień dobry :-) Kolejne ciasto wybrane przez syna ;-) Tym razem padło na ciasto Lion, przepis znalazłam tutaj, przepis trochę zmodyfikowałam, bo dałam mniej masy kajmakowej i na górę nie dawałam batoników lion, bo słodkości byłoby za dużo, a przesłodzonych ciast nie lubimy. Z biszkopta zeskrobałam wierzch i pokruszyłam. Dzięki temu ciasto nie było przesłodzone, dla nas idealne. Jedyna wada tego ciasta jest taka, że bardzo szybko znika ;-) Polecam, róbcie bo warto :-) Miłego piątku :-)

Blaszka 24 x 34 cm

Składniki biszkopt:

  • 6 jajek L
  • 2/3 szklanki drobnego cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Warstwa z ryżu i kajmaku:

  • 100 g preparowanego ryżu
  • 1 puszka (440 g) masy korówkowej (kajmaku)


Krem:

  • 500 ml śmietanki 36 % 
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru


Dodatkowo:

  • większe pół opakowania ciemnych herbatników (petitki)
  • 1/2 szklanki wody z cytryną do nasączenia biszkoptu


1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy. Zmniejszamy obroty i dodajemy po jednym żółtku.
2. Mąki razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy i stopniowo dodajemy do masy (teraz możemy wszystko wymieszać drewnianą łyżką lub na niskich obrotach miksera).
3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto, wyrównujemy górę. Pieczemy w 170 stopniach około 35 minut. Po upieczeniu stukamy blaszką z biszkoptem o blat i odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu biszkopt kroimy na dwa blaty, z górnego ścinamy wierzchnią warstwę, kruszymy do miseczki i odstawiamy. Dolny biszkopt nasączamy wodą z cytryną.


4. Ryż mieszamy z kajmakiem (kajmak najlepiej żeby był w temperaturze pokojowej, wtedy łatwiej się wymiesza. Wykładamy go na biszkopt. 
Następnie układamy ciemne herbatniki. Troszkę dociskamy :-)

5. W misie miksera ubijamy śmietanę 36%, jak będzie ubita, dodajemy cukier puder i serek mascarpone. Miksujemy do połączenia się składników.

Połowę masy wykładamy na herbatniki, teraz nakładamy drugi blat biszkoptu i drugą połowę masy. Na masę dajemy pokruszony wierzch biszkopta.

Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin :-)

Przełożenie ciasta: blat biszkoptu - warstwa ryżu z kajmakiem - herbatniki ciemne - 1/2 kremu - drugi blat biszkoptu - druga połowa kremu - pokruszony wierzch ścięty z góry biszkoptu

Smacznego :-)






20 komentarzy:

  1. Wiele moich znajomych zachwala to ciasto. Ja jeszcze go nie jadłam, ani nie piekłam, więc chętnie to zmienię. 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Niezwykle smaczne jest to ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Batoniki Lion uwielbiam, a więc ciasto idealne dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Twój Syn ma doskonały gust - to ciasto jest rewelacyjne:D
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy takiego nie robiłam. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chyba zrobię je przy najbliższej okazji

    OdpowiedzUsuń
  7. to będzie coś niebywale smacznego! <3 uwielbiam Twoje przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Twój syn fajne ciasta do zjedzenia wybiera :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam wygląda pysznie, ja niestety nie umiem piec :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetnie wygląda, super, że zmodyfikowałaś ilość słodyczy w cieście :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Takie ciasta to ja lubię :) Poproszę kawałek do popołudniowej kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Znam to ciacho jest pyszne, u mnie na blogu można je znaleźć nawet w 2 wersjach tradycyjnej i białej :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zrobiłam i powiem szczerze - HIT! Dzieciaki uwielbiają ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jaki rozmiar blachy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest napisane nad składnikami. 24 x 34 cm :-)

      Usuń
  15. Smaczne ciasto. Jedliśmy w domu i jedna blaszka to za mało :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger