Paella z warzywami z patelni



Dzień dobry kochani :-) Dziś przepis na paellę z warzywami z patelni. Przepis znalazłam w książce "Vege kociołkowanie" Ewy Hangel. Paella pyszna, doprawiłam po swojemu, bo tak z przepisu była za mało właśnie doprawiona. Zamiast ryżu arobrio dałam ryż brązowy, bo tamtego nie miałam. Jak ktoś wolałby wersję z mięsem, to spokojnie może dodać ;-) Miłego dnia :-)

Składniki na około 6 porcji:

  • 2 duże pomidory
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 duży bakłażan
  • 1 większa cukinia
  • 2 cebule
  • 2 większe czerwone papryki
  • 300 g ryżu arborio lub brązowego
  • 1 cała główka czosnku
  • olej roślinny
  • 1 litr wody
  • 2 łyżki słodkie czerwonej papryki
  • 2 - 3 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
  • 1 gałązka rozmarynu
  • sól
  • pieprz
  • około 400 g passaty pomidorowej


1. Warzywa kroimyy w niewielką kostkę, wielkość podobna do fasoli. Czosnek obieramy, przecieramy. W wysokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy do niej warzywne składniki. Doprawiamy solą, papryką, czosnkiem, pieprzem i mieszamy.
2. Gdy warzywa będą dość miękkie, wrzucamy do patelni suchy ryż. Zwiększamy gaz, ryż ma się uprażyć razem z warzywami. Mieszamy, żeby składniki się połączyły (to jest ostatnie mieszanie, od tej pory nic już nie mieszamy, ja pomieszałam raz jeszcze jak dodałam passatę i wodę).
3. Zmniejszamy gaz, dodajemy wodę i passatę i ja teraz pomieszałam wszystko raz jeszcze. Czekamy, aż ryż się ugotuje w daniu. Gdy jest miękki możemy podawać. Smacznego :-)





10 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger