Puszyste racuchy drożdżowe z jabłkami i żurawnią



Pyszne i puszyste racuszki drożdżowe z jabłkami, idealne na śniadanie, albo kolację. U mnie najbardziej posmakowały moje córeczce, zajadała się nimi. Ja robię je rzadko, bo trochę czasu ich wykonanie zajmuje. Ciasto musi urosnąć, więc na szybko się ich nie zrobi, ale za to smak rekompensuje to czekanie :-) Mam nadzieję, że lubicie :-) Miłego dnia :-)

Składniki:

  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 jajko L
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • około 500 g mąki
  • 2-3 jabłka
  • 1 szklanka suszonej żurawiny
  • cukier puder do posypania placuszków


1. Do kubeczka wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i tak z pół szklanki ciepłego mleka, mieszamy i odstawiamy zaczyn na około 10-15 minut, żeby ruszył. 
2. W międzyczasie przesiewamy do większej miski mąkę, do której wbijamy jajko, dodajemy mleko i zaczyn. Wyrabiamy ciasto mikserem, dodajemy obrane , pokrojone w drobną kostkę jabłka i posiekaną żurawinę, mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny.
3. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nabieramy porcje ciasta, nakładamy na patelnię, i formujemy placuszki. Ja nakładałam, przewracałam je i dociskałam łopatką, następnie smażyłam z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :-)




17 komentarzy:

  1. Fantastic post!

    Kisses ...

    Dilek .

    OdpowiedzUsuń
  2. Racuchy jak marzenie :) A wyraziste smaki jabłek i żurawiny, to jest coś co lubię. Razem - są SUPER :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Drożdżowe mi ostatnio tak nie idzie, że odpuściłam robienie czegokolwiek.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychota, narobiłaś mi smaka tymi racuszkami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O rany, takie pyszności, a ja jeszcze jestem przed obiadem:) Wyglądają smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Za racuchami nie przepadam, ale wyglądają ładnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiammmm ale z jabłkiem jeszcze nie jadłam. Muszę spróbować!
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie grubaśne i puszyste <3 Smak dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Możesz podać ile wychodzi z tej porcji racuchów bo chciałam je zrobić

    OdpowiedzUsuń
  10. Super wyglądają. Najlepsze racuchy robiła moja babcia... niestety nie zdradziła nigdy swojego sekretu;) Ja robiłam je już z kilku przepisów i choć zawsze wychodziły smaczne, to jednak nie był to ten smak od babci;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja to zawsze mam szczęście zaglądać tutaj, kiedy jestem głodna...
    Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  12. dawno nie jadlam racuchów. może na poniedziałkowe śniadanie zrobię ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger