Pyszne pączki - przepis



Przepis na pyszne pączki dopiero dzisiaj w tłusty czwartek, ale nie miałam wcześniej jak ich zrobić. Ciągle coś wypadało, dopiero syn mnie zmusił i zrobiliśmy. Powiem Wam, że jestem z siebie i syna dumna, bo wyszły, a robiłam po raz pierwszy. Przepis znalazłam tutaj i okazał się super. Pączki puszyste, bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Nie robiłam lukru, bo stwierdziłam, że i tak wystarczy tego dobrego, tych kalorii i pączki posypałam cukrem pudrem :-) Przepis polecam i życzę smacznego Tłustego Czwartku :-)

Składniki:

  • 4 pełne szklanki mąki (szklanka 250 ml)
  • 60 g świeżych drożdży
  • 60 g masła (stopionego i przestudzonego)
  • 6 żółtek
  • 4 łyżki cukru
  • 400 ml mleka


Dodatkowo:

  • marmolada różana
  • 2 kostki smalcu
  • olej rzepakowy
  • cukier puder do posypania


1. Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy dwie łyżki cukru, 2 łyżki mąki i kilka łyżek ciepłego (nie gorącego) mleka. Mieszamy i odstawiamy zaczyn na 20 minut w ciepłe miejsce.
2. Masło topimy, studzimy. Po upływie 20 minut do zaczyny dodajemy pozostałe ciepłe mleko, pozostały cukier, mąkę, żółtka i stopione masło. Ręcznie wyrabiamy ciasto około 10 minut. Będzie ono trochę klejące, ale da się wyrobić, a dzięki temu pączki będą bardziej puszyste.
3. Po wyrobieniu ciasto przekładamy do dużej miski, które boki i spód oprószamy mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny.
4. Po tym czasie stolnicę oprószamy mąką, przekładamy ciasto i wałkujemy na grubość około 1 cm. Szklanką o średnicy około 6 cm wykrawamy koła. Ja tak wykrojone koła zostawiłam na 30 minut, żeby jeszcze podrosły.
5. W szerokim garnku roztapiamy smalec, dodajemy do niego trochę oleju i porządnie rozgrzewamy na dużym gazie. Jak olej nam się rozgrzeje gaz zmniejszamy i na małym ogniu pączki smażymy z obu stron, aż ładnie się nam zarumienią. Trzeba pamiętać o tej zasadzie (rozgrzewamy olej na dużym ogniu, zmniejszamy i smażymy pączki na małym ogniu) dzięki temu w środku nie będą surowe. 
6. Upieczone pączki przekładamy na papierowy ręcznik i jeszcze ciepłe za pomocą szprycy nadziewamy marmoladą. Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem :-) Smacznego :-)







20 komentarzy:

  1. Właśnie zajadam:D A co, w Tłusty czwartek można poszaleć;)
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie domowe pączki są po prostu najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniałe, takie tradycyjne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja mama w tym roku zastrajkowała i nie piecze :( Szkoda ale takie domowe są najpyszniejsze

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, cudownie wyglądają! Sklepowe mogą się schować ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja już dzisiaj nie mogę patrzeć na pączki i na długo mi starczy :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyszły Ci idealne! Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wszystko fajnie, tylko ja po dzisiejszym Tłustym Czwartku to chyba przez rok już pączków nie tknę :D. Ile tego dzisiaj było...

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne, idealne i domowe! Jeszcze nigdy sama pączków nie robiłam, ale może w końcu się skuszę;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyszły Wam pięknie:) Ja też - jeśli już jem pączki - to wolę obsypane delikatnie cukrem pudrem;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyszły idealne i wyglądają przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne pączki zapewne, wyglądają super :) pozdrawiam i zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  13. Jako leń- pączki kupiłam, a z chęcią zjadłabym takie domowe! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jakie okraglutkie i puszyste aj zjadłabym.

    OdpowiedzUsuń
  15. Chętnie kiedyś przepis wypróbuję. Wyglądają apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wyglądają tak pysznie, że o mamo! :)

    Pozdrawiam - http://izabiela.pl/

    OdpowiedzUsuń
  17. Mówię sobie ze nie będę jeść słodyczy a potem widzę takie pączusie i wszystko szlag trafia ^^

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger