piątek, 31 marca 2017

Zapiekanka z ziemniakami, indykiem, brokułem, cukinią i kukurydzą



Jakiś czas temu robiłam i proponowałam Wam zapiekankę chłopską, moim panom bardzo smakowała  i chcieli koniecznie jeszcze raz. Ja nie bardzo miałam ochotę na kiełbasę i zrobiłam podobną, tylko w lżejszej wersji bo z indykiem, brokułem i kukurydzą. Taka bardziej wersja babska ha ha :-). Smaczna bardzo, polecam i miłego i słonecznego piątku wam życzę :-)

Składniki:

  • 8 większych ziemniaków
  • 400 g filetu z indyka 
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 brokuł
  • 1 mała cukinia
  • 20 dkg startej mozzarelli
  • kurkuma
  • sól
  • pieprz
  • 250 ml śmietanki 18%
  • 1 jajko


1. Ziemniaki obieramy, gotujemy, studzimy, kroimy w plastry. Brokuła gotujemy, studzimy. Filet z indyka kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju kokosowym, dodajmy kurkumę, sól, pieprz. Cukinie kroimy w plasterki. W kubku mieszamy starty ser ze śmietanką i jajkiem.
2. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem koksowym, na spód układamy warstwę z ziemniaków, na ziemniaki, indyka, brokuła, cukinię i kukurydzę. Kolejna warstwa tak samo - ziemniaki, indyk, brokuł, cukinia i kukurydza i kończymy na ziemniakach. Całą zapiekanką polewamy sosem (jajko, ser, śmietanka).
3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i zapiekamy całość 30 minut. Smacznego :-)))






czwartek, 30 marca 2017

Domowe burgery



Wczoraj były domowe bułki do burgerów - klik, a dziś burgery. Zawsze to dużo zdrowsza wersja niż inne kupowane gdziekolwiek, już nie będę wymieniać ;-). Kotlety zrobiłam z mięsa mielonego z indyka, do tego natka pietruszki, troszkę bułki tartej, sól, pieprz, słodka papryka, kurkuma, ketchup i jajko. Reszta to dodatki jakie miałam w lodówce i nie tylko w niej. Każdy może smak dostosować pod siebie :-). Wyszły bardzo smaczne i polecam Wam takie domowe :-). Miłego dzionka :-))

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • natka pietruszki 
  • kurkuma
  • słodka papryka
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki ketchupu
  • olej kokosowy do smażenia


Reszta dodatków:

  • cebula czerwona
  • rukola
  • pomidor
  • ogórki kiszone
  • papryka
  • ser żółty plasterki
  • majonez, ketchup, sos tatarski


1. Mięso przekładamy do miski, dodajemy resztę składników i mieszamy. Formujemy kotleciki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy je z obu stron. Powinny nam się ładnie zarumienić. 
2. Dodatki kroimy: ogórki, pomidora w plasterki, cebulę w piórka, paprykę w paseczki.
3. Moje bułki były ciepłe, ponieważ burgery robiłam zaraz po ich upieczeniu, jeśli robicie później, to bułki można podgrzać w piekarniku. 
4. Bułki przekrawamy na pół. Na dolnej części rozprowadzamy trochę sosu lub majonez, albo ketchup, następnie ja dałam cebulę, trochę rukoli, kotlecika, na kotlecika ketchup, plaster sera i resztę składników, na ostatni składnik tez troszkę sosu i nałożyłam wierzch bułki. Lekko dociskamy i zjadamy :-)). Smacznego :-)





środa, 29 marca 2017

Bułki do burgerów




Dzisiaj przepis na domowe bułki do burgerów, zamiast zabierać młodego do popularnej sieciówki, która serwuje hamburgery zrobiłam domowe. Bułki mięciutkie, słodkawe, idealne. Moje dziecko zjadło jeszcze na drugi dzień z wędliną. Przepis znalazłam na blogu rodzinka w kuchni. Bułeczek wychodzi 10 sztuk. Polecam, jutro domowe burgery :-). Miłego dnia :-)

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 30 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 300 ml letniego mleka
  • 50 g masła
  • 1 jajko (temp. pokojowa)
  • żółtko zmieszane z łyżką mleka do posmarowania bułek
  • sezam


1. Mąkę przesiewamy. Mleko podgrzewamy, ma być letnie. Masło roztopić, ostudzić, tez ma być letnie.

2. Robimy rozczyn: Drożdże mieszamy z łyżeczką cukru, chwilkę mieszamy i zrobią się płynne. Dodajemy 2 łyżki mleka i łyżkę mąki. Mieszamy, zostawiamy w ciepłym miejscu na 15 minut.

3. Do miski do której przesialismy mąkę dajemy sól, pozostały cukier, mleko, jajko i wyrośnięty rozczyn. Mieszamy, dodajemy masło, ponownie mieszamy. ja w tym momencie wyjęłam sobie ciasto na stolnicę i wyrabiałam ręcznie 15 minut. Ciasto super się wyrabia :-). Możemy też wyrobić mikserem z hakiem. 

4. Formujemy kulę, przekładamy do miski, miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1-1,5 godziny.

5. Po upływie podanego czasu z ciasta formujemy 10 bułeczek. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy sezam. 

6. Tak przygotowane bułki zostawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu. Pieczemy w 210 stopniach około 15 minut. Bułeczki powinny się ładnie zarumienić :-)





wtorek, 28 marca 2017

Pide z kurczakiem, czarnymi oliwkami, suszonym pomidorem, mozzarella i oregano



Pide to turecka pizza, tylko nie okrągła a w kształcie łódeczki. Mój syn jak zobaczył i usłyszał, że to inna wersja pizzy, to od razu zapragnął taką zjeść. No i jak tu odmówić dziecku, jak samemu ma się na takie pyszności ochotę. Ja zrobiłam z kurczakiem, bo oryginalne z mięsem mielonym powinno być (takie też kiedyś wypróbuję). Do tego czarne oliwki, suszone pomidory, kukurydza, czosnek i oregano. Całość posypana mozzarellą, a po upieczeniu szczypiorem :-). Pyszne było powiem Wam :-). Miłego dzionka :-)

Składniki ciasto na 4 sztuki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 ml letniej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 20 g drożdży świeżych


Składniki farsz:

  • 2 filety z kurczaka
  • kilka czarnych oliwek
  • 6-8 suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • kukurydza z puszki
  • 1 łyżeczka oregano Galeo
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • starta mozzarella
  • olej kokosowy do smażenia
  • szczypiorek


Farsz:
1. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, podsmażamy, dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i drobno pokrojony czosnek. Dodajemy przyprawy i smażymy. jak kurczak będzie usmażony dodajemy okrojone suszone pomidory i oliwki, oraz kukurydzę. Mieszamy.

Reszta:
1.. W letniej wodzie rozrabiamy drożdże z cukrem. Na stolnicę dajemy mąki, sól, oliwę z oliwę i rozrobione drożdże. Wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu dzielimy na 4 części. 
2. Musimy cienko rozwałkować, na podłużny placek, na środek dajemy wzdłuż farsz. Następnie boki troszkę zwijamy, tak samo końcówki, zwijamy formując czółenko, końcówki dociskamy. Ja robiłam to już na blaszce, którą wcześniej wyłożyłam papierem do pieczenia, bo potem z farszem pide ciężko jest przenieść na blaszkę (rozwałkowałam placek, przeniosłam ba blaszkę, dałam farsz i formowałam czółenka/łódeczki). 
3. Wierzch posypujemy startą mozzarella i odstawiamy na 10 minut.


4. Piekarnika nagrzewamy do 190 stopni, pieczemy 30 minut. Ciasto ma się ładnie zarumienić. 
5. Wierzch posypujemy dodatkowo suszonym oregano i szczypiorem :-).
Podajemy z sosem czosnkowym :-). Smacznego :-)))






poniedziałek, 27 marca 2017

Babka jogurtowa z żurawiną



Ostatni tydzień pełen chorób u nas, bardzo wyczerpujący był niestety. Nie miałam siły na wymyślanie ciast i zostało na babce. Babka z jogurtem, żurawiną i obowiązkowo biała czekolada, bo mój młody wielbi ją ponad wszystko i jak tylko ma okazję żeby mnie namówić do dodania jej do czegoś to to robi :-). Babkę upiekłam w keksówce wymiary 11x30 cm :-). Miłego poniedziałku :-)

Składniki:

  • 100 g żurawiny u mnie Hleio (trochę odkładamy do dekoracji)
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki erytrolu/ksylitolu/cukru
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 60 g roztopionego masła
  • starta skórka z połowy cytryny
  • 50 g białej czekolady


Polewa:

  • 50 g białej czekolady
  • 1/3 szklanki śmietany 30%


1. Cytrynę sparzamy, ścieramy skórkę, masło roztapiamy, studzimy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do miski. Czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
2. Do misy miksera dajemy jajka i erytrol/cukier. Całość miksujemy około 10 minut. Ma powstać puszysta masa jajeczna, która powinna podwoić swoją objętość. 
3. Do masy dodajemy jogurt, roztopione masło, miksujemy żeby składniki się połączyły, następnie dodajemy skórkę z cytryny, startą białą czekoladę i stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy żurawinę. Delikatnie miksujemy na wolnych obrotach, żeby składniki się nam połączyły. 
4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto. Pieczemy około 50 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy.
5. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietankę, mieszamy żeby czekolada i śmietanką się nam połączyły. Studzimy, polewamy babkę i ozdabiamy żurawiną :-). Smacznego :-))





piątek, 24 marca 2017

Migdałowe scones z białą czekoladą i żurawiną



Scones to brytyjskie ciastko wywodzące się ze Szkocji. Z mąki, masła, mleka i proszku do pieczenia. Możemy do niego dodać suszone owoce, jak w moim przypadku migdały, białą czekoladę i żurawinę, co kto lubi. Ja przepis znalazłam tutaj - klik. Jest rewelacyjne, nawet nie potrafię opisać jego smaku, bo trzeba go spróbować. Moje dziecko było zachwycone smakiem, zabrał nawet do szkoły na drugie śniadanie. Bardzo Was zachęcam do wypróbowania, bo warto. Robi się ja bardzo szybko, musimy tylko pamiętać, żeby grubo rozwałkować ciasto, dzięki temu uzyskamy grube puszyste bułeczki. Po upieczeniu ciasto jest kruche. Możemy je jeść na ciepło i na zimno :-). Miłego dnia :-)

Składniki na 8 sztuk (trójkątów):

  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 100 g miękkiego masła
  • 1/3 szklanki zmielonych migdałów
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 szklanka posiekanej żurawiny
  • 100 g posiekanej białej czekolady


1. Wszystkie składniki oprócz żurawiny i czekolady dałam do miski miksera i zmiksowałam, dodałam żurawinę i czekoladę. Zagniatanie dokończyłam na stolnicy. 
2. Jak powstanie zwarte ciasto musimy rozwałkować je trochę na kształt koła, pamiętajmy, że placek ma być gruby.
3. Ciasto kroimy na 8 części (najpierw na ćwiartki i ćwiartki na pół)
4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy bułeczki i pieczemy w 200 stopniach około 15 - 20 minut. Bułeczki powinny być ładnie zarumienione. Po wyjęciu chwilkę studzimy, posypujemy cukrem pudrem i zjadamy :-). Smacznego :-)))






czwartek, 23 marca 2017

Indyk z mango, żurawiną i miodem



Hej :-) Tym razem mięsko z owocami. My tak lubimy, odpowiada nam połączenie mięsa i owoców. Indyk tak jak i kurczak świetnie się do tego nadają. Z indykiem połączyłam mango i żurawinę, dodałam trochę miodu, kurkumy, natkę pietruszki i śmietankę 18%. Jako dodatek kuskus. Nam smakowało bardzo :-) Miłego dnia :-)

Składniki:

  • 1 większe dojrzałe mango
  • 400 g filetu z indyka
  • 3 garście żurawiny
  • sól himalajska
  • pieprz
  • kurkuma
  • natka pietruszki
  • 4 łyżki miodu 
  • olej kokosowy do smażenia
  • śmietana 18% do zup i sosów


1. Mango obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę, wrzucamy na rozgrzany na patelni olej kokosowy.
2. Indyka kroimy w paski, wrzucamy do mango, dodajemy sól, pieprz i kurkumę, jak indyk będzie prawie usmażony dodajemy żurawinę, mieszamy chwilkę podsmażamy. 
3. Na końcu dodajemy natkę pietruszki i śmietanę 18%, mieszamy. U mnie jako dodatek kasza kuskus. Smacznego :-)





środa, 22 marca 2017

Deser z oreo i kawą



Kolejny deser, moje dziecko jak zacznie to końca nie widać. Jeden dzień taki deser, drugi taki i tak wymyślaj człowieku :-). W niedziele była faza na oreo :-). Zrobiłam dwie wersje, dla niego bez kawy, a dla nas warstwa z kawą. Deser wyszedł pyszny, smaku dodała kawa o smaku orzecha laskowego ze sklepu tommycafe.pl. Miłego dzionka Wam życzę :-)

Składniki na 4 porcje:

  • 300 ml śmietanki 30%
  • 300 g serka naturalnego typu Philadelphia
  • 2 łyżki mocnego naparu kawy u mnie Orzech Laskowy
  • 12 ciasteczek Oreo
  • 1 duża beza
  • 3 łyżki cukru pudru


1. Najpierw przygotowujemy mocny napar kawy. 8 ciasteczek Oreo kruszymy. Część dajemy na spód pucharków, resztę zostawiamy.
2. W misce miksera ubijamy śmietanę 30%, dodajemy cukier puder i serek. Miksujemy żeby skłądniki na się połączyły. Odbieramy trochę kremu i przekładamy do miseczki. Do reszty dodajemy pokruszone Oreo, które nam zostało. Mieszamy.
3. Do odłożonego kremu dajemy kawę, mieszamy. Jeśli krem będzie za mało słodki możemy dosłodzić.
4. Tak jak pisałam wcześniej na spód pucharków dajemy cześć pokruszonych ciasteczek Oreo, na ciasteczka krem z pokruszonymi ciasteczkami, następnie pokruszoną bezę i krem z kawą. Wersja dla dzieci była bez kremu z kawą :-). Smacznego :-)






wtorek, 21 marca 2017

Murzynek z jabłkami, biszkoptami i masą budyniową z kokosem



Tak ostatnio myślałam na jakimś ciastem, takim żeby i mąż była zadowolony, bo lubi jabłka i młody, bo coś słodszego i z kokosem też. Tak powstało to ciasto. Ciasto, jabłka z galaretką, biszkopty okrągłe, masa z kokosem i ciasto, wierzch polewa z gorzkiej czekolady. Od Helio dostałam ostatnio kilka produktów w tym wiórki kokosowe, które jak najbardziej się przydały :-) Miłego dnia Wam życzę :-)

Blaszka 23x33 cm

Składniki ciasto:

  • 250 g masła
  • 200 g cukru ( u mnie eyrtrol)
  • 5 łyżek kakao
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki wody
  • 5 jajek L
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru


1. Do garnka dajemy masło, wodę, cukier i kakao. Całość musimy zagotować pamiętając o mieszaniu. Po zagotowaniu odstawiamy do przestudzenia.
2. Mąkę i proszek przesiewamy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną piankę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.
3. Do zagotowanej masy dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mieszamy drewnianą łyżką, następnie dodajemy ubitą pianę z białek. Mieszamy również łyżką.
4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopnia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do niej ciasto. Pieczemy około 30 - 35 minut. Do tzw. "suchego patyczka" Studzimy, kroimy na dwa blaty.

Składniki masa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek
  • 1 galaretka (ja dałam cytrynową)


1. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy do garnka i podsmażamy. zdejmujemy z gazu, dodajemy suchą galaretkę, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

Składanki masa z kokosem:

  • 70 g wiórek kokosowych u mnie Helio
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 100 g cukru (eyrtrol)
  • 150 g masła


1. Masło wyciągamy z lodówki, żeby było w temperaturze pokojowej. 3/4 szklanki mleka razem z cukrem musimy zagotować. W reszcie rozpuszczamy obie mąki, dodajemy do gotującego się mleka. Mieszamy i gotujemy do momentu, aż zrobi nam się budyń. Odstawiamy, studzimy, budyń może być letni.
2. Masło ucieramy mikserem, dodajemy stopniowo ostudzony budyń, na końcu wiórka kokosowe.

Dodatkowo:

  • biszkopty okrągłe (z całej paczki zostało mi 4 sztuki)
  • 1/2 opakowania gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka masła 


Czekoladę, mleko i masło dajemy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Przełożenie ciasta: blat ciasta - masa z jabłkami - biszkopty - masa kokosowa - drugi blat ciasta - polewa czekoladowa

Ciasto najlepiej włożyć na całą noc do lodówki. Smacznego :-)




poniedziałek, 20 marca 2017

Truskawkowy budyń jaglany



Pyszny budyń jaglany z dodatkiem mrożonych truskawek, do dekoracji świeża. Budyń zdrowy, smaczny, prosty w wykonaniu. Można poszaleć ze smakami i sprawić dzieciom radość zdrowymi słodyczami :-). Sami zjedliśmy ze smakiem :-). Przepis na 4 porcje :-). Udanego poniedziałku :-)

Składniki:

  • 1/2 szklanka kaszy jaglanej u mnie eko od Bio Life
  • 1,5 szklanki mleka ja użyłam krowiego bez laktozy (może być roślinne)
  • 1/2 szklanki dodatkowo mleka (niekoniecznie, to zależy czy chcemy gładki budyń)
  • około 400 g mrożonych truskawek
  • 3 - 4 łyżki miodu
  • truskawka świeża do dekoracji


1.Kaszę jaglaną płuczemy gorącą wodą, żeby pozbyć się goryczki (ja płukałam do momentu, aż przestała lecieć mętna woda), wrzucamy do rondelka, zalewamy mlekiem i gotujemy, aż kasza wchłonie mleko.
2. Truskawki wcześniej rozmrażamy. Ugotowaną kaszę przekładamy do misy blendera, dodajemy truskawki i miksujemy na gładki krem ( jeśli nie do końca będzie gładki dodajemy mleko).
3. Do zblendowanego budyniu dajemy miód i blendujemy, żeby połączył nam się z budyniem (miodu dajemy tyle ile chcemy, zależy jaki słodki budyń lubimy).
4. Budyń przekładamy do pucharków/szklanek, dekorujemy truskawką lub bitą śmietaną. Smacznego :-)






Szynka z szynkowaru drobiowa



Kolejna pyszna domowa wędlinka z szynkowara od Tradismak. Tym razem mięso mieszane z ćwiartki z kurczaka i fileta z indyka. Wszystko przyprawione solą, pieprzem, kurkumą, suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem. Mięsko wyszło miękkie, soczyste i bardzo smaczne. Miłego dzionka :-)

Składniki:

  • 2 ćwiartki z kurczaka (wagowo około 500 g)
  • 400 g fileta z indyka
  • 1,5 łyżeczki soli himalajskiej
  • pieprz
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 szklanki wody


1. Ćwiartki z kurczaka obieramy ze skóry, wycinamy mięso, filet kroimy na mniejsze kawałki. Mięsa rozbijamy tłuczkiem.
2. Mięsa dajemy do miski, dodajemy przyprawy i wodę. Mieszamy (mięso powinno wchłonąć całą wodę). Przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy w lodówce na całą noc. 
3. Na drugi dzień mięso przekładamy do szynkowaru, upychamy, szczelnie zamykamy. 
4. Do garnka wlewamy wodę, na spód dajemy ściereczkę, wkładamy szynkowar. Szynka powinna się parzyć jakieś 1,5 godziny.
5. Po tym czasie szynkowar wyjmujemy, studzimy i wkładamy na całą noc do lodówki.
6. Jeśli chcemy wyjąć mięso polewamy spód szynkowaru gorącą wodą, otwieramy i mięso powinno nam ładnie się wysunąć.





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...