środa, 22 marca 2017

Deser z oreo i kawą



Kolejny deser, moje dziecko jak zacznie to końca nie widać. Jeden dzień taki deser, drugi taki i tak wymyślaj człowieku :-). W niedziele była faza na oreo :-). Zrobiłam dwie wersje, dla niego bez kawy, a dla nas warstwa z kawą. Deser wyszedł pyszny, smaku dodała kawa o smaku orzecha laskowego ze sklepu tommycafe.pl. Miłego dzionka Wam życzę :-)

Składniki na 4 porcje:

  • 300 ml śmietanki 30%
  • 300 g serka naturalnego typu Philadelphia
  • 2 łyżki mocnego naparu kawy u mnie Orzech Laskowy
  • 12 ciasteczek Oreo
  • 1 duża beza
  • 3 łyżki cukru pudru


1. Najpierw przygotowujemy mocny napar kawy. 8 ciasteczek Oreo kruszymy. Część dajemy na spód pucharków, resztę zostawiamy.
2. W misce miksera ubijamy śmietanę 30%, dodajemy cukier puder i serek. Miksujemy żeby skłądniki na się połączyły. Odbieramy trochę kremu i przekładamy do miseczki. Do reszty dodajemy pokruszone Oreo, które nam zostało. Mieszamy.
3. Do odłożonego kremu dajemy kawę, mieszamy. Jeśli krem będzie za mało słodki możemy dosłodzić.
4. Tak jak pisałam wcześniej na spód pucharków dajemy cześć pokruszonych ciasteczek Oreo, na ciasteczka krem z pokruszonymi ciasteczkami, następnie pokruszoną bezę i krem z kawą. Wersja dla dzieci była bez kremu z kawą :-). Smacznego :-)






wtorek, 21 marca 2017

Murzynek z jabłkami, biszkoptami i masą budyniową z kokosem



Tak ostatnio myślałam na jakimś ciastem, takim żeby i mąż była zadowolony, bo lubi jabłka i młody, bo coś słodszego i z kokosem też. Tak powstało to ciasto. Ciasto, jabłka z galaretką, biszkopty okrągłe, masa z kokosem i ciasto, wierzch polewa z gorzkiej czekolady. Od Helio dostałam ostatnio kilka produktów w tym wiórki kokosowe, które jak najbardziej się przydały :-) Miłego dnia Wam życzę :-)

Blaszka 23x33 cm

Składniki ciasto:

  • 250 g masła
  • 200 g cukru ( u mnie eyrtrol)
  • 5 łyżek kakao
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki wody
  • 5 jajek L
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru


1. Do garnka dajemy masło, wodę, cukier i kakao. Całość musimy zagotować pamiętając o mieszaniu. Po zagotowaniu odstawiamy do przestudzenia.
2. Mąkę i proszek przesiewamy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną piankę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.
3. Do zagotowanej masy dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mieszamy drewnianą łyżką, następnie dodajemy ubitą pianę z białek. Mieszamy również łyżką.
4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopnia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do niej ciasto. Pieczemy około 30 - 35 minut. Do tzw. "suchego patyczka" Studzimy, kroimy na dwa blaty.

Składniki masa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek
  • 1 galaretka (ja dałam cytrynową)


1. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy do garnka i podsmażamy. zdejmujemy z gazu, dodajemy suchą galaretkę, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

Składanki masa z kokosem:

  • 70 g wiórek kokosowych u mnie Helio
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 100 g cukru (eyrtrol)
  • 150 g masła


1. Masło wyciągamy z lodówki, żeby było w temperaturze pokojowej. 3/4 szklanki mleka razem z cukrem musimy zagotować. W reszcie rozpuszczamy obie mąki, dodajemy do gotującego się mleka. Mieszamy i gotujemy do momentu, aż zrobi nam się budyń. Odstawiamy, studzimy, budyń może być letni.
2. Masło ucieramy mikserem, dodajemy stopniowo ostudzony budyń, na końcu wiórka kokosowe.

Dodatkowo:

  • biszkopty okrągłe (z całej paczki zostało mi 4 sztuki)
  • 1/2 opakowania gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka masła 


Czekoladę, mleko i masło dajemy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Przełożenie ciasta: blat ciasta - masa z jabłkami - biszkopty - masa kokosowa - drugi blat ciasta - polewa czekoladowa

Ciasto najlepiej włożyć na całą noc do lodówki. Smacznego :-)




poniedziałek, 20 marca 2017

Truskawkowy budyń jaglany



Pyszny budyń jaglany z dodatkiem mrożonych truskawek, do dekoracji świeża. Budyń zdrowy, smaczny, prosty w wykonaniu. Można poszaleć ze smakami i sprawić dzieciom radość zdrowymi słodyczami :-). Sami zjedliśmy ze smakiem :-). Przepis na 4 porcje :-). Udanego poniedziałku :-)

Składniki:

  • 1/2 szklanka kaszy jaglanej u mnie eko od Bio Life
  • 1,5 szklanki mleka ja użyłam krowiego bez laktozy (może być roślinne)
  • 1/2 szklanki dodatkowo mleka (niekoniecznie, to zależy czy chcemy gładki budyń)
  • około 400 g mrożonych truskawek
  • 3 - 4 łyżki miodu
  • truskawka świeża do dekoracji


1.Kaszę jaglaną płuczemy gorącą wodą, żeby pozbyć się goryczki (ja płukałam do momentu, aż przestała lecieć mętna woda), wrzucamy do rondelka, zalewamy mlekiem i gotujemy, aż kasza wchłonie mleko.
2. Truskawki wcześniej rozmrażamy. Ugotowaną kaszę przekładamy do misy blendera, dodajemy truskawki i miksujemy na gładki krem ( jeśli nie do końca będzie gładki dodajemy mleko).
3. Do zblendowanego budyniu dajemy miód i blendujemy, żeby połączył nam się z budyniem (miodu dajemy tyle ile chcemy, zależy jaki słodki budyń lubimy).
4. Budyń przekładamy do pucharków/szklanek, dekorujemy truskawką lub bitą śmietaną. Smacznego :-)






Szynka z szynkowaru drobiowa



Kolejna pyszna domowa wędlinka z szynkowara od Tradismak. Tym razem mięso mieszane z ćwiartki z kurczaka i fileta z indyka. Wszystko przyprawione solą, pieprzem, kurkumą, suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem. Mięsko wyszło miękkie, soczyste i bardzo smaczne. Miłego dzionka :-)

Składniki:

  • 2 ćwiartki z kurczaka (wagowo około 500 g)
  • 400 g fileta z indyka
  • 1,5 łyżeczki soli himalajskiej
  • pieprz
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 szklanki wody


1. Ćwiartki z kurczaka obieramy ze skóry, wycinamy mięso, filet kroimy na mniejsze kawałki. Mięsa rozbijamy tłuczkiem.
2. Mięsa dajemy do miski, dodajemy przyprawy i wodę. Mieszamy (mięso powinno wchłonąć całą wodę). Przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy w lodówce na całą noc. 
3. Na drugi dzień mięso przekładamy do szynkowaru, upychamy, szczelnie zamykamy. 
4. Do garnka wlewamy wodę, na spód dajemy ściereczkę, wkładamy szynkowar. Szynka powinna się parzyć jakieś 1,5 godziny.
5. Po tym czasie szynkowar wyjmujemy, studzimy i wkładamy na całą noc do lodówki.
6. Jeśli chcemy wyjąć mięso polewamy spód szynkowaru gorącą wodą, otwieramy i mięso powinno nam ładnie się wysunąć.





piątek, 17 marca 2017

Kotleciki jajeczne z suszonymi pomidorami i koperkiem



Ostatnio moje dziecko polubiło kotleciki pod każdą postacią.  Były już z kurczaka, teraz zrobiłam z jajek, dodałam nasze ulubione suszone pomidory, koperek, kurkumę i mozzarellę. Kotleciki pyszne, pomidory można zastąpić czym tylko się chce i zrobić pod siebie :-). Z przepisu wychodzi około 10 sztuk. Miłego dnia :-)

Składniki:

  • 5 ugotowanych jajek L
  • 1 jajko surowe
  • koperek
  • 8 suszonych pomidorów
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz
  • kurkuma
  • 3 łyżki bułki tartej+ 2 do panierowania
  • garść startej mozzarelli
  • masło klarowane


1. 5 jajek gotujemy na twardo, obieramy, kroimy na drobno. Dajemy do miski. 
2. Dodajemy bułkę tartą, pokrojone suszone pomidory, sól, pieprz, kurkumę, startą mozzarellę, surowe jako, koperek. Całość mieszamy, nabieramy porcję i w rękach formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej.
3. Na patelni rozgrzewamy masło, kładziemy na rozgrzane kotlety i smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami (pieczonymi ziemniaczkami, kaszą, sałatą). Smacznego :-)




czwartek, 16 marca 2017

Smażone banany z cynamonem i miodem



Taki szybki i pyszny deserek ostatnio zafundowaliśmy sobie. Powiem Wam, że zaskoczona byłam, smakiem. No pyszności po prostu. Mój młody tylko mlaskał he he :-). Banany podsmażone na masełku z dodatkiem cynamonu i miodu. Polecam :-). Miłego dnia Wam życzę :-)

Składniki na 3 porcje:

  • 3 banany
  • cynamon (ilość wedle uznania)
  • 2 łyżki miodu
  • 1 - 2 łyżki masła


1. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy cynamon i miód mieszamy. 
2. Banany obieramy, kroimy wzdłuż na pół. Kładziemy na patelnię. Obsmażamy z obu stron (banany zrobią się miękkie). Delikatnie przekładamy na talerz, polewamy pozostałym na patelni sosem. Podajemy ciepłe :-). Smacznego :-)



środa, 15 marca 2017

Chleb pszenno - orkiszowy z żurawiną pieczony w naczyniu żaroodpornym



Ostatnio eksperymentuję sobie z pieczeniem domowego chleba. Lubię, domowy o niebo lepszy od tych sklepowych, no i zdrowszy. Ten jest bardzo smaczny. Przepis znalazłam tutaj - klik. Wersja oryginalna jest z rozmarynem, ja dałam żurawinę, która psuje mi do niego idealnie. Chleb szybki, prosty, ładnie się wyrabia :-). Polecam i miłego dzionka Wam życzę :-)

Składniki:

  • 480 g maki pszennej typ 650
  • 150 g mąki orkiszowej chlebowej typ 720 u mnie ekologiczna z Podlasia
  • 380 ml letniej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 7 g drożdży instant
  • 100 g żurawiny suszonej (ja pocięłam ją na drobniej, bo miałam duże owoce)


1. Wszystkie składniki dałam do miski miksera i zmiksowałam. Przełożyłam na stolnicę i ręcznie wyrabiałam przez 15 minut :-)
2. Przełożyłam do większej miski, przykryłam ściereczką i odstawiłam na 1 godzinę do wyrośnięcia.
3. Następnie uderzamy w ciasto pięścią, żeby je odpowietrzyć i formujemy bochenek. Kładziemy go na papierze do pieczenia, żeby łatwiej było nam go przenieść do naczynia. Zostawiamy do wyrośnięcia. Ja zostawiłam na 50 minut.
4. Pół godziny przed końcem wyrastania, do piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne z pokrywką i nagrzewamy piekarnik do 250 stopni.
5. Jak naczynie się nam nagrzeje, delikatnie wyjmujemy go z piekarnika, zdejmujemy pokrywkę. Chleb oprószamy mąką i na środku nacinamy żyletką lub ostrym nożem. Delikatnie przekładamy chleb do naczynia, nakrywamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
6. Pieczemy 30 minut w 250 stopniach, po 30 minutach zdejmujemy z naczynia pokrywkę, temperaturę zmniejszamy do 220 stopni i dalej pieczemy chleb 30 minut. Po upieczeniu studzimy godzinę na kratce :-) Smacznego :-))





wtorek, 14 marca 2017

Tort czekoladowo - malinowy



Dziś mam dal Was przepis na pyszny torcik czekoladowy z kremem frużelionowym. Tort nie wymaga nasączania, jest wilgotny, bardzo czekoladowy. Przepis pochodzi z bloga moje wypieki. Tort bardzo smaczny, nie przesłodzony. Nie miałam świeżych malin więc wierzch u mnie to polewa czekoladowa :-). Tort jest czasochłonny, ale efekt smakowy super. Polecam Wam go wypróbować, bo warto :-). Miłego dnia :-)

Składniki na ciasto:

  • 4 jajka L
  • 200 ml mleka
  • 170 ml oleju rzepakowego
  • 1,5 szklanki miałkiego brązowego cukru
  • 200 g maki pszennej
  • 80 g kakao
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
1. W misce roztrzepujemy lekko jajka, dodajemy mleko, olej i cukier, mieszamy, żeby składniki się połączyły.
2. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, kakao z sodą i proszkiem do pieczenia. Przesiane składniki przesypujemy do składników mokrych i mieszamy np. przy pomocy rózgi kuchennej nie używając miksera. 3. Formę o średnicy 20 cm wyłożyć (dno) wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Ciasto pieczemy około 60 minut lub dłużej (u mnie zeszło z 10 minut dłużej) do tzw "suchego patyczka". Ciasto studzimy.
Ciasto wyrośnie z wybrzuszeniem, ścinamy go, ciasto przekrawamy na 3 blaty.

Składniki frużelina malinowa:

  • 500 g malin świeżych lub mrożonych ( u mnie mrożone)
  • 3 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce wody


1. W małym garnuszku mieszamy maliny z cukrem. Stawiamy na gazie (średnia moc) i podgrzewamy dopóki cukier się nam nie rozpuści. Dodajemy cytrynę i wodę wymieszaną z mąką. Mieszamy, musimy zagotować. Zdejmujemy z palnika. 
2. Połowę przetrzeć przez sitko (ja przetarłam więcej, chciałam jak najmniej pestek) i wmieszać z resztą malinowego sosu.
3. Żelatynę w proszku zalewamy wodą, tylko do jej przykrycia. Odstawiamy na 10 minut żeby napęczniała. Następnie stawiamy na palniku i podgrzewamy. Musimy pamiętać żeby żelatyny nie zagotować, bo  żelatyna starci właściwości żelujące.Zdejmujemy z palnika.
4. Rozpuszczoną żelatynę powoli musimy wmieszać do sosu (może on być gorący, bo dobrze połączy nam się z gorącą żelatyną). Schłodzić, by sos zgęstniał, można wsadzić do lodówki. 

Krem malinowy:

  • 500 g serka mascarpone
  • frużelina malinowa (całość) schłodzona, przepis powyżej


1. Serek mascarpone i frużelinę dajemy do misy miksera, miksujemy do momentu połączenia się składników.

Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • łyżka masła 
  • łyżka mleka


Do rondelka nalać trochę wody, postawić na gazie, na rondelek położyć miseczkę, wrzucić do niej połamaną czekoladę, masło i mleko. Rozpuścić w kąpieli wodnej. Troszkę przestudzić i polać tort.

Przełożenie: blat tortu - 1/3 masy malinowej - drugi blat tortu - połowa kremu który nam pozostał - przykrywamy ostatnim blatem, boki tortu smarujemy pozostałym kremem - ciasto które ścięliśmy z góry ciasta kruszymy i oprószamy nim boki posmarowane masą - wierzch polewa czekoladowa - można ozdobić świeżymi malinami :-)






poniedziałek, 13 marca 2017

Dorsz z miętą, miodem i cytryną oraz kasza jaglana z pomidorem, szpinakiem, dynią i czarnuszką



Dorsz z miodem, cytryną i miętą, do tego kasza jaglana z suszonymi pomidorami, szpinakiem, czarnuszką do której udało mi się przekonać syna ;-) i dynią. Tak smacznie wyszło, a weekend upłyną nam z kaszą jaglaną, tak jakoś wyszło, że była na wytrawnie i na słodko :-). Udanego poniedziałku Wam życzę :-)

Składniki na 3 porcje:

  • 3 polędwice z dorsza
  • 2 łyżki miodu
  • sok z cytryny
  • suszona mięta (taką miałam)
  • 1 szklanka kaszy jaglanej (u mnie ekologiczna od Bio Life)
  • 3 garście szpinaku świeżego
  • 7 suszonych pomidorów
  • kawałek dyni (niekoniecznie, ja musiałam zużyć to dałam)
  • 2 ząbki czosnku
  • czarnuszka
  • kurkuma
  • sól
  • pieprz
  • olej kokosowy do smażenia


1. Dorsza myjemy, oprószamy z obu stron solą i pieprzem oraz skraplamy sokiem z cytryny. Przekładamy do naczynia żaroodpornego w którym dno smarujemy olejem kokosowym. Polędwice polewamy miodem.
2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy dorsza około 25 minut.
3. Kaszę jaglaną przelewamy gorącą wodą, żeby pozbyć się goryczki. Wsypujemy do garnka, zalewamy 2 szklankami wody  gotujemy do momentu, aż kasza wsiąknie całą wodę. Pamiętajmy o mieszaniu :-).
4. Na patelni rozgrzewamy olej, dynię kroimy w kostkę, wrzucamy do podsmażenia, następnie dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę, pokrojone suszone pomidory i szpinak. Oprószamy wszystko solą i pieprzem.
5. Szpinak myjemy, osuszamy i wrzucamy do reszty na patelnię. Jak nam zmięknie dodajemy kaszę, kurkumę i czarnuszkę. Mieszamy.
6. Na talerz wykładamy kaszę z warzywami, na kaszę dajemy dorsza. Smacznego :-)






piątek, 10 marca 2017

Food Forum - dwumiesięcznik o zdrowym odżywianiu




Czy znacie dwumiesięcznik o zdrowym odżywianiu Food Forum?
To czasopismo w całości poświęcone tematom zdrowego i świadomego odżywiania, zapobiegania chorobom i ich leczenia za pomocą diety. Food Forum powstało z myślą o dietetykach oraz konsumentach świadomych żywieniowo, dla których właściwa dieta i zdrowy styl życia są bardzo ważnym aspektem dnia codziennego. W dobie wysoko przetworzonej żywności, posiłkach zjadanych „na szybko”, małej ilości czasu w ciągu dnia, a dużej stresu, warto zwrócić uwagę na to, co jemy, a także co podajemy swoim najbliższym. Powołując się na najnowsze doniesienia i badania autorzy artykułów zamieszczanych na łamach czasopisma pokazują, na co zwrócić uwagę, jak w racjonalny sposób sięgać po suplementację, a także zwracają uwagę na to, że aktywność fizyczna jest nieodłącznym elementem warunkującym zachowanie zdrowia. Wiedza, która prezentowana jest w magazynie jest rzetelna i przedstawiona przez najlepszych specjalistów w danej dziedzinie.

Pierwsze w tym roku wydanie czasopisma swoją premierę miało pod koniec lutego. Pojedyncze numery możecie zakupić w salonach Empik, a prenumeratę z wyjątkowym prezentem poprzez ten  link . To bardzo ważne, aby skorzystać właśnie z tego linku, ponieważ tylko do zamówień złożonych za pośrednictwem mojego bloga każdy prenumerator otrzyma w prezencie książkę „Zielenina bez glutenu” o wartości 49,90zł. Promocja z książką obowiązuje do 31.03 (książki wysyłane są po opłaceniu prenumeraty).



Tyle tytułem wstępu, a co w numerze?
„Mikroflora jelitowa a otyłość, czyli bakterie na straży kilogramów” – artykuł przygotowany przez mgr inż. Dominikę Jankowską i dr n. biol. Patrycję Szachtę. 
Nadwaga i otyłość stanowią coraz poważniejszy problem społeczny, szczególnie w krajach o wysokim stopniu uprzemysłowienia. Skala problemu jest na tyle poważna, iż w krajach wysoko rozwiniętych mówi się coraz częściej o epidemii otyłości. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 2005 r. na świecie było 400 mln osób otyłych, a 1,6 mld miało nadwagę. Prognozy na 2015 r. przewidywały, że liczba osób otyłych powyżej 15. roku życia wzrośnie do ok. 700 mln, czyli niemal dwukrotnie w stosunku do danych z 2005 r. 

Jak zatem radzić sobie z nadmierną masą ciała?
W ramach stałego działu SUPERFOODS, w którym prezentowana jest żywność o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych - czystek. To kolejna roślina – obok zielonej herbaty, lapacho czy yerba mate – która zasługuje na uwagę. Znane są jej liczne właściwości lecznicze, takie jak korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, zwłaszcza na odporność czy działanie detoksykacyjne. W medycynie ludowej czystek od lat wykorzystywano jako środek rozszerzający naczynia krwionośne oraz remedium w leczeniu skaleczeń i ran, a stosowanie płukanek do jamy ustnej na bazie czystka zapewniało efekt przeciwbakteryjny. W ramach artykułu:
·         Potencjał antyoksydacyjny, a może inne alternatywne działanie?
·         Działanie terapeutyczne
·         Optymalny sposób na przygotowanie naparu
·         Substancje o działaniu aktywnym zidentyfikowane w zielu czystka
·         Porównanie zawartości glikozydu mirycetyny w różnych surowcach roślinnych

Mgr Klaudia Malikowska zwróciła w przygotowanym przez siebie materiale uwagę na kwestię herbaty i jej właściwości. Herbata jest napojem spożywanym przez 2/3 ludności na świecie, a jej orzeźwiający smak poznano już ok. 5 tys. lat temu. Według popularnej chińskiej legendy w 2737 r. p.n.e. mityczny cesarz Shennong wynalazł sztukę parzenia herbaty. Wkrótce napój ten stał się sławny i uwielbiany w Chinach i Japonii. Do Europy trafił dopiero w 1610 r. drogą morską do Amsterdamu. Aktualnie to herbata czarna jest najbardziej powszechna w Europie Zachodniej i stanowi aż 78% całej produkcji surowca. Oprócz właściwości sensorycznych cechuje się imponującym składem, stąd też w ostatnich dziesięcioleciach zaobserwowano znaczący wzrost badań naukowych oceniających wpływ tego napoju na organizm człowieka.



120 stron czasopisma nie sposób opisać w jednym takim wpisie, dlatego wybrałam dla Was przekrojowo kilka z artykułów. Warto wspomnieć jeszcze, że w magazynie pojawi się także artykuł dotyczący podstępnej i przez długi czas rozwijającej się bezobjawowo osteoporozy, kolejny z cyklu wpisów materiał dotyczący analizy badań laboratoryjnych – tym razem u chorych ze spektrum autyzmu, a także wywiad z dr hab. n. med. Lucyną Ostrowską – kierownikiem Zakładu Dietetyki i Żywienia Klinicznego Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku „Co podpowiadają geny?”. 

W numerze także kilka inspirujących i apetycznych przepisów na pasty kanapkowe jako alternatywne rozwiązanie dla gotowych produktów stosowanych do pieczywa.


Na koniec warto wspomnieć, że tylko prenumeratorzy otrzymują dodatki do czasopisma Food Forum EXTRA. W ramach prenumeraty do subskrybentów trafiają co najmniej 3, wydawane do wybranych numerów Food Forum. Dotychczas wydane dodatki obejmowały szczegółowe analizy przypadków w wybranych jednostkach chorobowych - opis stanu zdrowia pacjenta, zlecone badania, zastosowaną terapię żywieniową, a także otrzymane rezultaty i ich omówienie.

wydanie 1: choroby tarczycy
wydanie 2: celiakia, NNG i inne nietolerancje glutenu
wydanie 3: nadwaga i otyłość dzieci

Kolejne wydanie dodatku, które prenumeratorzy otrzymają w wersji papierowej wraz z wydaniem kwietniowym to nowość. Badania laboratoryjne w gabinecie dietetyka. W ramach niego dietetyk kliniczny i diagnosta laboratoryjny mgr Monika Gackowska opisze tematykę morfologii:
·         przegląd najczęściej wykonywanych badań krwi wraz z oznaczeniami i interpretacją wyników
·         wskazania jakie badania warto wykonać, a z jakich można zrezygnować
·         pełny opis przypadku – case study pacjenta: wyniki badań, ich interpretacja, pełny opis diagnozy oraz zalecony plan żywieniowy

Prenumeratę zamówić można w dwóch wersjach – papierowej lub z dostępem do pełnego archiwum czasopisma od początku jego istnienia, ale o tym doczytacie już na stronie prenumeraty - klik :). Zapraszam :-)

czwartek, 9 marca 2017

Kotleciki z kurczaka z suszonym pomidorem, jarmużem i natką pietruszki



Dawno nie było, a że kupiłam jarmuż, to dodałam.Z jarmużu miały być chipsy, więc odebrałam tylko troszkę, ale jak przyszło do zrobienia chipsów, to ja coś gmerałam w kuchni, mąż wyszedł i chipsy się sfajczyły he he, więc trzeba będzie zrobić kolejne podejście :-). Kotlety smaczne, szybkie zjedliśmy ze smakiem. W domu zawsze staram się mieć zapas suszonych pomidorów, które uwielbiamy, to pomidory też były. Nie wiem, ale tak jakoś pasują mi do wielu rzeczy :-). Z przepisu wychodzi około 9 kotlecików. Miłego dnia Wam życzę :-)

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 8 suszonych pomidorów
  • 3 garście jarmużu (bez twardych łodyżek)
  • świeża natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • kurkuma
  • 2 jajka L
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki mąki z cieciorki
  • olej kokosowy do smażenia


1. Na patelni rozgrzewamy olej, cebulę kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy na patelnię. Jak się nam zeszkli dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę i umyty, osuszony jarmuż, pokrojony na drobno. Podsmażamy. Jak jarmuż zmięknie, to zdejmujemy z gazu i studzimy.
2. Pomidory, kurczaka kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do miski, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, przyprawy, jajka i podsmażony jarmuż z cebulą i czosnkiem. Na końcu mąkę z cieciorki. Mieszamy.
3. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nabieramy porcję masy, w rękach formujemy kotleciki i smażymy z obu stron na złoty kolor. 
4. U nas do tego pieczone ziemniaczki :-) Smacznego :-))





środa, 8 marca 2017

Szynka wieprzowa z szynkowaru



Kolejne mięsko z szynkowaru. Tym razem szynka wieprzowa. Fajna sprawa, bo mięsko zdrowe, smaczniejsze niż to ze sklepu i aromatyczne. Polecam Wam bardzo. Szynkowar możecie kupić na tradismak.pl

Składniki:

  • około 700 g szynki wieprzowej
  • 1- 2 łyżeczki żelatyny (można pominąć)
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • oregano
  • pieprz


1. Szynkę myjemy, tniemy na mniejsze kawałki, rozbijamy tłuczkiem.
2. W miseczce mieszamy wodę z przyprawami, zalewamy mięso, mieszamy. 
3. Mięso odstawiamy do lodówki, ja na 12 godzin.
Jeśli chcemy mięso z galaretką, to po wyjęciu musimy dodać żelatynę i ponownie wyrobić.
4. Mięso wkładamy do wymytego szynkowaru, upychamy. Zamykamy.
5. Do garnka nalewamy wodę, na spód dajemy ściereczkę. Wkładamy szynkowar, szynka powinna się parzyć około 2 godziny. 
6. Po tym czasie wyjmujemy szynkowar, studzimy i wkładamy na całą noc do lodówki.
7. Jeśli chcemy wyjąć mięso polewamy spód szynkowaru gorącą wodą, otwieramy i mięso powinno nam ładnie się wysunąć.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...