Kotlety mielone ze szpinakiem i boczkiem



Pyszne kotleciki mielone z dodatkiem świeżego szpinaku i boczku wędzonego. Tak sobie wymyśliliśmy na obiad. Smakowały wszystkim, nawet dzieciom. Polecam i miłego dnia życzę :-)

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego (u mnie z indyka)
  • 100 g świeżego szpinaku baby
  • 100 g wędzonego boczku (u mnie plasterki)
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • 1 łyżka ketchupu 
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia kotletów
  • olej do smażenia


1. Szpinak umyć, posiekać. Boczek pokroić w paseczki. Na suchej patelni podsmażamy boczek, następnie dodajemy  szpinak. Podsmażamy kilka minut. Studzimy.
2. Do miski dajemy mięso, wbijamy do niego jajko, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, musztardę, ketchup, podsmażony szpinak i boczek. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy rękami. W rękach formujemy kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej.
3. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Kotleciki powinny ładnie się zarumienić :-)




11 komentarzy:

  1. super modyfikacja klasycznych kotlecików ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo! Jaka fajna inspiracja. Bardzo chcę spróbować jak smakują.
    Wyglądają świetnie. Pychota!
    Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Choć lata nie przepadałam za polską kuchnią dziś uważam że mielony to zawsze dobre rozwiązanie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z dodatkiem boczku i szpinaku muszą smakować rewelacyjnie. Fajna odmiana dla tradycyjnych mielonych :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Szpinak nie jest moim ulubionym dodatkiem :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Na takie kotleciki to ja się piszę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super, świetny pomysł na urozmaicenie mielonych :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne połączenie! Niestety u mnie nie przejdzie. Młoda nie zje kotlecika w ciapki;)
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  9. super pomysł na urozmaicenie zwykłego mielonego :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger