Tarta z kiełbasą, warzywami i mozzarellą



Na tartę naszło mojego męża :-) Ja jako dobra żona ha ha zrobiłam, no czemu nie. Sama ze smakiem ją zjadłam :-) Dodatki to kiełbasa wiejska tradycyjna Handerek, kilka pieczarek podsmażonych z cebulką, papryka czerwona, cukinia i pomidorki. Była pyszna, polecam i miłego dnia Wam życzę :-)

Składniki na ciasto:

  • 100 g masła
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany 18%


Dodatkowo:

  • 1/2 czerwonej papryki
  • laska kiełbasy u mnie wiejska tradycyjna Handerek
  • mała cukinia
  • kilka pieczarek
  • 1 mała cebula
  • kilka czerwonych pomidorków
  • 2 jajka
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 3-4 łyżki startej mozzarelli


1. Składniki na ciasto zagniatamy. Formę do tarty smarujemy masłem, wykładamy na nią ciasto, spód nakłuwamy widelcem, na ciasto kładziemy folię aluminiową, na folię dajemy (groszek, ryż, cieciorkę) żeby obciążyć ciasto podczas podpiekania. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i zapiekamy około 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy folię z ziarnami.
2. Pieczarki myjemy, kroimy i smażymy razem z cebulą pokrojoną w drobną kostkę. Kiełbasę kroimy w plasterki, paprykę w paski, cukinię w plasterki, pomidorki na pół. Na spód tary dajemy pieczarki i paprykę, następnie ja ułożyłam dookoła plasterki cukinii, w środek kiełbasy i pomidorki. 
3. W miseczce mieszamy jajka ze śmietaną i startą mozzarellą i zalewamy tak przygotowanym sosem tartę. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Smacznego :-)





15 komentarzy:

  1. Chętnie zjadła bym taką tartę -:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie się ta tarta prezentuje.
    Coś czuję, że będę musiała spróbować :D
    Apetyczna, rewelacyjna, doskonała!
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno nie jadłam wytrawnej tarty. Bardzo lubię z salami, z suszonymi pomidorami i mozzarellą:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy takiej nie jadlam, ale chetnie bym sprobowala!

    Pozdrawiam - http://izabiela.pl/

    OdpowiedzUsuń
  5. Takiej wersji tarty jeszcze nie widziałam :) Pewnie smaczna.

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny pomysł na zrobienie traty inaczej. Lubię takie na wytrawnie. Twoja wygląda imponująco. Tak na bogato :)
    Miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. apetyczną tartę miałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takiej tarty nie robiłam, jestem ciekawa smaku.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger