Kruche rogaliki z budyniem



Przepis na te pyszne rogaliki znalazłam na blogu Izabela w kuchni. Z racji tego, że bardzo lubię je robić, a z budyniem nie robiłam, to wypróbowaliśmy. Wyszły pyszne, kruche, no rewelacyjne :-) Polecam, zróbcie, bo warto. na pewno wszystkim posmakują. Rogalików wyszło około 50 sztuk. Ja robiłam takie mniejsze (na dwa gryzy ;-)). Miłego dnia Wam życzę :-)

Budyń:

  • 2 budynie waniliowe bez cukru 40 g
  • 500 ml mleka Kilka ciekawych faktów o mleku znajdziecie w tym wpisie: Czy warto pić mleko? 
  • 3 łyżki cukru trzcinowego (w oryginale 4 łyżki cukru)


Ciasto:

  • 4 szklanki mąki tortowej
  • 250 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 niepełna szklanka gęstej śmietany 18%
  • cukier puder do posypania rogalików


1. Połowę mleka wlewamy do większego garnka, musimy go zagotować razem z cukrem. W pozostałym rozpuszczamy dwa budynie. Jak mleko zacznie się gotować wlewamy rozrobione budynie i gotujemy, żeby powstał gęsty budyń. Studzimy.
2. Podane składniki na ciasto dajemy na stolnicę i zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na części, które rozwałkowujemy na koła, koła ja dzieliłam najpierw na cztery części, a potem każdą część jeszcze na trzy części.
3. Na każdy trójkąt nakładamy porcje budyniu i zawijamy formując rogalika. Tak postępujemy do wyczerpania składników.
4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim rogaliki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy rogaliki około 20 minut (do zrumienienia się). Po wyjęciu studzimy, wystudzone posypujemy cukrem pudrem :-) Smacznego :-))








25 komentarzy:

  1. Wyszły Ci perfekcyjnie:) Ja również nie jadłam takich z budyniem, ale skoro polecasz, to chętnie kiedyś wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja miałam okazję spróbować z budyniem i uwierz mi, że naprawdę warto. Obecnie mam chęć wypróbować z marmoladą.

      Usuń
  2. porywam jednego rogalika do herbatki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne I słodkie maleństwa. Chętnie zjadła bym takiego do kawki 😊

    OdpowiedzUsuń
  4. idealne do popołudniowej herbatki ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzisiaj robię właśnie rogaliki, ale nie z budyniem a z marmoladą :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wyglądają te rogaliki i na pewno obłędnie smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie ostatnio "rogalikomania" zatem coś czuję, że niedługo zrobię o takie z budyniem :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam połączenie kruchego ciasta z waniliowym kremem, a budyń wymiata :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie finezyjne, śliczne rogaliki:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię takie rogaliki, jak też z ciasta francuskiego :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne.
    Uwielbiam kruche rogaliczki.
    Te są po prostu urocze. Malutkie, piękniutkie.
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dwa gryzy, które sprawiają, że dzień staje się piękny :)) Dzięki kochana za ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pięknie i smakowicie się prezentują:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jakie to jest pyszne. W tym tygodniu robiłam już dwa razy, do środka budyń, budyń i orzechy czy z dżemem - hulaj dusza. Pozdrawiam i dziękuje za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  15. A czy do składników do ciasta nie idzie proszek do pieczenia ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dodać łyżeczkę, ale przy cieście kruchym nie jest on konieczny :-)

      Usuń
  16. Ile wychodzi sztuk z porcji ? I na ile kulek rozdzielić ciasto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto ja dzielę na trzy części. Potem każdą wałkuję na dość cienki placek. Nie pamiętam ile wychodzi, bo rogaliki były zjadane na ciepło, ale wychodzi dość sporo :-)

      Usuń
  17. Do ciasta nie dodaje się żółtek?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger