Pieczone pierożki krucho - drożdżowe z marmoladą lub nutellą



Witajcie w piątek :-)) Weekend przed nami więc trzeba przygotować coś pysznego na słodko :-) Proponuję takie krucho - drożdżowe pierożki u mnie połowa z marmoladą różaną, a druga połowa z nutellą. Przepis znalazłam tutaj (klik). Ciasteczek wychodzi dużo, (ja wykrawałam szklanką o średnicy 6,5 cm) bo około 50 sztuk, robi się je bardzo łatwo, tylko wadą jest to, że za szybko znikają :-) Polecam wypróbowanie przepisu i życzę miłego piątku :-)

Składniki ciasto:

  • 15 g świeżych drożdży
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1 jajko rozmiar L
  • 100 g zimnego masła
  • 300 g mąki pszennej


Dodatkowo:

  • cukier trzcinowy do posypania
  • marmolada, nutella, świeże owoce 
  • cukier puder do posypania
  • 1 łyżka mleka
  • 1 jajko do posmarowania ciasteczek


1. Drożdże wkruszamy do miski zasypujemy cukrem i cukrem waniliowym, mieszamy, żeby nam się rozpuściły. Następnie dodajemy do nich jogurt naturalny i jajko. Całość mieszamy widelcem. Na koniec dodajemy mąkę pszenną i zimne masło pokrojone na drobniejsze kawałki. Zagniatamy rękami, żeby ciasto zrobiło się nam jednolite i wkładamy na 30 minut do lodówki. 
2. Schłodzone ciasto ja dzieliłam na porcje. Ciasto musimy cienko rozwałkować na stolnicy oprószonej lekka mąką. Szklanką ( u mnie średnica 6,5 cm) wykrawamy koła. Na każde koło dajemy marmoladę lub nutellę i zlepiamy jak tradycyjnego pieroga. Ja składałam i dociskałam końcówkę widelcem. 
3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. W kubku roztrzepujemy jajko z jedną łyżką mleka. Na blaszce układamy ciasteczka, smarujemy jajkiem i posypujemy po wierzchu cukrem trzcinowym. 
4. Pieczmy w 180 stopniach około 15 minut. Ciasteczka powinny się nam ładnie zarumienić. Po upieczeniu studzimy, możemy posypać ostudzone cukrem pudrem :-) Smacznego :-)






15 komentarzy:

  1. i z marmoladą i z nutellą, muszą smakować pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na rozpoczęcie weekendu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. I ten środek <3 Cudne! :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo mnie kuszą te pierożki.
    Są naprawdę piękne.
    Fajna sprawa, pyszny przepis i piękne zdjęcia.
    Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie pyszności! Lubię takie pierożki!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jutro będę je robiła :) mam nadzieję że wyjdą równie piękne

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeszcze nie jadłam, a już uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ah narobiłaś mi smaka, chętnie bym takie zjadła

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger