Ciasto kruche z jabłkami i budyniową pianką



Witajcie :-) Zaczyna się jesień i sezon na szarlotki :-) U mnie w domu wszyscy je uwielbiamy i jak tylko zapytam jakie ciasto pieczemy, to mąż zawsze chętny na ciasto z jabłkami. Tym razem zrobiłam w wersji z budyniowa pianką. Robiłam już takie jagodami, malinami i z makiem. Wszystkie smakują rewelacyjnie :-) Polecam i życzę Wam miłego poniedziałku :-)

Blaszka 23x33 cm

Składniki ciasto kruche:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła w temp. pokojowej
  • 6 żółtek 
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia


1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę, dodaję cukier, masło kroję nożem na mniejsze kawałki, daję do mąki i siekam nożem. Następnie zagniatam, w trakcie dodaję po jednym żółtku. 
2. Ciasto dzielę na dwie części (70 do 30), zawijam w folię i wkładam na około 30-45 minut do zamrażalnika.
3. Po tym czasie większą część ciasta ścieram na tarce o grubych oczkach na blaszkę, którą wcześniej wykładam papierem do pieczenia. Po starciu całego ciasta lekko je dogniatam ręką i podpiekam w 180 stopniach około 20 minut. 

Dodatkowo:

  • 1,3 kg jabłek
  • cynamon
  • cukier puder do posypania ciasta


1. Jabłka obieram, ścieram na tarce o grubych oczkach, odciskam sok, jeśli są bardzo soczyste. Rozkładam je na podpieczone, ostudzone ciasto, posypuję cynamonem. Jeśli jabłka są kwaśne można dodać do nich cukru.

Składniki pianka:

  • 3 budynie śmietankowe bez cukru
  • 6 białek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego


1. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksujemy.
2. Do białek dodajemy po jednym budyniu, miksujemy. Jak budynie połączą się nam już z białkami delikatnie strużką wlewamy olej i mieszamy, ja zrobiłam to na zmniejszonych obrotach. 
3. Ubitą pianę z budyniami wykładamy na jabłka. Na pianę ścieramy drugą, mniejszą część ciasta.
Ciasto pieczemy w 180 stopniach jakieś 40 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem :-) Smacznego :-)






17 komentarzy:

  1. Ostatnio mam ochotę na domowe ciasta, chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaczyna się sezon na szarlotki. Ten przepis znam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham szarlotki! Takiej jeszcze nie jadłam :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. wspaniałe jesienne ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Najlepsze ciasto z jabłkami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kiedyś robili u mnie bardzo podobne, bardzo dobre było :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie wygląda :) Daj kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo lubię połączenie jabłek i budyniu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. TAkim ciastem chętnie się poczęstuje

    OdpowiedzUsuń
  10. Upieklam ciasto i ładnie się upieklo.

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy ciasto podpiekać w 80 stopniach około 20 minut , czy 180stopniach?

    OdpowiedzUsuń
  12. Jakie dużo budynie bo są róžne wagi

    OdpowiedzUsuń
  13. Jakie dużo budynie

    OdpowiedzUsuń
  14. Ładnie wygląda :). Spróbuję kiedyś.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger