Sos słodko kwaśny z cukinii do słoików



Witajcie :-) Jak Wam minął weekend ? U mnie sobota jak zwykle pracowita. Robiliśmy sos słodko kwaśny z cukinii. Przyda się, będzie jak znalazł do jakiegoś mięska, makaronu i nie tylko. Jest naprawdę pyszny i aromatyczny. Przepis znalazłam na blogu gotuję bo lubię. Cukinie do sosu muszą być młode, nie za duże, takie z miękką skórką. Ja miałam dwa kolory, bo żółtą i zieloną, tak samo paprykę też żółtą i czerwoną. W oryginale jest tylko cukinia zielona, a papryka czerwona, ale dacie to co macie :-). Polecam Wam go bardzo :-) Miłego poniedziałku życzę również :-)

Składniki:

  • ok. 2,5 kg młodej cukinii
  • 800 g cebuli
  • 1 kg czerwonej papryki 
  • 1 szklanka (250 ml) octu spirytusowego 10%
  • 1 szklanka (250 ml) cukru/ksylitolu
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 słoiczki po 200 g koncentratu pomidorowego
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki soli ja dałam himalajską
  • 2 łyżki przyprawy do dań włoskich (jak znajdziecie jeśli nie to ja kupiłam i dodałam zioła śródziemnomorskie)
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżki ostrej papryki
  • 1/2 łyżki curry


1. Cukinię myjemy i kroimy w ćwiartki, a następnie plasterki o grubości około 1 cm (nie obieramy jej), paprykę myjemy, kroimy w paski, ja te paski kroiłam jeszcze na pół, cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Tak pokrojone warzywa przekładamy do dużego garnka, zasypujemy solą, potrząsamy garnkiem, żeby sól równomiernie pokryła warzywa, przykrywamy i odstawiamy na 8 godzin (ja odstawiłam na 5 godzin). W tym czasie warzywa  mieszamy drewnianą łyżką tak ze dwa, trzy razy. Po upływie podanego czasu, warzywa na sitku i przekładamy ponownie do garnka.
2. Do rondelka dajemy ocet, cukier i wodę. Musimy je zagotować, następnie przelać do warzyw. Dodajemy również czosnek przeciśnięty przez praskę. Warzywa gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut. Pamiętajmy o tym, żeby je co jakiś czas mieszać. 
3. W miseczce łączymy koncentraty pomidorowe z resztą przypraw. Mieszamy  i dodajemy do warzyw. Pamiętajmy, żeby nie dodawać już soli. Wszystko ponownie gotujemy już bez przykrycia około 10 minut. 
Gotujący się sos przelewamy do przygotowanych wcześniej słoików. Dobrze zakręcamy i odstawiamy do wystudzenia.






12 komentarzy:

  1. musi być pyszny do ryżu i kurczaka ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis zapisuję sobie. W tym roku mam zamiar zrobić przetwory z cukinii.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cukinii mam pod dostatkiem, więc może też zrobię taką do słoików.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczny sosik :) Uwielbiam sosy słodko-kwaśne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. koleżanka właśnie szukała takiego przepisu to jej podeślę:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dawno mnie tu nie było ale widzę, że jak zawsze prosto i smacznie u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super ten sos zimą tylko dorzucić mięsko i jest obiad

    OdpowiedzUsuń
  8. a nie pasteryzujesz sloikow? wlasnie robie sosik :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam. Czy trzeba pasteryzować czy wystarczy gorące słoiki odwrócić i zostawić do ostygnięcia?????

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger