Mocno pierniczkowy sernik z ricotty z nutą mięty



Jeszcze mam dzisiaj os słodkiego. Serniczek na spodzie ciasteczkowym ( ciastka owsiane mieszane z pierniczkami), następnie ricotta a w niej mnóstwo pierniczków i mięta, wierzch to serek mascarpone wymieszany z mlekiem, pierniczki, truskawki i mięta. Sernik wyszedł obłędny, mięta i truskawki idealnie pasują do pierniczków. Moi Panowie jak wczoraj zasiedli to od razu zjedli połowę :-) Polecam Wam go bardzo :-)

Tortownica 23 cm

Składniki spód:

  • 180 g pierniczków serc toruńskich
  • 120 g ciasteczek owsianych
  • 120 g roztopionego masła


Masa serowo - pierniczkowa:

  • 750 g serka ricotta
  • 1 opakowanie 120 g pierniczków serc toruńskich
  • 4 jajka L
  • 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 10 listków mięty


Wierzch:

  • 125 g mascarpone
  • 6 łyżek mleka 2%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 4 sztuki pierniczków serc toruńskich
  • świeże truskawki
  • listki mięty


1. Masło roztapiamy, studzimy. W blenderze kielichowym blendujemy ciasteczka i pierniczki na miał. Zblendowane ciasteczka przekładamy do miski, dodajemy roztopione masło i zagniatamy ręcznie. 

2. Tortownicę (spód) wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasteczka wymieszane z masłek, ugniatany rekami i wstawiamy do lodówki (ja zostawiam na czas w którym przygotuję masę serową)

3. Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni. Do misy miksera wbijamy całe jajka, dodajemy cukier i miksujemy na najwyższych obrotach około 10 minut. Ma powstać jasna puszysta masa. Dodajemy do niej mąkę, miksujemy na mniejszych obrotach. Pierniczki kroimy w drobną kostkę, miętę jak najdrobniej się da. Po mące do masy dodajemy serki ricotta, miksujemy, żeby składniki nam się połączyły, następnie dodajemy miętę i pokrojone pierniczki. Całość mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. masę przekładamy na wcześniej przygotowany ciasteczkowy spód. Górę wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez godzinę (funkcja dół). Po godzinie zmieniamy na funkcja (góra - dół) i pieczemy jeszcze 10 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

4. Do miseczki dajemy serek mascarpone, mleko i cukier. Mieszamy łyżka, do momentu, aż serek ładnie połączy się z mlekiem (będzie po prostu bardziej puszysty). Tak przygotowaną masę wykładamy na górę naszego przestudzonego sernika. Na masę dajemy pokrojone w drobną kostkę 4 pierniki serca, pomiędzy pierniczki dajemy połówki truskawek i listki mięty. Możemy zabierać się do jedzenia :-) Smacznego :-))

Przepis bierze udział w konkursie Przepis na Kopernika:
konkurs.kopernik.com.pl

#przepisnakopernika







9 komentarzy:

  1. Ślinka leci na sam widok ;) Sernik idealny!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wczoraj też piekłam sernik, z tym że użyłam wiejskiego sera, swojskiego masła i takich samych jaj... Smakował prawie tak dobrze jak sernik mojej babci - babci też się przypalał z góry ;)
    Twoja propozycja jest bardzo inetersująca. Połączenie smaków musi dawać niezwykłe doznania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda świetnie, choć ja akurat nie przepadam za miętą :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kawałeczek takiego cuda to ja proszę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taki sernik z dodatkiem pierników musi być pyszny ❤

    OdpowiedzUsuń
  6. Dawno mnie tu nie było, problemy zdrowotne dały mi tak w kość, że zniknęłam z blogosfery na jakis czas:( Szczerze mówiąc mam już dość diet i chętnie zjem serniczek:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Truskawki jeszcze są? :) myślałam, że teraz to już tylko mrożone :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger