Cukinia smażona w cieście naleśnikowym




Witajcie :-) Kolejny weekend minął, znowu początek tygodnia. Strasznie ten czas leci. Niedawno był koniec roku, zaczynały się wakacje, a tu za tydzień nowy rok szkolny, za chwilę zleci, święta i człowiek o rok starszy ;-). Taka kolej rzeczy, ale wcześniej ten czas wolnej płynął, a teraz leci strasznie :-)

Dobra teraz wracam do cukinii. Tak nas naszło zrobić ją w cieście naleśnikowym, wyszła pyszna, to na pewno wiecie, bo na pewno robiliście :-). Ja do ciasta dodałam suszoną bazylię, a jako dodatek zrobiłam sos czosnkowy. Ulubiony mojego syna, więc musiał być. Polecam Wam tak przygotowaną cukinię, jest pyszna, tyle mogę powiedzieć :-) Miłego poniedziałku Wam życzę :-)

Składniki na ciasto naleśnikowe (tak na oko):

  • 1 cukinia średnia lub 2 mniejsze 
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki wody (może być gazowana)
  • około 1 szklanka mąki (musimy dodać tyle, żeby ciasto było ciut gęstsze niż to naleśnikowe)
  • sól
  • pieprz
  • suszona bazylia
  • olej do smażenia


1. Cukinie umyłam, oprószyłam solą, odstawiłam na chwilę. Do misy miksera wbiłam jajko, dodałam wodę, zmiksowałam, dodałam mąkę, mleko, zmiksowałam (tutaj musimy tak dodać mleko i mąkę, żeby ciasto miało konsystencję ciut gęstszą niż to naleśnikowe ), na końcu dodałam suszoną bazylię, sól i pieprz.
2. Pokrojone cukinie opłukałam wodą, osuszyłam ręcznikiem papierowym. Wrzucałam po kilka do ciasta. Następnie nabierałam razem z ciastem i przekładałam na patelnię z rozgrzanym olejem. Cukinie smażymy z obu stron na średnim ogniu. Cukinie w cieście powinny się nam ładnie zarumienić.  
Tak przygotowane cukinie podajemy z ulubionym sosem :-) Smacznego :-))







16 komentarzy:

  1. Uwielbiam cukinię na pewno spróbuję:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj bardzo szybko czas leci, nawet nie wiem kiedy te wakacje przeleciały :O A cukinia wygląda bardzo smakowicie :> W cieście naleśnikowym jeszcze nie próbowałam :>

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł, dobry zestaw przypraw i musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają mega apetycznie :) Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę wreszcie spróbować!
    Zdjęcia apetyczne...
    :)

    OdpowiedzUsuń
  6. moja mama uwielbia cukinie więc myślę że przepis przypadłby jej do gustu

    OdpowiedzUsuń
  7. O właśnie zostało mi trochę cukinii i chyba wiem co z nią zrobię :) Pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię cukinię i chętnie bym taką zjadła :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam cukinię w każdej postaci i aż się sobie z lekka dziwię, że jeszcze takiej nie próbowałam. Bardzo mi się ten pomysł podoba i aż mi ślinka leci na samą myśl o niej;):)

    OdpowiedzUsuń
  10. cukinia w takim wydaniu jest wyborna :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepraszam, cukinii nie obierać? Taką w całości posolić? Chętnie zrobię, bo lubię cukinię.

    OdpowiedzUsuń
  12. Aw, this was a very good post. Taking a few minutes and actual effort to
    produce a very good article… but what can I say… I hesitate a lot and don't manage to get nearly anything done.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger