Ciasto filo z warzywami, mozzarellą i salami
Witajcie :-) Dziś przepis na szybki obiad, kolację jak kto woli. Salami, papryka, cukinia, suszony pomidor i mozzarella. To wszystko zawinięte w ciasto filo. To ciasto robiłam i próbowałam po raz pierwszy, szczerze francuskie dużo lepsze, to inne, trzeba spróbować :-) Miłego dnia :-)
Składniki:
- opakowanie ciasta filo
- 10 plasterków salami
- mała cukinia
- kilka suszonych pomidorów
- kulka mozzarelli
- papryka zielona
1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy na nim ciasto filo.
2. Cukinię myjemy, kroimy w plastry, pomidory w paski, paprykę też. Mozzarellę również kroimy w plasterki. Wszystkie składniki rozkładamy na cieście, na samym wierzchu mozzarellę. Zawijamy tak jak zwijamy roladę. Wkładamy do piekarnika.
Ciasto pieczemy około 30 - 35 minut. Powinno ładnie się zarumienić. Smacznego :-)
o, też mam ciasto filo,może się skuszę na taki przepis? :)
OdpowiedzUsuńNa bogato:)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńNa początku pomyślałam, że to gruzińskie bułeczki :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam ale z chęcią spróbowałabym. Wygląda apetycznie:)
OdpowiedzUsuńO, świetny pomysł na ciasto filo!
OdpowiedzUsuńU mnie zawsze czeka wieki całe na inspirację...
:)
Pomysł bardzo mi się podoba :) Chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńwygląda fantastycznie, muszę w końcu i ja coś z tym ciastem zrobić :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł! Ciasto filo znam jedynie z baklavy;)
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie apetycznie :) Wproszę się do Ciebie na takie jedzonko :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, choć ciasto widzę pierwszy raz :P
OdpowiedzUsuńMniam jakie pyszności kochana :-)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na szybki obiad :)
OdpowiedzUsuńSuper, na sam widok ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńfilo kojarzy mi się z baklawą zawsze :)
OdpowiedzUsuń