Risotto ze szparagami i boczkiem



Dawno nie było, naszło moich panów na risotto więc zrobiłam. Dodałam szparagi i zrobiłam chipsy z boczku (zapiekłam w piekarniku), trochę białego wytrawnego wina, czosnek, cebula, kurkuma, starta mozzarella i wyszedł pyszny obiad :-). Miłego dzionka Wam życzę :-). W Rzeszowie w końcu słoneczko, a u Was?? 

Składniki na 3 porcje:

  • 300 g ryżu do risotto Arborio
  • pęczek szparagów
  • 10 plasterków boczku
  • 1 cebula czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 litr bulionu warzywnego (gorącego)
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • starta mozzarella


1. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek przepuszczony przez praskę. Jak cebula nam się zeszkli wrzucamy suchy ryż. Prażymy około 2 - 3 minuty i dolewamy wino. Mieszamy, zostawiamy na kilka minut, mieszając, wino nam musi wyparować. Następnie wlewamy pierwszą partię bulionu (ja podzieliłam na 4). 
2. Szparagi myjemy, kroimy, dorzucamy na patelnię. Mieszamy. Musimy pamiętać, że po dolaniu bulionu całość musimy dość często mieszać i sprawdzać, jak ryż wsiąknie nam bulion to dolewać. Tak robimy do wykorzystania całego bulionu.
3. Dodajemy kurkumę i pieprz. Plastry boczku kroimy w paseczki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, na blaszce wykładamy papier do pieczenia i rozkładamy nasz boczek. Pieczemy w piekarniku kilka minut u mnie około 10, boczek musi wygadać jak chipsy (poskurczać się i ma być chrupiący). 
4. Na koniec dodajemy boczek, mieszamy, sprawdzamy, czy nie musimy doprawić. Jeśli musimy to możemy dodać sól lub pieprz. Boczek zmieni nam trochę smak potrawy, więc z tym doprawianiem lepiej zaczekać na sam koniec :-)
5. Gotowe risotto przekładamy do miseczek, możemy posypać startą mozzarellą. Smacznego :-)






11 komentarzy:

  1. pycha, tak prosto i smakowicie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłem domowego risotto więc to chyba będzie moje pierwsze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. apetyczne niesamowicie to Twoje risotto, a te chipsy z boczku kuszą :)w Lublinie póki co też słonecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pychotka, już dawno nie robiłam rosotto, przepis mi się przyda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zjadłabym z chęcią coś takiego... poproszę z dostawą do mojego salonu, na malinową kanapę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bez boczku byłoby jeszcze lepsze;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie dania bardzo lubię - szybko i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger