Smażona makrela z razowym kuskusem, suszonym pomidorem i bazylią



Ostatnio będąc w sklepie kupowaliśmy makrelę w pomidorach, stała za nami Pani, która powiedziała, że w Lidlu kupiła taką świeżą, usmażyła i że jest pyszna. Kupiliśmy ostatnio tak na próbę, zrobiłam najprościej jak się da, oprószyłam solą, pieprzem i suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem. Usmażyłam na maśle klarowanym. Ryba rzeczywiście jest w smaku rewelacyjna, byłam pod ogromnym wrażeniem, bo powiem szczerze, że jadłam w puszkach, czy wędzoną, ale takiej jakoś nie. Do tego zrobiłam razowy kuskus, który wymieszałam z suszonymi pomidorami i świeżą bazylią i mix sałat do którego dodałam pomidorki koktajlowe i słonecznik.  Było naprawdę smacznie :-). Miłego dnia Wam życzę :-)

Składniki na 3 porcje:

  • 3 filety z makreli
  • sól
  • pieprz
  • suszone pomidory z bazylią i czosnkiem masło klarowane do smażenia


Dodatkowo:

  • 200 g kuskusu razowego u mnie Bio Planet
  • kilka suszonych pomidorów
  • kilka listków bazylii
  • mix sałat
  • pomidorki koktajlowe
  • słonecznik 
  • łyżka oliwy z oliwek extra virgin


1. Makrelę myjemy, wyciągamy pęsetą ości, oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła klarowanego. Makrelę smażymy, górę posypujemy suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem, następnie przewracamy, żeby usmażyć z obu stron.
2. Kuskus dajemy do rondelka, zalewamy  wodą, musimy ją zagotować, posolić i zalać nią kuskus (1 szklanka wody), mieszamy i odstawiamy na około 5 minut. Po tym czasie mieszamy widelcem, dodajemy pokrojone suszone pomidory i bazylię, mieszamy.
3. Mix sałat myjemy, dodajemy pokrojone pomidorki, słonecznik, polewamy oliwą z oliwek. Smacznego :-)






7 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger