Pizzerinki z salami, rukolą,cukinią i serem korycińskim swojskim



Tak jak pisałam w zeszłym tygodniu, jak przyszły do nas sery korycińskie mój syn wybrał jeden i powiedziała, że ten ma być do pizzy. Nie było wyjścia i były pizzerinki zamiast pizzy, ale to to samo, tylko w mniejszej wersji. Ser rzeczywiście idealny do pizzy. Z resztą wszystko są super do zjedzenia solo, do sałatek, pizzy, do łososia, no do wszystkiego. Są po prostu super :-). Miłego dzionka Wam życzę :-)

Składniki na 6 sztuk:

  • 20 g drożdży
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki ciepłej wody (nie gorącej)
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek


Dodatki:

  • 150 g sera korycińskiego swojskiego
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • salami
  • kawałek cukinii
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • oregano
  • rukola


Sos:

  • ketchup
  • suszone pomidory z bazylią i czosnkiem


1. Do wysokiego kubka rozkruszamy drożdże, dajemy cukier, troszkę wody, mieszamy, żeby drożdże się rozpuściły, dodajemy łyżkę, dwie mąki, mieszamy. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na chwilę, żeby drożdże ruszyły.
2. Do misy miksera dajemy resztę mąki, wody, sól, oliwę i drożdżowy rozczyn. Miksujemy mikserem do połączenia się składników. Jak ciasto byłoby za luźne, dodajemy troszkę mąki. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy, żeby ciasto troszkę wyrosło. Wystarczy około 30 minut. W tym czasie możemy przygotować dodatki do pizzy.
3. Po tym czasie na stolnicę dajemy troszkę mąki, wysypujemy ciasto i zarabiamy. Dzielimy na 6 części i formujemy koła, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
4. ketchup mieszamy z suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią, smarujemy pizzeriny.
5. Ser kroimy w kostkę, cukinię w plasterki, czosnek przepuszczamy przez praskę cebulę kroimy w piórka. Dodatki układamy na pizzerinkach według własnego uznania.
6. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Pizzeriny pieczemy około 20 minut na termoobiegu. Po wyjęciu dodajemy umytą rukolę :-). Smacznego :-))




10 komentarzy:

  1. Świetny pomysł na kolację:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj dawno już nie jadłam pizzy, a te wyglądają bardzo zachęcająco

    OdpowiedzUsuń
  3. potwierdzam te sery są po prostu genialne :) a pizza z nimi smakuje wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja poproszę taką pizzerinkę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. fajne te pizzerinki! pokuszę, ale chyba już po świętach :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo pomysłowe, takie na dwa kęsy. Pyszne nadzienie, fajne smaki i kolorowe za sprawą ziół. Ser bardzo apetycznie wygląda. Pewnie tez tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Niesamowicie apetyczne :) Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger