Makaron ze szparagami, suszonymi pomidorami i mozzarellą



Kolejne danie na szybko, no cóż ostatnio zabiegana jestem, weekend niedługo to może trochę odpocznę :-).
Dzisiaj pyszny makaron ze szparagami, które bardzo lubimy, nawet zrobiłam zapas i czekają w lodówce, suszone pomidory i starta mozzarella. Lekko, ale bardzo smacznie. Ja szparagi gotuję troszkę dłużej, bo moje dziecko woli miękkie. Miłego dzionka :-)

Składniki:

  • makaron
  • 1 pęczek szparagów
  • kilka suszonych pomidorów
  • starta mozzarella
  • sól
  • pieprz
  • olej kokosowy do smażenia
  • 1/3 szklanki śmietanki 12%


1. Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki. W dużym garnku zagotować wodę, którą solimy, wrzucamy szparagi i gotujemy około 10 minut. Do wody można też dodać szczyptę cukru. Ugotowane wyjmujemy z wody, studzimy.
2. Makaron gotujemy al'dente.
3. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na rozgrzany szparagi (ja pokroiłam je na pół), dodajemy pokrojone pomidory, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ugotowany wcześniej makaron i śmietankę. Mieszamy, żeby składniki nam się połączyły. Przekładamy na talerze i posypujemy startą mozzarellą. Gotowe :-). Smacznego :-)



9 komentarzy:

  1. lubię szparagi, uwielbiam dania z nimi:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Makaron wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jakoś do szparagów nie mogę się przekonać ale Twoje danie wygląda tak smakowicie, że chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pasta to dla mnie najpyszniejszy obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  5. szybko, efektownie i bardzo smacznie! Trafiłaś w moje smaki perfekcyjnie <3

    OdpowiedzUsuń
  6. To co proste, smakuje najbardziej. Narobiłaś mi smaku na szparagi :)

    OdpowiedzUsuń
  7. pyszny obiadek :) ja akurat nie jestem jakąś super fanką szparagów, zjem bo zjem :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger