Szynka wieprzowa z szynkowaru



Kolejne mięsko z szynkowaru. Tym razem szynka wieprzowa. Fajna sprawa, bo mięsko zdrowe, smaczniejsze niż to ze sklepu i aromatyczne. Polecam Wam bardzo. Szynkowar możecie kupić na tradismak.pl

Składniki:

  • około 700 g szynki wieprzowej
  • 1- 2 łyżeczki żelatyny (można pominąć)
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • oregano
  • pieprz


1. Szynkę myjemy, tniemy na mniejsze kawałki, rozbijamy tłuczkiem.
2. W miseczce mieszamy wodę z przyprawami, zalewamy mięso, mieszamy. 
3. Mięso odstawiamy do lodówki, ja na 12 godzin.
Jeśli chcemy mięso z galaretką, to po wyjęciu musimy dodać żelatynę i ponownie wyrobić.
4. Mięso wkładamy do wymytego szynkowaru, upychamy. Zamykamy.
5. Do garnka nalewamy wodę, na spód dajemy ściereczkę. Wkładamy szynkowar, szynka powinna się parzyć około 2 godziny. 
6. Po tym czasie wyjmujemy szynkowar, studzimy i wkładamy na całą noc do lodówki.
7. Jeśli chcemy wyjąć mięso polewamy spód szynkowaru gorącą wodą, otwieramy i mięso powinno nam ładnie się wysunąć.




7 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczna szyneczka. Kanapki z taką wędliną muszą smakować obłędnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie ma to jak domowa wędlinka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma to, jak domowa wędlina. Jakże apetycznie wygląda. Widać kawałki mięsa i wiadomo co się je. Szkoda, że nie mam szynkowaru, ale coraz bardziej mnie kusi, żeby go kupić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szynkowar to ostatnio marzenie mojego Męża, ja póki co zrobiłam się mniej mięsożerna, ale kiedyś trzeba będzie spróbować, bo Twoja szynka wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger