piątek, 10 lutego 2017

Chleb pszenny, drożdżowy pieczony w naczyniu żaroodpornym



Tak upiekłam mój pierwszy chleb, no w sumie ten jest drugi, bo pierwszemu nie zdążyłam zrobić zdjęć. Była taki sam, no wyrósł mi bardziej równo ;-). Chleb jest bardzo prosty w przygotowaniu, szybki i bardzo smaczny. Przepis znalazłam na blogu Smaczna Pyza. Składniki mieszamy w misce i zostawiamy na noc w lodówce, rano wyrabiamy, zostawiamy do ogrzania i wyrośnięcia i pieczemy. Polecam, bo pyszny :-)

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej tortowej typ 450
  • 250 g mąki pełnoziarnistej typ 1850
  • 500 ml letniej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 łyżeczki oleju roślinnego


Dodatkowo:

  • 100 g pestek słonecznika
  • 50 g jasnego sezamu


1. Pierwszego dnia wieczorem, drożdże i cukier rozmieszać w pół szklanki letniej wody. Do dużej miski dałam obie mąki, ziarna i sól, dodałam olej, rozpuszczone drożdże i resztę wody. Zamieszałam łyżką, tak aby powstało ciasto. Miskę owinęłam folią spożywczą i włożyłam na noc do lodówki. 
2. Następnego dnia (u mnie po 8), na stolnicę dałam troszkę mąki, wyjęłam ciasto i dokładnie zagniotłam. Uformowałam bochenek, nakryłam ściereczką i zostawiłam na 60 minut. Ciasto ogrzeje się i podrośnie. 
3. Piekarnik nagrzałam do 250 stopni, całe naczynie (29x19x9cm) z pokrywą włożyłam do piekarnika żeby się nagrzało. Jak się nagrzeje, to musimy je ostrożnie wyjąć z piekarnika (ja położyłam na palnikach), włożyłam chleb, nakryłam pokrywką i włożyłam ponownie do piekarnika. Temperaturę zmniejszyłam do 220 stopni. Zostawiłam tak na 30 minut, następnie zdjęłam pokrywkę i zostawiłam jeszcze na 20 minut. Po upieczeniu wyjęłam naczynie z piekarnika, jak chleb troszkę ostygł, to przełożyłam go na deskę. Smacznego :-)






13 komentarzy:

  1. Super chlebuś. Porywam kromeczkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ bym zjadła teraz taki ciepły z masłem;0

    OdpowiedzUsuń
  3. O świetny przepis, nawet nie wiedziałam że można w taki sposób zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam domowe pieczywo, a Twój chlebuś prezentuje się smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Już mam na niego ochotę... Jak wrócę do domu, wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wygląda, a ja powtórzę się po raz kolejny - domowy chlebek jest najlepszy :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniały chlebek ! Poproszę z dostawą do Łodzi na jutro rano ! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękny chlebek ! Nie ma to jak domowy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ja ostatnio piekłam gryczany, a do tego też się przymierzam, bo jest banalny :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy do pieczenia tego chleba nie jest potrzebny zakwas?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...