Kawowo - czekoladowy deser z musem malinowym




Hej :-) W ostatni piątek od sklepu internetowego Przyjaciele Kawy.pl  otrzymałam opakowanie kawy ziarnistej "Caprissimo Belgique". Od razu zabrałam się za degustację, bo uwielbiam smakować kawy. Jestem nałogowym kawoszem he he, nie takim, który pije po pięć dziennie, ale dwie mi się zdarza, no dobra, czasem trzy, ale to czasem :-)

Kawa Caprissimo Belgique to mieszanka ziaren 80% Arabica i 20% Robusta. Jeśli przyrządzimy ją prawidłowo, powinna mieć konsystencję syropu i powinna posiadać silny aromat. Kawa pozostawia długotrwały posmak ciemnej czekolady i słodkiego karmelu. Jest po prostu pyszna, tyle mogę dodać od siebie :-)

Mój młody jak to przy weekendzie poprosił o deser, dla niego zrobiłam wersję z czekoladą, a dla nas wersję z czekoladą i kawą, a co. Do tego mus z mrożonych malin :-). Udanego dnia Wam życzę :-)

Składniki na 3 porcje:

  • 1/2 szklanki mocnego/ostudzonego naparu kawy u mnie Caprissimo Belgique
  • 250 g serka mascarpone
  • 350 g śmietany kremówki 30 %
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki cukru pudru
  • mrożone maliny - mogą być inne owoce


Do miski blendera dajemy serek mascarpone i śmietankę 30%, miksujemy do momentu, aż powstanie pianka, dodajemy cukier puder, mieszamy, wlewamy kawę i dodajemy startą na tarce, na małych oczkach gorzką czekoladę (czekoladę możemy również rozpuścić). Mieszamy i przekładamy do pucharków. Rozmrożone maliny blendujemy, wykładamy na krem kawowo-czekoladowy, schładzamy i zjadamy :-))). Smacznego :-)








11 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger