sobota, 31 grudnia 2016

Szczęśliwego Nowego Roku 2017





Szampańskiej zabawy do białego rana :-)
W Nowym Roku 2017 
dużo zdrowia, pomyślności, spełnienia marzeń, 
stabilności, spokoju, wytrwałości i dużo radości 
życzy Beata

sobota, 24 grudnia 2016

Wesołych Świąt :-)




Kochani moi :-)

Życzę Wam spokojnych, radosnych Świąt spędzonych w rodzinnym gronie, dużo zdrowia, zdrowia i jeszcze raz zdrowia, bo jest ono najważniejsze i najbardziej potrzebne. Błogosławieństwa od Narodzonego Jezusa,
niech to będą święta niezapomniane, 
z kolędą na ustach i miłością w sercu. 

Niech nie zabraknie pysznych potraw na świątecznym stole i wymarzonych prezentów pod choinką. 

Życzy Beata

poniedziałek, 19 grudnia 2016

Makaron z indykiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami



Hej :-). Jak tam pracujecie już ostro przy przygotowaniu Świątecznych potraw??? U mnie na razie w miarę spokojnie, lista zakupów się robi i zaraz idę do sklepu. Potem jakiś obiad trzeba zrobić i myśleć co dalej. Na czwartek do szkoły mojego syna muszę upiec ponad 50 muffinek, to w środę zajęcie będę miała cały dzień, i muszę sobie wszystko pozałatwiać wcześniej, żeby za dużo mi na koniec nie zostało. 
Dziś na obiad proponuję makaron z indykiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami. Czosnek, papryka i troszkę śmietanki i pieprz cayenne, żeby ostrzej było :-). Miłego poniedziałku :-)

Składniki:

  • około 400 g filetu z indyka
  • opakowanie szpinaku baby
  • kilka suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • papryka w proszku słodka
  • troszkę kurkumy
  • sól
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 2/3 szklanki śmietanki 30%
  • olej kokosowy do smażenia
  • makaron


Makaron gotujemy al'dente. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy indyka pokrojonego w kostkę, dodajemy drobno posiekany czosnek. Smażymy, dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory i umyty szpinak. Doprawiamy kurkumą, pieprzem cayenne i papryką słodką (tej dałam więcej). Dodajemy ugotowany makaron, mieszamy, dodajemy śmietankę, mieszamy, jeśli trzeba to jeszcze doprawiamy solą i resztą przypraw :-). Smacznego :-)




sobota, 17 grudnia 2016

Łosoś z porem i czarnuszką, ryżem i rukola z suszonym pomidorem i olwikami



Hej :-). Rybki ostatnio u mnie, ale my bardzo lubimy więc dość często staramy się je jeść. Tak na szybko ten łosoś, bo czasu ostatnio brak, podsmażony por na oleju kokosowym, do niego czosnek, czarnuszka, i troszkę śmietanki, no i łosoś. Jako dodatek ryż i rukola z oliwkami i suszonym pomidorem :-). Udanego dzionka :-). Ja idę na zakupy :-)

Składniki:

  • około 400 g fileta z łososia
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki śmietanki 30%
  • czarnuszka
  • sól
  • pieprz
  • olej kokosowy do smażenia


Dodatkowo:

  • ryż 
  • rukola
  • suszone pomidory
  • oliwki
  • czarnuszka


Pora kroję, wrzucam na rozgrzany olej kokosowy, podsmażam. Łososia myję, odkrawam skórę, oprószam solą i pieprzem. Smażę razem z porem (pora zsuwam na jedną połowę patelni, a łososia smażę na drugiej), do pora dodaję czosnek drobniutki pokrojony, oprószam solą, dodaję czarnuszkę i śmietankę. W międzyczasie gotuję ryż. 
Rukolę myję, pomidory kroję w paski, oliwki na połówki. Wszystko przekładam do miski, mieszam, ponieważ pomidory są w zalewie, to nie dodaję już oliwy. 
Na talerz wykładam ryż, posypuję czarnuszką, wykładam trochę pora, na niego łososia i obok sałatkę. Smacznego :-)




"Bądź twórcą swojego zdrowia" Bożena Żak - Cyran



Hej :-). Jako pierwsza recenzja książki "Bądź twórcą swojego zdrowia". Autorka jest dietetyczką i dietoterapeutka. Zajmuje się zdrowym odżywianiem od ponad 20 lat. Jest autorka ośmiu książek o zdrowym odżywianiu. W swojej pracy opieroa się m.in. na zasadach makrobiotyki i chińskim modelu Pięciu Przemian, a także na osobistym doświadczeniu powrotu do zdrowia po przebytej chorobie nowotworowej. Książka ta, jak również pozostałe zostały wydane nakładem Wydawnictwa Galaktyka.

Z książki dowiemy się, że nasze myśli mają duży wpływ na nasze ciało, jak działa stres na naszą odporność, o potędze medytacji, o tym, że nasze zdrowie zaczyna się w jelitach, jak je oczyścić, jak pozbyć się pasożytów. Poznamy metody na poprawienie funkcjonowania swojej wątroby. Jak wpływ ma pożywienie na nasze zdrowie psychiczne i emocjonalne. Jak możemy wyostrzyć pamięć i poprawić swój mózg poprzez właściwe odżywianie. Autorka podpowiada nam również w jaki sposób świadomie możemy budować własne zdrowie poprzez odżywianie się się zgodnie z biorytmami. Mamy rozdział o sokodożywianiu. Znajdziemy tu również przepisy, ćwiczenia - medytacje i wizualizacje.

Książka napisana jest w przystępny sposób, zawiera wiele cennych informacji, jak poprawić stan swojego zdrowia, brakuje mi w niej zdjęć potraw, które autorka nam proponuje (jest dosłownie kilka). Tak samo w dziale ćwiczenia - medytacje i wizualizacje wszystko przedstawione jest na sucho, brak zdjęć/rysunków.

Wydawnictwo: Galaktyka
Okładka: miękka
Stron:207
Cena: 34,90 zł

czwartek, 15 grudnia 2016

Sznycle z indyka faszerowane bazylią, oliwkami i mozzarellą zawijane w szynkę parmeńską



Hej :-) Już wiecie co będziecie robić na Święta ??? Ja już prawie, ciasta wybrał mąż, sałatkę ja, jeszcze muszę tylko tort poszukać, bo mój mąż nie dość, że imieniny ma w Wigilię, to jeszcze i urodzimy. Podwójne święto i w tym roku torcik mu jakiś wykonam :-). Teraz o propozycji na obiad, sznycle z indyka z farszem: oliwki, mozzarella i świeże listki bazylii, całość owinięta szynką parmeńską i zapieczona. Młody zażyczył sobie pieczone ziemniaczki :-). Miłego dnia :-)

Składniki na 3 porcje:

  • 3 sznycle z indyka
  • kulki mozzarelli
  • świeże listki bazylii
  • zielone oliwki
  • szynka długo dojrzewająca (u mnie parmeńska)
  • sól
  • pieprz


Dodatek:

  • 6 dużych ziemniaków
  • suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy lub kokosowy


Sznycle z indyka rozbijamy na troszkę cieńsze. Oprószamy solą i pieprzem. Przygotowujemy kulki mozzarelli (u mnie mini), oliwki i listki bazylii. Na jednym końcu sznycla kładziemy najpierw kulki mozzarelli (u mnie po 3 szt.), potem zaraz za nimi oliwki (tak samo trzy szt) i na wierzch listki bazylii. Zawijamy roladkę i tak zawiniętą owijamy 2 plasterkami szynki (tak, żeby cały mięso było owinięte). Wkładamy do naczynia żaroodpornego, na którego dno dajemy troszkę oleju. Zapiekamy w 180 stopniach około 35 minut.
Ziemniaki obieramy, kroimy, na dno naczynia żaroodpornego dajemy troszkę oleju, wsypujemy ziemniaki, oprószamy solą, pieprzem i suszonymi pomidorami, mieszamy drewnianą łyżką i zapiekamy. Takie ziemniaki muszą się piec około 1 godzimy, więc wkładamy je wcześniej do piekarnika niż roladki. Podajemy z roladkami i ulubionym dodatkiem :-)



"Efekt Domina" Dominika Kulczyk



Hej :-) Dziś mam dla Was recenzję Dominiki Kulczyk "Efekt Domina". Dlaczego po nią sięgnęłam, bo chce swoje dzieci nauczyć, tego żeby pomagać innym i chcę pokazać im, że nie wszystkie dzieci mają tak fajne jak nasze. Tłumaczę mojemu synowi, że nie każdy ma tyle zabawek, jedzenia, picia i innych rzeczy co on. Wiem, teraz są Święta i powinniśmy się cieszyć, ale powinniśmy też w tym okresie pamiętać o tych, którzy mają gorzej. W telewizji mogliśmy też oglądać serial dokumentalny właśnie pod tym samym tytułem.

Cytat Pani Dominiki
"Dla dziecka jesteś całym światem. Właśnie Ty - Mamo, Tato, Babciu, Dziadku, Ciociu, Wujku ... Tworzysz jego świat i uczysz, jak żyć. Dzięki Tobie otwiera oczy i serce na to, co najważniejsze - na drugiego człowieka. To w Twoich rękach jest wrażliwość dziecka na losy świata "

"Efekt Domina", to książka o tym, że życie jest ciężkie, że to nie bajka. Autorka opisuje w niej losy małych bohaterów, których spotkała w czasie swoich podróży w różnych miejscach na ziemi. Dzieci te muszą pracować, żeby mieć co jeść, często właśnie nie mają co jeść, gdzie spać, a szkoła to przywilej. Dzieci, które tez mają marzenia, chciały by mieć normalne życie. 

W książce poznamy życie małej Santy i jej wielkie marzenie. Dziewczynka mieszka w Bangladeszu, ma osiem lat, mieszka tylko z babcią, bo mama musiała wyjechać do pracy do odległego kraju. Dziewczynka na co dzień pracuje w szwalni, szyje ubrania na maszynie. Jej babcia jest za słaba, żeby pracować i to Santa musi zarobić na ich utrzymanie. W tym kraju pracuje bardzo dużo dzieci, ale ich praca niestety nie jest dużo warta. Producenci z bogatych krajów zakładają tam fabryki, gdzie miejscowi szyją ubrania lub klapki. Często właśnie są do tego wykorzystywane dzieci. Santa marzy o tym, żeby zostać nauczycielką, dzięki tym marzeniom jej życie jest mniej smutne, radości dodaje jej również szkoła, a raczej lekcja. Mimo zmęczenia, chętnie na nie uczęszcza i żadnej stara się nie opuścić. Ma fajną klasę. 
Dzięki temu, że przyjaciele z Polski zebrali dużo pieniędzy, dziewczynka mogła  uczyć się dalej :-)
Kolejną historia jest historia Pathanga, który chce zostać lekarzem, Bilboy i jego ukochana szkoła, Małgosi i jej sąsiadach, Belayns i jej nowe życie i wiele innych. Autorka, oprócz historii dzieci podaje nam również informację o krajach w których mieszkają. Pod koniec każdej historii mamy podane pytania, żeby wspólnie z dziećmi porozmawiać o danej historii. 

Zysk ze sprzedaży książki zostanie przekazany na rzecz małych podopiecznych Fundacji Przyjaciółka.







Wydawnictwo: Edipresse Książki
Okładka: twarda
Stron:167
Cena: 39,90

środa, 14 grudnia 2016

Dorsz w sosie śmietanowym z dodatkiem kurkumy z suszonym pomidorem, bazylią i pomidorkami



Hej :-) Dziś mam dla Was przepis na pyszną rybkę - dorsza w sosie śmietanowym z dodatkiem kurkumy, bazylii, suszonych pomidorów i pomidorków koktajlowych. Dla nas pycha. Do tego można dodać ryż lub kaszę i smaczne danie gotowe, nie jest trudne i jest szybkie. Polecam, miłego dzionka życzę :-)

Składniki:

  • ok. 500 - 600 g fileta z dorsza
  • 1/2 opakowania pomidorków koktajlowych
  • 8 sztuk pomidorów suszonych (u mnie z dynią)
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • świeża bazylia
  • kurkuma
  • sól
  • pieprz
  • masło klarowne 


Dorsza myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, oprószamy z obu stron solą i pieprzem, odkładamy na około 30 minut. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy masło i smażymy rybę z obu stron. Jak rybka będzie prawie gotowa, to dodajmy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, pokrojone w paski suszone pomidory i chwilkę podsmażamy. Wlewamy śmietankę, dodajemy kurkumę, świeże, umyte listki bazylii. Jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ryżem, kaszą lub makaronem. Smacznego :-)





Kalendarz kulinarny Magda Gessler 2017 rok



Hej :-) Dla fanów Magdy Gessler i gotowania nakładem Wydawnictw Edipresse Książki ukazał się taki właśnie kalendarz na rok 2017. W kalendarzu znajdziemy 40 rewolucyjnych przepisów słynnej restauratorki. Kalendarz jest w twardej oprawie. Spokojnie zmieści się w damskiej nawet średniej torebce :-))).




Wydawnictwo: Edipresse Książki 
Okładka: twarda
cena: 39,90 zł
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...