Rogaliki 3 składnikowe z marmoladą



Hej :-). Takie rogaliki ostatnio wszędzie krążą z 3 składników. Moi panowie nie chcieli ciasta, ale rogaliki chętnie, więc z młodym robiliśmy w sobotę wieczorem. Rogaliki pyszne, kruche, przepis prosty, do środka marmolada, nutella lub coś innego, co kto lubi. Inspirację znalazłam tutaj - klik. Rogalików z podanego przepisu wychodzi około 60 sztuk, ale znikają ekspresowo, więc można zrobić podwójną porcję :-). Udanego poniedziałku Wam życzę :-). 

Składniki ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej (250 ml)
  • 1 szklanka gęstej śmietany 18%
  • 250 g masła


Dodatkowo:

  • marmolada u mnie
  • cukier puder do posypania


Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojone masło. Siekamy je na drobniejsze kawałki, dodajemy śmietanę i zagniatamy (ma nam powstać gładkie ciasto). Ciasto owijamy w folię aluminiową i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. 
Po tym czasie, ciasto wyjęłam, podzieliłam na 4 części, stolnicę posypałam troszkę mąką, żeby ciasto się do niej nie przylepiało, jedną część rozwałkowałam, pozostałe dałam do lodówki i wyjmowałam sobie po kawałku. Ciasto rozwałkowałam cienko, wycięłam koło (na ciasto położyłam talerz, może być tortownica). Koło dzielimy na 8 części, tak aby powstało 8 trójkątów. Na podstawie każdego trójkąta umieścić marmoladę i zwinąć od szerszej krawędzi (podstawy) do węższej (wierzchołka trójkąta) formując rogalik. Tak postępowałam z każdą częścią ciasta. Ciasto, które odkrawałam przy wykrawaniu koła wkładałam do lodówki i na końcu  złączyłam wszystkie części, rozwałkowałam i wykroiłam koło. 
Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach około 20 minut, do zrumienienia. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem :-). Smacznego :-))




19 komentarzy:

  1. Ja ja dawno ich nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowne, takie do chrupania o każdej porze dnia;)

    OdpowiedzUsuń
  3. no muszę, muszę, muszę... i normalnie upiekę jutro takie rogaliki :) myślę, że trzech składników, to nawet takie kulinarne beztalencie jak ja - da radę! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie ma nic lepszego niż takie rogalki! :))))

    Kochana mogę Cię prosić o poklikanie TUTAJ? Będę wdzięczna :*

    OdpowiedzUsuń
  5. Proste, a tyle radości ;-)
    uwielbiam takie przepisy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie mogłam się oprzeć i zrobiłam :-)
      nadziałam budyniem
      wyszły naprawdę wspaniałe
      i też zniknęły ekspresowo ;-)

      Usuń
  6. Ojj mam słabość do takich słodkich, kruchych rogalików :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Super, też bym się skusiła na takie rogaliki :) ciekawe to ciasto z 3 składników :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Chętnie bym je schrupała :)

    OdpowiedzUsuń
  9. oj dawno nie jadłam takich domowych rogalików.

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepis zapisałam i z chęcią takie zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Rogaliki kojarzą mi się z dzieciństwem ponieważ moja babcia je robiła i były przepyszne! Twoje rogaliki również wyglądają bardzo kusząco i chętnie bym ich spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Robiłam kiedyś ciastka na prawie samej śmietanie właśnie, były pyszne :)
    Piękne rogaliczki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. na rogaliki to ja zawsze bardzo chętna jestem :)

    OdpowiedzUsuń
  14. ostatnio przymierzam się do tych rogalików :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyglądają przepysznie ;) i jak widać nie potrzeba wielu składników.
    Pozdrawiam ^^

    OdpowiedzUsuń
  16. Właśnie zrobiłam i są przepyszne. Dzięki za inspiracje. A i jeszcze w lodówce schladza się ciasto łaciate Pozdrawiam Dorota ☺

    OdpowiedzUsuń
  17. Wyglądają smakowicie, ale spróbuję przerobić na wersję wegańską :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger