Naleśniki budyniowe z jabłkami, miodem, cynamonem i orzechami



Hej :-)). Ostatnio krążą po internecie te właśnie naleśniki, mój młody jak o nich usłyszał, to nic tylko zrobić i tyle. Ja też w sumie miałam ochotę, bo teraz przy młodej jak bym chciała zrobić naleśniki, będąc z nią w domu sama, to graniczyło by z cudem. Nie wolno za długo przy garach, ona jest najważniejsza no he he :-))).
Naleśniki super, delikatne, wyczuwa się smak budyniu, naprawdę fajne. Przepis znalazłam tutaj - klik. Troszkę go pozmieniałam, dałam więcej mąki i do ciasta nie dawałam oleju, bo naleśniki smażę na bardzo małej jego ilości, a jak dałabym do ciasta i potem jeszcze do smażenia, to dla mnie byłoby już za dużo, cukru tez dałam mniej, bo ogólnie ja do naleśników jak mają być na słodko, to cukru nie dodaję w ogóle. Udanego dzionka Wam życzę :-)))

Składniki na około 9-10 naleśników:

  • 2 budynie waniliowe (2x40g)
  • 400 ml mleka
  • ok. 130 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżki cukru trzcinowego
  • olej do smażenia


Farsz:

  • 8 jabłek
  • cynamon
  • miód (jakieś 3 łyżki)
  • orzechy włoskie (2 garście)


Jajka miksuję za pomocą miksera z cukrem, następnie dodaję mleko, zmniejszam obroty, dodaję budynie i mąkę. Wszystko miksujemy (ciasto może być ciut rzadsze od tradycyjnego naleśnikowego). Na odrobince oleju smażę naleśniki.

Jabłka obieram, kroję w kostkę, wrzucam do garnka i duszę. Jak już będą miękkie, dodaję cynamon, orzechy, jeszcze zostawiam na gazie kilka minut, dodaje miód, mieszam. Farszem przekładam naleśniki :-))).
Smacznego :-)





25 komentarzy:

  1. Świetne składniki farszu - już świąteczne :) Pomysł z budyniem ekstra, cukru też zwykle daję tylko odrobinę do smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Naleśnik budyniowy? Pierwszy raz o takim słyszę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam naleśniki w każdej postaci, ale budyniowych nie mialam jeszcze okazji próbować

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają przepysznie, zapewne też tak smakują. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z chęcią spróbuję jak smakują :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kusisz tymi naleśnikami. Przepis jak najbardziej trafia w mój smak :)

    OdpowiedzUsuń
  7. pyszna wersja naleśników :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Great post!!! would you like to follow each other's blog dear? Please let me know, I am following you now.thank you :)

    OdpowiedzUsuń
  9. cynamon, orzechy... to pachnie świętami ;-)
    naleśników budyniowych jeszcze nie próbowałam
    ale placuszki - i owszem, nawet nam smakowały

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziś miałam naleśniczki ale ze smażonymi jabłkami, z budyniem też chętnie wypróbuje! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. O chyba zrobię takie naleśniczki na deser w Niedzielę :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam naleśniki ! Dziś robię nawet takie na śniadanie :))

    OdpowiedzUsuń
  13. Fajne, lubię eksperymentować z naleśnikami ale budyniowych jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja ostatnio do ciasta naleśnikowego dodałam budyń czekoladowy, a właściwie 1-2 łyżki. Faktem jest to, że naleśniki z budyniem smakują o niebo lepiej!

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale pyszności! Moja faza na naleśniki trwa w najlepsze, więc takie na słodko z przyjemnością bym spałaszowała :D

    OdpowiedzUsuń
  16. pyszności, wczoraj jadłam naleśniki :)

    OdpowiedzUsuń
  17. W takiej wersji nie jadłam ale już mnie kuszą

    OdpowiedzUsuń
  18. Przepyszne naleśniki, dzisiaj zrobiłam. Dzieci zjadły na słodko a my z mężem z nadzieniem warzywnym. Miałam małe wątpliwości, czy nie będą się rozlatywały w trakcie smażenia, ale usmażyły się bardzo ładnie i bezproblemowo :-) Dziękuję za ten przepis i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger