czwartek, 24 listopada 2016

Bakłażan zapiekany z kaszą bulgur z vermicelli, mozzarellą i warzywami



Hej :-) Dawno nie jedliśmy bakłażana, tak jakoś zapomniałam, młody nie lubi, my za to bardzo. Tym razem zjadł, bo była kasza i warzywa. Bakłażana zapiekłam z kaszą bulgur, do tego suszone pomidory, oliwki i marchewka, troszkę kurkumy, sól, pieprz i mozzarella. Wcześniej plastry bakłażana zasoliłam i podsmażyłam na maśle klarowanym. Wyszły bardzo smaczne, panom brakowało mięsa, ale zjedli he :-). Udanego dnia Wam życzę :-).

Składniki:

  • 1 średni bakłażan
  • ok 100 g kaszy bulgur z vermicelli
  • suszone pomidory
  • oliwki zielone
  • 1 większa cebula czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża marchewka
  • kurkuma
  • sól
  • pieprz
  • masło klarowane 
  • 1 kulka mozzarelli


Bakłażana kroję w plastry (ok 2 cm), oprószam solą i odstawiam na chwilę. Kaszę gotuję według przepisu na opakowaniu. Pomidory i oliwki kroję w plastry, marchewkę ścieram na tarce na dużych oczkach, cebulę obieram, kroję. Na patelni rozgrzewam masło, wrzucam cebulę, jak się zeszkli dodaję marchewkę. Na drugiej patelni rozgrzewam również masło, bakłażana wycieram ręcznikiem papierowym (puści nam wodę), podsmażam z obu stron. Przekładam do naczynia żaroodpornego. Do smażącej się marchewki i cebuli, dodaje drobno pokrojony czosnek, pomidory i oliwki. Mieszam, dodaję ugotowaną kaszę, doprawiam kurkumą, solą i pieprzem. Na plastry bakłażana nakładam kaszę z warzywami, na wierzch daję kawałek pokrojonej mozzarelli. Zapiekam w 180 stopniach około 30 - 40 minut. Smacznego :-)




10 komentarzy:

  1. tak nadziewanego bakłażana jeszcze nie jadłam,pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja jadłam tylko raz bakłażan, ale średnio mi smakował. Ale jestem otwarta na inne przepisy z jego wykorzystaniem

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiego bakłażana jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie wiem dlaczego ale za bakłażanem nie przepadam, choć w Twojej propozycji wygląda ciekawie

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygląda :). Mojemu też by brakowało mięsa :D

    OdpowiedzUsuń
  6. lekko, kolorowo tak lubię ale jako mięsożerca to jakiś kawałeczek mięska do tego też bym skubnęła :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł na zdrowy obiad, muszę wypróbować Twój przepis!

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo fajny pomysł na bakłażana inaczej :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmm...ta propozycja przypadłaby mi do gustu :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...