Indyk z fasolką szparagową, marchewką, cukinią i ryżem pełnoziarnistym



Hej :)) Pada deszczyk dziś w Rzeszowie, tak spokojnie, piszę spokojnie, bo wczoraj przeszła burza, tak padało, że nic nie było widać, połamało moje pomidorki, które hoduję sobie na balkonie :(. Szkoda :(. Dzisiaj mam dla Was ryż pełnoziarnisty z indykiem, fasolką szparagową, cukinią i marchewką. Do tego troszkę kurkumy, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Tak lekko, bo jeść się średnio chce :). To udanego piątku Wam życzę i weekendu oczywiście :). Ja mam zamiar robić ogórki w musztardzie i curry, ale zobaczymy co z tego mojego zamiaru wyjdzie ;)).

Składniki:
około 300 g filetu z indyka
3 marchewki
mała cukinia
fasolka szparagowa
cebulka razem z zieloną częścią
ząbek czosnku
kurkuma
zioła prowansalskie
sól
pieprz
2 torebki ryżu (u mnie pełnoziarnisty)
masło klarowane do smażenia

Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu. Fasolkę gotuję. Na patelni rozgrzewam masło klarowane, wrzucam pokrojoną w plasterki marchewkę, cukinię i cebulkę, dorzucam pokrojonego w plasterki indyka. Chwilę smażę, dodaję pokrojony na drobno czosnek, doprawiam kurkumą, ziołami, solą i pieprzem. Dorzucam ugotowaną wcześniej fasolkę, smażę jakieś dwie minuty, dodaję ryż, dokładnie mieszam, jeśli trzeba to doprawiam. Przekładam do miseczek. 




14 komentarzy:

  1. Bardzo pyszne musi być to danie :) Super przepis na indyka.

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszny pomysł na obiad:) Moje pomidorki po czerwcowym oberwaniu chmury wyglądały tragicznie,ale odżyły, są pomidorki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam indyka! Zwłaszcza w połączeniu z warzywami. A Twój przepis prezentuje się smakowicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczne danie, uwielbiam gdy na talerzu jest tak kolorowo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. I znów pyszny i kolorowy obiad, który cieszy oczy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie połączenia, świetna dla mnie do pracy! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak pięknie i kolorowo na talerzu :) Same pyszne składniki - fajny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  8. pysznie i zdrowo czyli tak jak lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Szkoda połamanych pomidorów, wiem jak cieszy każde wyhodowane własnoręcznie warzywko :)
    A propozycja obiadowa - bardzo smaczna, lubię fasolkę, w każdej postaci:D

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam takie dania... Chwila i gotowy pyszny obiadek:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Takie danie obiadowe, to pełnowartościowy, smaczny posiłek. Zdrowy i urozmaicony :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne. Wykorzystałam przepis.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger