środa, 8 czerwca 2016

Rolada z indyka faszerowana suszonymi pomidorami, cukinią i fetą



Hej :)) Ostatnimi czasy niestety nie mam ani chwili na wymyślanie obiadków itd. No zdarzy się, ale to rzadkość, moja młoda musi być w centrum zainteresowania i cały czas trzeba się nią zajmować. Jak już mam tę chwilę, to załatwiam zaległości lub po prostu odpoczywam. Tym razem skorzystałam z przepisu na roladę z indyka faszerowaną moimi ulubionymi rzeczami. Przepis znalazłam na blogu kwestia smaku. Rolada wyszła pyszna, a ja oprócz rolady znalazłam tam jeszcze kilka innych super przepisów, które na pewno wykorzystam :).

Składniki:

  • filet z indyka ok. 800 g
  • 100 g szynki dojrzewającej  (parmeńska, włoska)
  • 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów


Nadzienie:

  • 1 łyżka oliwy i masła
  • 1/2 cukinii
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 30 g mozzarelli startej
  • 30 g parmezanu
  • 60 g sera feta
  • 6 kawałków suszonych pomidorów
  • sól
  • pieprz


Dodatkowo:

  • wykałaczki
  • 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • 4 łyżki wody lub białego wina


Mięso musimy opłukać, osuszyć, położyć na desce, przykryć folią spożywczą i rozbić tłuczkiem na cieńszy filet (tak około 1,5-2 cm). Doprawiamy go solą i pieprzem i nacieramy 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów. 

Na patelni roztapiamy masło i oliwę. Dodajemy startą na tarce cebulę i czosnek. Doprawiamy tymiankiem i smażymy przez jakieś 2 minuty. Dodajemy startą na tarce cukinię i smażymy ok. 5 minut. Na koniec doprawimy solą i pieprzem . Zdejmujemy z patelni i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Studzimy. Dodajemy startą mozzarelle i parmezan, mieszamy. 

Filet kładziemy na desce (gładka stroną do spodu). Po środku kładziemy pasek nadzienia z cukinią, na nią pokrojoną fetę i na sam wierzch pokrojone w paski suszone pomidory. Zwijamy roladę. Łączenie spinamy wykałaczkami. Na roladzie ułożonej łączeniem do góry kładziemy plastry szynki (tak aby na siebie zachodziły). Podwijamy je pod spód rolady. Roladę wkładamy do naczynia żaroodpornego cały czas łączeniem do góry. Roladę smarujemy 2 łyżkami oleju z suszonych pomidorów. Odstawiamy na ok. 2 godziny w temp. pokojowej. Po tym czasie na dno naczynia wlewamy wodę lub wino. Pieczemy w 200 stopniach około 40 minut. Przed pokrojeniem trzeba odczekać 5 minut, żeby rolada troszkę ostygła.



9 komentarzy:

  1. bardzo smakowita, chętnie zrobię u siebie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. To musi być pyszne! Feta i suszone pomidorki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale wyszła Ci ta rolada. Uwielbiam rolady, bo można zawinąć do nich to co najbardziej lubimy i do tego jeszcze stworzyć piękne, dekoracyjne danie. Takie jak np. Twoja rolada :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie rolady, najlepiej pieczone w niskiej temperaturze, wtedy są super soczyste :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaka ładna, apetyczna i ten wierz, cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  6. już zapisałam w ulubionych. wygląda ekstra, na pewno zrobię. coś czuję, że będzie to jedno z ulubionych naszych dań :)

    OdpowiedzUsuń
  7. świetna rolada i mozna ją wykorzystać 2w1 i na obiad i na kanapki :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...