środa, 27 kwietnia 2016

Indyk z kurkumą w sosie śmietanowo - musztardowym



Hej :) Jak wiecie ostatnio częściej niż mięso z kurczaka robię mięso z indyka (jak już musi być mięso). Dla mnie indyk jest smaczniejszy i mam nadzieję, że mniej nafaszerowany chemią niż kurczak, chociaż teraz to nigdy nic nie wiadomo :( Straszne to. Indyk tym razem z bardzo zdrową kurkumą, mniej zdrową śmietaną i musztardą. Wyszedł bardzo smaczny, do tego natka pietruszki i kasza bulgur :) Obiadek gotowy :)))

Składniki:

  • filet z indyka
  • kurkuma (ja lubię to daje dużo)
  • 2 kopiate łyżeczki musztardy miodowej
  • 3/4 szklanki śmietany 30% (wiem, wiem )
  • 1 większa cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • masło klarowane 
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki


Na rozgrzanym maśle klarowanym podsmażam pokrojoną cebulę, dodaje pokrojonego w porcje indyka i smażę. Następnie dodaję czosnek (pokrojony drobniutko), kurkumę. W międzyczasie gotuję kaszę. Jak indyk będzie już usmażony, dodaję śmietanę i musztardę, dokładnie mieszam, dodaje pokrojoną natkę pietruszki i jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem :) Gotowe :))




20 komentarzy:

  1. ależ pyszności :) Uwielbiam kurkumę do mięś, ale w sosie takim jeszcze nie łączyłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki obiad mogłabym dzisiaj mieć :D

    OdpowiedzUsuń
  3. kolor zachęca do jedzenia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zasiadam do stołu:)od razu do podwójnej porcji:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Beti można powiedzieć słoneczne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj, coś takiego muszę zrobić, bardzo lubię mięso w sosie z dodatkiem musztardy :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Kochana bardzo apetyczne danie. Jestem na tak :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Aaa moje połączenie. Dodatek kurkumy wręcz uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajny pomysł, kurkuma dobra na wszystko ;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...