piątek, 28 sierpnia 2015

Kaszotto, pęczotto z warzywami i słonecznikiem



Hej :)) Dzisiaj coś lekkiego, jedna z moich ulubionych kasz, czyli pęczak z cukinią, papryką, marchewką, cebulką i słonecznikiem. Uwielbiam takie dania, no i kasze :) Miłego dzionka :))


Składniki:

  • 150 g kaszy pęczak
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1/2 cukinii
  • 1/2 czerwonej papryki
  • sól różowa
  • słonecznik
  • 1 łyżka masła
  • natka pietruszki



Na patelni rozgrzewamy troszkę masła i podsmażamy na nim pokrojone warzywa (cukinię, paprykę i marchewkę), jak warzywa zaczną robić się miękkie, to przekładamy je do miseczki. Na patelnie wrzucamy pokrojoną cebulę, możemy dodać jeszcze troszkę masła. Jak się nam zeszkli, dodajemy przepłukaną kaszę. Podsmażamy około dwie, trzy minuty. Dodajemy trochę bulionu, kaszę dusimy pod przykryciem. W trakcie mieszamy i dodajemy bulion. Ja przy ostatniej partii bulionu, do kaszy dodałam warzywa, chwilkę poddusiłam, dodałam pozostałe masło, słonecznik, natkę pietruszki, doprawiłam solą i dokładnie wymieszałam. Gotowe :))



piątek, 21 sierpnia 2015

Kotleciki jaglane z cukinią



Hej :)) Mało mnie coś ostatnio, ale jakiś ciężki miesiąc mam. Obiecuję poprawę, mam nadzieję, że nastąpi to już, ale zobaczymy ;). Tym razem u mnie kotleciki zrobione z tego co miałam w domu he, miałam lenia i nie chciało mi się iść do sklepu :)) Kasza jaglana, do tego cukinia, dużo natki pietruszki, cebula, czosnek, jajko i wyszły smaczne kotleciki. Takie na szybko :)) Udanego weekendu Wam życzę :))


Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej 
  • 2 szklanki wody
  • 1 średnia cukinia
  • 1 cebula czerwona
  • natka pietruszki 
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • sól różowa
  • olej kokosowy do smażenia



Kaszę przepłukałam, żeby pozbyć się goryczki. Wrzuciłam do rondelka, dodałam dwie szklanki wody i gotowałam do momentu, aż kasza wsiąknie całą wodę. Zostawiłam do ostudzenia. Cukinię starłam na tarce, zasoliłam i odstawiłam na jakieś 15 minut, po tym czasie odcisnęłam wodę. Cukinię wrzuciłam do miski, do której dodałam jajko, pokrojoną na drobno cebulę, czosnek, natkę pietruszki i na końcu dodałam kaszę. Wszystko doprawiłam solą, dokładnie wymieszałam. Na patelni rozgrzałam olej kokosowy, formowałam kotleciki, które smażyłam do momentu, aż ładnie się zrumieniły. 



piątek, 14 sierpnia 2015

Spaghetti z kurczakiem, pomidorami i cukinią



Hej :)) Dychacie jeszcze ??? Ja już mam naprawdę serdecznie dość, wszędzie gorąco, wszędzie źle, oj... Wczoraj słyszałam jednak, że ochłodzenie nie tak jak zapowiadali dopiero pod koniec następnego tygodnia, tylko już we wtorek - jupi :))) W kuchni gorąco, więc robię raczej wszystko na szybko. Tym razem spaghetti z kurczakiem, dużą ilością cukinii i pomidorami, do tego starta marchewka, cebula, świeża roszponka, cheddar i pyszne, szybkie danie wyszło. Sosu pomidorowego tym razem nie robiłam (za gorąco), użyłam gotowych pomidorów z butelki. Miłego weekendu Wam życzę :))


Składniki:

  • makaron spaghetti
  • 2 filety z kurczaka
  • 1 średnia cukinia
  • 1/2 butelki gotowego sosu pomidorowego (u mnie z bazylią)
  • 2 większe marchewki
  • 1 cebula
  • sól różowa
  • roszponka
  • cheddar 
  • olej kokosowy do smażenia



Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Na rozgrzanym oleju podsmażam pokrojoną w kosteczkę cebulę, startą na tarce marchewkę. Jak marchewka zmięknie, dodaję pokrojone filety z kurczaka i cukinię. Wszystko chwile podsmażam, doprawiam solą. Pod sam koniec dodaję sos pomidorowy, mieszam, jak trzeba to doprawiam solą. Na makaron wykładam sos z warzywami i mięsem, daję roszponkę i posypuje cheddarem :))





wtorek, 11 sierpnia 2015

Ciasto 4 w 1



Hej :) Dajecie jeszcze radę z tymi upałami??? Ja już trochę wysiadam :( Takie pogody to nie dla mnie niestety, a tu ten i cały kolejny tydzień taki ma podobno być :( Koszmar, przynajmniej dla mnie :(. Ciasto zaległe oczywiście, bo na takie gorąco to tylko coś na szybko i z daleka od kuchni. Niestety się za bardzo nie da. Wpisów mnie, ale jak się ochłodzi to wtedy nadrobię ;))) Ciasto hmmm, pyszne było, robiła je moja mama, bez mas, troszkę pracochłonne, ale warto :)) Trzymajcie się :)))


Składniki ciasto jasne:

  • 13 dkg masła
  • 20 dkg cukru pudru
  • 7 żółtek
  • 30 dkg mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki śmietany
  • zapach cytrynowy (nie musi być)



Masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą białą masę. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, śmietanę i ewentualnie zapach. Mieszamy. Ciasto przekładamy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Nie pieczemy !


Wkładka makowa:

  • 30 dkg maku sparzonego i przemielonego
  • 1 łyżeczka masła
  • 15 dkg cukru pudru
  • 3 jajka
  • zapach migdałowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia



Masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami, do utartych dodajemy mak, zapach migdałowy, proszek do pieczenia i pianę ubitą z 3 białek. Lekko mieszamy. Robimy kolejną część ciasta, z tą czekamy.


Wkładka kokosowa:

  • 3 białka
  • 12 dkg cukru pudru
  • 30 dkg kokosu



Białka ubijamy, dodajemy cukier i kokos. Delikatnie mieszamy.
Na ciasto jasne, które wcześniej przełożyliśmy do blaszki nakładamy drewnianą łyżką  - łyżkę masy kokosowej, łyżkę masy makowej. Na przemian w dwurzędzie gdzie kokos, tam mak. Nie pieczemy !


Ciasto orzechowe:

  • 7 białek
  • 20 dkg cukru
  • 6 dkg mąki ziemniaczanej
  • 6 dkg mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 12 dkg masła
  • 20 dkg zmielonych orzechów włoskich



Masło rozpuścić, przestudzić, wymieszać z orzechami. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Dodać orzechy wymieszane z roztopionym masłem. Ponownie delikatnie wymieszać. Tą masę przekładamy na wierzch na resztę wcześniej już przygotowanych w blaszce ciast. Pieczemy w 180 stopniach 60 minut. Po wystudzeniu można polać polewą i posypać kokosem.



piątek, 7 sierpnia 2015

"Największe skarby naszej cywilizacji" Beata Pawlikowska



Hej :)) Dzisiaj książka, bo kuchnię w te upały omijam szerokim łukiem. Muszę coś na obiad wymyślić, ale takiego szybkiego i nieskomplikowanego. Chodzą za mną łazanki, ale to się zobaczy ;))

Jeśli chodzi o książkę, to dla mnie bardzo ciekawa i na czasie :) Pani Beata pokazuje nam ile chemii jest wkoło nas :(, te wszystkie soki 100%, cytrusy, wszystko nafaszerowane jest chemią. Strach się bać. Ostatnio chciałam kupić ketchup i na kilkanaście różnych marek znalazłam tylko jedną, której ketchup to tylko natura, a nie dodatek chemii. 

Autorka przekonuje nas, żeby przede wszystkim jeść to co nasze, czyli sezonowe owoce i warzywa. Pokazuje nam ile mamy zdrowych skarbów takich jak soczewica, fasola, które są znakomitymi źródłami białka, migdały i orzechy, które zawierają dużo magnezu, kasza jaglana, peruwiańska kasza quinoa, która zawiera wszystkie niezbędna aminokwasy. Miód, który ma wiele właściwości leczniczych. Jest ich o wiele więcej, bo mamy zioła, czosnek, żurawinę, kasze gryczaną i jęczmienny pęczak. Autorka zachęca też do używania stewii (tylko nie tej sproszkowanej), yerba mate i awokado. Zachęca do robienia własnych koktajli z owoców sezonowych. Jest to książka dzięki której popatrzymy trochę inaczej na to co spożywamy i  na to jakie skarby nas otaczają :))

Za książkę dziękuję: 



wtorek, 4 sierpnia 2015

Kurczak w sosie pomidorowym z oliwkami



Hej :)) Uf gorąco :( Nic się robić nie chce, a gotować to już w ogóle :(. Nie wiem jak Wy, ale ja szukam czegoś co można zrobić jak najszybciej. Kurczaka w sosie pomidorowym robiłam pod koniec zeszłego tygodnia. Miałam trochę pomidorów i chciałam je zużyć, więc zrobiłam właśnie tak, a że moje dziecko za wszystkim co pomidorowe przepada, to był bardzo zadowolony :)) Wyszło smacznie tak właśnie ;))) Miłego dnia :))


Składniki:

  • 5-6 pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • świeża bazylia
  • 2 filety z kurczaka
  • oliwki zielone
  • sól różowa
  • masło klarowne do podsmażenia 
  • ryż



Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki i pokroiłam. Do rondelka dałam troszkę masła, wrzuciłam pokrojoną cebulę i podsmażyłam. Jak się zeszkliła, dodałam pokrojone pomidory i czosnek przepuszczony przez praskę. Wszystko się dusiło jakieś 10 minut. W międzyczasie gotowałam ryż. Następnie dodałam sól, pocięte listki świeżej bazylii i zostawiłam na ogniu na kolejne kilka minut. Kurczaka pokroiłam w kosteczkę i podsmażyłam na patelni. Do pomidorów dodałam pokrojone oliwki, następnie usmażonego kurczaka. Poddusiłam jeszcze z 5 minut, doprawiłam i gotowe :))



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...