czwartek, 30 lipca 2015

Spaghetti z tuńczykiem, fetą i warzywami



Hej :) Ostatnio jakoś makaronowo u mnie, jak nie ma to nie ma, ale potem jak zrobię to seria leci ;)) Tym razem spaghetti z tuńczykiem i fetą. Warzywa, czyli kalafiora, cukinię żółtą i suszone pomidory zapiekłam wcześniej w piekarniku. Potem wszystko razem wymieszałam z tuńczykiem, dodałam makaron i fetę i gotowe :) Udanego weekendu Wam życzę :))


Składniki:

  • makaron spaghetti
  • 1/2 kalafiora
  • mała żółta cukinia
  • suszone pomidory z pestkami dyni
  • 1 puszka tuńczyka 
  • ser feta
  • pomidorki koktajlowe
  • sól różowa
  • młotkowana kolendra z pieprzem
  • olej kokosowy do smażenia/pieczenia



Makaron ugotowałam według przepisu na opakowaniu. Do naczynia żaroodpornego dałam troszkę oleju kokosowego i wrzuciłam do niego kalafiora, pokrojoną cukinię i suszone pomidory. Zapiekłam w 180 stopniach jakieś 20 minut. Do upieczonych warzyw dodałam wcześniej ugotowany makaron, wymieszałam. Tuńczyka odsączyłam, fetę pokroiłam w kosteczkę i wrzuciłam do reszty, wymieszałam, doprawiłam solą i młotkowaną kolendrą z pieprzem. Przełożyłam do miseczek i na końcu dodałam pomidorki.



wtorek, 28 lipca 2015

Makaron z zielonymi warzywami i mascarpone



Hej :) Długo makaronu nie było ;)) W Lidlu jak był tydzień włoski zakupiłam sobie, takie penne. Tak czekało i czekało i się doczekało :). Zrobiłam go z brokułem, cukinią, groszkiem, do tego słonecznik, cebulka i szczypior. Dodałam też trochę serka mascarpone, zioła i pysznie wyszło :)) Miłego dnia :)


Składniki:

  • makaron
  • brokuł
  • 1/2 puszki groszku konserwowego
  • 1 mała cukinia
  • 1 cebula
  • szczypior
  • słonecznik
  • suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
  • sól różowa
  • 1/2 opakowania serka mascarpone
  • olej kokosowy do smażenia



Makaron ugotowałam według przepisu na opakowaniu. Brokuła ugotowałam. Cebulę pokroiłam na drobno, wrzuciłam na rozgrzany wcześniej na patelni  olej kokosowy, dodałam do niej pokrojoną na plasterki, a potem na ćwiartki cukinię. Podsmażyłam, dodałam słonecznik, odsączony groszek, szczypior, sól, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem i ugotowanego brokuła. Wymieszałam lekko, dodałam serek mascarpone. Jak się rozpuścił całość doprawiłam jeszcze solą, wrzuciłam do wszystkiego makaron i wymieszałam :)



poniedziałek, 27 lipca 2015

"Przekąski i przystawki" 60 najlepszych przepisów



Hej :) Dzisiaj przedstawiam Wam kolejną super książkę z przepisami. Tym razem przekąski i przystawki. Wszystkie przepisy z tej serii książek zostały stworzone i przetestowane przez czytelników miesięcznika "Przyślij przepis". 

W książce znajdziemy dokładnie 66 przepisów na szybkie przekąski i przystawki. Oto kilka z nich, które mnie zaciekawiły: bakłażany po grecku, chipsy buraczane z dipem, kalarepka według Buni, kalarepy z farszem warzywno - serowym, muffinki z pastą tahini, muszle z pesto i ricottą i wiele innych :))

Teraz kilka apetycznych zdjęć :)





Każdy przepis w książce opatrzony jest zdjęciem, wszystkie przepisy są fajnie i czytelnie opisane. Według mnie te książki są super - cała seria. W każdej znajdziemy coś ciekawego co możną wykorzystać :)) Polecam :)

Za książkę dziękuję:

czwartek, 23 lipca 2015

Pierogi z jagodami 2



Hej :)) Dzisiaj pierożki z jagodami, bo moje dziecko nie wytrzymało, jedliśmy w Karpaczu i jak tylko wróciliśmy to pierogi musiały być. Trzeba było zaliczyć ryneczek i robić. Tym razem zrobiłam z innym ciastem. Wyszły pyszne, ciasto mięciutkie. Jako dodatek była śmietanka i cukier mniam :)))


Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżki oleju 
  • sól
  • 1 szklanka gorącej wody



Farsz:

  • jagody
  • cukier - niekoniecznie



Mąkę przesiałam na stolnicę, dodałam sól, wodę wymieszałam z olejem i partiami dodawałam do mąki i zagniatałam ciasto. Ciasto ma być miękkie, gładkie, ale ma nie lepić się do rąk. Szklanką wykrawałam koła, na środek dawałam łyżeczką jagody i zlepiałam pierogi. Gotowałam we wrzątku około 3 minuty po wypłynięciu pierożków na wierzch. U mnie były podane ze śmietanką i cukrem :)



środa, 22 lipca 2015

Ratatuj - Ratatouille



Hej :)) Gorąco oj, gorąco :( Nie mogę takich upałów, to niestety nie dla mnie :(. O bajce Ratatuj na pewno słyszeliście ;), no i przygotowywała on właśnie tam danie o tej samej nazwie co bajka. Pomysł na nie znalazłam tutaj, a że wszystkie składniki bardzo lubię, to zrobiłam. Wyszło bardzo smaczne, ja dodałam jeszcze pod koniec pieczenia mozzarellę i jako dodatek był u mnie ryż. Świeże pomidory zastąpiłam sosem pomidorowym, który poddusiłam z cebulką i czosnkiem. Polecam :))


Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 papryka ( u mnie taka szpiczasta)
  • sos pomidorowy gotowy lub 4 sztuki pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • kulki mozzarelli
  • olej kokosowy do podsmażenia cebuli
  • sól
  • suszone pomidory z bazylią i czosnkiem





Bakłażana i cukinię pokroiłam w cienkie plasterki, posoliłam i odstawiłam na jakieś 30 minut. W tym czasie pokroiłam również paprykę, pokroiłam i podsmażyłam cebulkę, do której dodałam czosnek przepuszczony przez praskę ( jeśli robimy wersje ze świeżymi pomidorami, to pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i miksujemy na krem ), następnie dodajemy sos pomidorowy lub wcześniej przygotowane pomidory, chwilkę dusimy. Taki sos przelewamy do naczynia żaroodpornego i na nim układamy w koło plasterek bakłażana, cukinii i papryki i tak dalej. Całość ja posypała suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem. Naczynie przykrywamy folią aluminiową wkładamy do piekarnika i zapiekamy jakieś 25 minut, następnie zdejmujemy folię i na wierzch wrzucamy pokrojone kulki mozzarelli. Wstawiamy ponownie do piekarnika i zapiekamy jeszcze z 10 minut. U mnie ratatuj podane z ryżem.  




piątek, 17 lipca 2015

Zakręcone ślimaczki z ciasta francuskiego



Hej :)) Znowu przegapiłam urodziny bloga, już 3 lata minęło :)). Nie mam z tej okazji żadnego ciasta, ale pizza lub ślimaczki jak kto woli też może być ;) Pyszności, kocham po prostu ciasto francuskie, może się powtarzam, ale jest rewelacyjne i tyle :)) Miłego weekendu Wam życzę :)


Inspiracja: klik


Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 2 filety z kurczaka
  • kukurydza
  • kilka suszonych pomidorów
  • papryka czerwona
  • sos pomidorowy
  • starta mozzarella
  • oregano
  • sól



Kurczaka kroję w drobne kawałki, solę, dodaje oregano i podsmażam. Paprykę, pomidorki również kroję. Wszystkie składniki dzielę na 2 części . Jedno ciasto francuskie rozwijam, smaruję sosem pomidorowym i wykładam na nie kurczaka, paprykę, pomidory, kukurydzę, posypuję jeszcze oregano i serem mozzarella. Roluje ciasto w poprzek i kroję kawałki o szerokości około 2 cm. Układam je w formie na tartę. Ta samo robię z drugim ciastem. Całość zapiekamy w 200 stopniach około 30 minut.



czwartek, 16 lipca 2015

Placki ziemniaczane z curry i oregano



Hej :)) Wróciłam, trochę wypoczęłam, jak się ogarnę to zamieszczę kilka fotek. Szkoda, że to co dobre tak szybko mija :(. Tak dziś prosto, ale daaaawno nie było, nie pamiętam kiedy ostatnio jedliśmy. Takie z dodatkiem curry i oregano, żeby smak był ciekawszy :)) Miłego dzionka :))


Składniki:

  • ziemniaki
  • mąka
  • jajko
  • oregano
  • curry



Ziemniaki obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach. Dodaję do nich mąkę, jajko i przyprawy. Mieszam. Na patelni rozgrzewam masło klarowne, drewnianą łyżka nakładam porcje masy i smażę placki.




piątek, 10 lipca 2015

Pyszne placuszki z kaszy manny z malinami



Hej :)) Zrobiłam je w końcu, moje dziecko się doczekało placuszków z kaszy manny i było z nich bardzo zadowolone. Placuszki są szybkie i bardzo smaczne. Mój młody konsumował je z syropem klonowym i malinami. Pysznie się to wszystko zgrało. Można dodać jeszcze bitą śmietanę i wtedy to już całkowita rozpusta ;)) Przepis znalazłam tutaj. Trochę go zmodyfikowałam. Wychodzi około 12 małych placuszków. Polecam :))


Składniki: 

  • 300 ml mleka
  • ok. 150 g kaszy manny
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • starta skórka z cytryny
  • olej rzepakowy do smażenia



Kaszę ugotowałam na mleku (musi być gęsta). Odstawiłam do ostudzenia. Do wystudzonej wbiłam jajka, dodałam skórkę z cytryny, cukier i wymieszałam. Na patelni rozgrzałam odrobinkę oleju i smażyłam placuszki do momentu, aż się zarumieniły. Jeszcze ciepłe podałam z malinami i syropem klonowym :)



czwartek, 9 lipca 2015

Kalafior curry pieczony w piekarniku




Hej :) No jeszcze jeden dzień w pracy i urlop - jupi :)) Głowę trzeba zresetować, wyłączyć się, może uda się odpocząć, choć zaległości trochę do nadrobienia jest, młody ma też wakacje, to będzie wymyślał na pewno jakieś atrakcje he, pewna jestem ;))). Dobra to teraz trochę o kalafiorze, bo to on tu w roli głównej. Na pewno już robiłyście/liście, ja nie, więc spróbowałam. Fajny, nam smakował :)) Miłego dzionka :)


Składniki:

  • kalafior
  • curry
  • suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
  • oliwa



Kalafiora podzieliłam na różyczki, wrzuciłam do naczynia żaroodpornego, posypałam curry i pomidorami, dodałam oliwkę i wszystko razem wymieszałam drewnianą łyżką. Wstawiłam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piekłam około 25-30 minut :))



środa, 8 lipca 2015

Kotleciki z cukinii z dodatkami



Hej :) Moja ukochana cukinia :)) Lubię bardzo, mam ją bardzo często w lodówce i często wykorzystuję :)) Tym razem kotleciki, zwykłe takie panierowane, podsmażone, na to pokrojone suszone pomidory i papryka, to wszystko posypane żółtym serem. Smaczne było :)) Miłego dnia :))


Składniki:

  • cukinia
  • bułka tarta
  • jajko 
  • mąka
  • papryka czerwona
  • suszone pomidory 
  • ser żółty
  • olej rzepakowy do smażenia



Cukinię kroję w plasterki, obsypuję solą i pieprzem. Odstawiam. Następnie zanurzam w  mące, roztrzepanym widelcem jajku i bułce tartej. Paprykę i suszone pomidory kroje w kosteczkę, ser ścieram na tarce. Na patelni smażę kotleciki i w momencie przewracania jej na drugą stronę, na wierzch już tej podsmażonej, daje trochę papryki, pomidorów posypuję serem. Smażę jeszcze chwileczkę i gotowe :)




wtorek, 7 lipca 2015

Ciasto na maślance z czereśniami mieszane widelcem



Hej :) Uff ale gorąco :( U Was też tak ??? No jak dla mnie to trochę za, ale nawet daję radę, nie jest źle. Wolę taką pogodę niż te burze, które zapowiadają :(. Przepis na ciasto znalazłam tutaj. Kupiłam maślankę i chciałam z jej udziałem właśnie ciacho zrobić, a że miałam czereśni troszkę to padło na nie. Z przepisu trochę się uśmiałam, no może z tego mieszania widelcem, ale no dobra robię. Ciasto jest rewelacyjne i rzeczywiście składniki miesza się widelcem, wylewa na blaszkę, układa owoce, kruszonka i pieczemy. Polecam, bo do owoców ciasto jest rewelacyjne :)) Blaszka 24x34 cm.


Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka maślanki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • owoce - u mnie czereśnie




Kruszonka:

  • cukier
  • masło w temp. pokojowej
  • mąka



Jajka i maślanka powinny być w temp. pokojowej. Z czereśni usunęłam pestki. Do jednej miski daję składniki suche, mieszam, do drugiej miski daję składniki mokre (jajka roztrzepuję widelcem i potem dodaję resztę). Do składników mokrych dodaję suche i mieszam widelcem. Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, na ciasto układam połówki czereśni.
Do miseczki daję cukier, masło i mąkę. Ugniatam i posypuję kruszonką ciasto. Pieczemy w 180 stopniach jakieś 45 minut. Sprawdzamy czy gotowe patyczkiem ;)



piątek, 3 lipca 2015

Ciasteczka z masy krówkowej



Hej :)) Dzisiaj takie oto ciasteczka, bardzo smaczne, kokosowe. Powstały przypadkiem, bo zostało nam trochę masy krówkowej, reszta składników była w domu. Przepis pochodzi z ulotki orange. Trochę został zmodyfikowany, bo dodaliśmy płatki owsiane, figi i morele suszone. Ciasteczek wyszło około 30 sztuk, ale to i tak okazało się mało, bo zniknęły bardzo szybko ;)) Miłego weekendu Wam życzę :))

Składniki:

  • 300 g masy krówkowej
  • 2,5 szklanki kokosu
  • 0,5 szklanki orzechów włoskich połówki (do dekoracji)
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 3 figi
  • 3 morele suszone


Masę krówkową wymieszać z wiórkami kokosowymi, płatkami, pokrojonymi na drobno figami i morelami. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wykładamy porcje masy (zachowujemy ok. 4 cm odległości między ciasteczkami) i formujemy ciasteczka. Pieczemy je 15 minut w temp. 180 stopni. Ciasteczka powinny być lekko zarumienione. Wciskamy na nich na środek połówki orzechów ( w jeszcze ciepłe). Ciasteczka będą miękkie , ale po kilkunastu minutach lekko stwardnieją.



czwartek, 2 lipca 2015

Obłędne naleśniki czekoladowe



Hej :)) Uf cieplutko się robi. Jak już wiecie to za upałami nie przepadam, bardziej taka normalną pogodę, ale niech będzie ciepło w końcu lato ;)) U mnie dzisiaj naleśniki czekoladowe. Są świetne, młody jak je zobaczył, to wołał tylko, że takich ciemnych jadł nie będzie, ale jak spróbował, to znowu zostawcie mi jeszcze, bo pyszne. Moje dziecko wzrokowcem jest i jak mu coś się nie spodoba, to zapiera się z całych sił, że nie zje, ale jak spróbuje, to wtedy pyszności. No cóż ja tylko tłumaczę, że jak mówię, że dobre, to znaczy, że dobre :)) Miłego dzionka Wam życzę :))


Składniki na jakieś 8 szt:

  • cała tabliczka gorzkiej czekolady
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • mąką (ile ciasto zabierze do uzyskania odpowiedniej konsystencji u mnie jakaś szklanka i trochę)
  • 1 łyżka cukru pudru (ja nie dawałam)



Farsz:

  • serek naturalny u mnie President
  • truskawki
  • mięta cytrynowa
  • 2 łyżeczki cukru pudru



Mleko podgrzałam, dodałam do niego pokruszoną czekoladę. Mieszamy do momentu roztopienia się czekolady. Zostawiamy na chwilę do przestudzenia. Do miski dajemy mąkę, jajka i ewentualnie cukier, dodajemy mleko z rozpuszczoną czekoladą, miksujemy, jak jest potrzeba, żeby dodać mąkę, to dodajemy mąkę, a jak ciasto będzie za gęste to troszkę mleka. Na małej ilości oleju rzepakowego smażymy naleśniki. 
Serek wymieszałam z cukrem, pokrojoną na drobno miętą. Na naleśniki nakładałam serek i na to pokrojone truskawki :)




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...