wtorek, 30 czerwca 2015

Chrupiąca ciecierzyca z piekarnika



Hej :)) No w końcu zrobiłam :)) Przypomniała mi o niej Ola. Wiecie jak to jest, zapisałam, ale to czas, to coś innego wpadnie w oko i tak się zapomina, ale zrobiłam i jestem zachwycona. Pyszna, chrupiąca, posmakowała i młodemu i temu starszemu :)) Chrupaliśmy dwa dni i jeszcze Karola się załapała, bo do pracy zabrałam :)) Polecam, bo to naprawdę fajna przekąska :)) Miłego dzionka :)


Składniki:

  • ciecierzyca ugotowana lub ta z puszki (ja użyłam gotowanej)
  • przyprawy ( u mnie suszone pomidory z bazylią i czosnkiem, papryka wędzona, sol różowa)
  • oliwa



Ciecierzycę namoczyłam dzień wcześniej. Moczyła się chyba dobę, ale może krócej. Mnie tak po prostu wyszło. Potem ją ugotowałam (jakieś 25 minut). Na blaszce rozłożyłam papier do pieczenia, ciecierzycę odsączyłam na sitku, przerzuciłam do miski, dodałam oliwę i przyprawy. Wymieszałam łyżką i przełożyłam na blaszkę wyłożoną papierem. Piekarnik na grzałam do 200 stopni. Ciecierzyca piekła się jakieś 25-30 minut.  



poniedziałek, 29 czerwca 2015

Sałatka z truskawkami, rukolą i serem feta



Hej :)) Jak tam po weekendzie ?? Ja troszkę odpoczywałam, troszkę pracowałam. Jeszcze 2 tygodnie i urlop, już liczę dni :)). Teraz o sałatce, a taką właśnie wczoraj na kolację zrobiłam. Chodziła już za mną odkąd pojawiły się truskawki, ale czas jak zwykle nie pozwalał na zrobienie. Wczoraj była okazja i truskawki więc machnęłam. Dla mnie i mojego połówka super. Smakowała, trochę inna, lekko na pikantnie, bo dodałam fetę z papryką i chili. Tak to coś dla mnie stwierdzam ;)) Polecam jak ktoś lubi poznawać nowe smaki :)) Miłego poniedziałku :))


Składniki:

  • truskawki
  • rukola
  • ser feta ( u mnie z papryką i chili)
  • olej lniany 



Truskawki umyłam, pokroiłam, wrzuciłam do miski, dodałam ser feta, umytą rukolę. Wymieszałam, skropiłam troszkę olejem lnianym :))



czwartek, 25 czerwca 2015

Quesadillas z salami - pychota :)



Hej :)) Ostatnio rzadko tu jestem, ale niestety czasu brak i tak jeszcze co najmniej z tydzień będzie :( Potem mąż ma urlop, to może on trochę coś upichci he :)) Dzisiaj quesadilla, bo mój młody nie odpuszczał, tak mu posmakowała, więc tak na szybko, na kolację zrobiłam. Tym razem z salami, kukurydzą, moją ukochaną cukinią, oregano i świeżą bazylią. Wyszło mega smacznie. Fajna sprawa powiem Wam :)) Miłego dnia Wam życzę :))


Składniki:

  • salami
  • tortille 
  • kawałek cukinii
  • kukurydza
  • oregano suszone
  • świeża bazylia
  • ser



Na tortillę sypiemy starty wcześniej na dużych oczkach ser, na ser układamy salami i cukinię pokrojone w plasterki, dajemy kukurydzę, całość posypujemy oregano, dajemy kilka listków świeżej bazylii i ponownie posypujemy serem. Przykrywamy drugą tortillą. na patelni rozgrzewamy odrobinkę tłuszczu (masełko klarowne lub olej kokosowy), przenosimy tortille i podsmażamy kilka minut u mnie około 2. Przewracamy na drugą stronę i również podsmażamy. Przekładamy na drewnianą deskę i kroimy na 6 lub 8 kawałków. 




poniedziałek, 22 czerwca 2015

Ciasto jogurtowe z truskawkami



Hej :)) Dzisiaj pyszne ciasto z truskawkami. Robiłam, go już po raz drugi, bo niestety za pierwszym razem nie bardzo mi wyszło. Coś musiałam zrobić źle. Mogła to tez być wina jogurtu, bo niestety w przepisie było, że ma być gęsty, a nie miałam takiego i dałam taki lejący. Tym razem jogurt był już bardzo gęsty. Ciasto super, bardzo smaczne, szybkie, ale może się nie udać ;)) Ja się nie poddałam i w końcu wyszło :) U mnie wersja bez kruszonki, ale można zrobić z nią. Tak zrobię kolejnym razem z innymi owocami :). Blaszka 24x34 cm.


Inspiracja: klik


Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 opakowanie (40g) budyniu u mnie śmietankowy bez cukru
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego u mnie Bakoma
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 500 g owoców



Pamiętajmy, że wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowe !!!!


Jajka ubijamy z cukrem na puszystą jasną masę, dodajemy jogurt i miksujemy, następnie dodajemy olej i również miksujemy. Mąkę mieszamy z budyniem i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy (podzielić na trzy tury), ciągle miksując. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta poukładać owoce. Pieczemy w 180 stopniach około 45 minut (sprawdzamy patyczkiem). 



czwartek, 18 czerwca 2015

Truskawkowy deserek :)



Hej :)) Korzystacie z sezonu na truskawki?? Ja się staram, bo ostatnio kupiliśmy koszyczek i chyba jakieś opylane były, bo brzuchy trochę nas bolały, to samo koleżanki z pracy :( Teraz trochę boję się kupować, bo nie wiadomo na co się trafi. Dobra, to może o deserze teraz ;) Mój młody uwielbia desery, ten prosty bo na szybko. Truskawki, ubita śmietana i ciasteczka amaretti ( tydzień włoski w Lidlu ;)) Pozdrawiam :))


Składniki:

  • truskawki
  • ok. 200 ml śmietany 30 %
  • kilka ciasteczek amaretti
  • 2 łyżeczki cukru pudru



Truskawki rozgniotłam trochę widelcem. Nałożyłam po trochu na spód szklanki, śmietanę ubiłam, dodałam do niej cukier i przełożyłam na truskawki. Ciasteczka pokruszyłam i przełożyłam na śmietanę :))



środa, 17 czerwca 2015

Kawa bananowa na zimno



Hej :)) Nie wiem jak Wy, ale ja w upały lubię wypić kawę, taką na zimno np. z lodami. Tym razem miałam w domu kilka bardzo dojrzałych już bananów, więc je obrałam ze skórki, zawinęłam w folię spożywczą i włożyłam na jakieś 30 minut do zamrażalnika. W międzyczasie przygotowałam kawę. Kawa z bananem bardziej smakowała jak koktajl, ale pyszna była :)) Ja dałam 3 banany i kawy już nie słodziłam, nie było takiej potrzeby.


Składniki na 2 porcje:

  • 3 dojrzałe banany (jak ktoś woli bardziej intensywny smak kawy to 2)
  • ok. 100 ml mleka
  • kawa u mnie z ekspresu taka z 2 łyżeczek porcja
  • bita śmietana do dekoracji



Do pojemnika wlewam zimne mleka, dodaję zmrożone banany, miksuję blenderem, dolewam kawę i jeszcze raz miksuję. Gotową kawę przelewam do wysokich szklanek, dekoruję bitą śmietaną :)



wtorek, 16 czerwca 2015

Quesadillas z kurczakiem i nie tylko ...



Hej :)) Dzisiaj mam coś pysznościowego :)) Proste, szybkie, ale bardzo smaczne. Mój młody po prostu oszalał, tak mu smakowało i teraz kiedy znowu i kiedy znowu. Te rarytasy to Quesadillas. Jest to bardzo popularne meksykańskie danie. Wcale się nie dziwię, bo smakuje świetnie. Jako farsz można sobie dać, to na co ma się ochotę :) Polecam :))


Inspiracja; klik


Składniki:

  • 6 tortilli (ja miałam grillowane)
  • 2 piersi z kurczaka
  • papryka czerwona
  • cukinia
  • czerwona cebula
  • koperek
  • oliwki zielone
  • oregano suszone
  • sól
  • pieprz
  • ser mozzarella (może być inny)
  • oliwa, masło klarowne lub olej kokosowy do smażenia



Filety z kurczaka oprószyłam solą i pieprzem, na patelni rozgrzałam olej kokosowy i usmażyłam całe piersi. Po usmażeniu pokroiłam w miarę cienkie plasterki. Warzywa pokroiłam, ser starłam na tarce o grubych oczkach, koperek pocięłam.
Rozłożyłam jedną tortillę, posypałam ją startym serem na ser poukładałam kurczaka, paprykę, cukinię, oliwki, cebulę, wszystko posypałam świeżym koperkiem i suszonym oregano. Ponownie posypałam serem.


Tak przygotowany placek przykrywamy drugą tortillą. Na patelni rozgrzewamy odrobinkę tłuszczu i przekładamy na nią tak przygotowane tortille. Podpiekamy (ser się nam ładnie roztopi ), przewracamy na drugą stronę i również podpiekamy kilka minut. Gotową tortillę przekładamy na deskę i kroimy jak pizzę.


Tortille pyszne są na ciepło, zostało nam kilka i potem śmiało można je w ten sam sposób odgrzać i dalej są bardzo smaczne :))


piątek, 12 czerwca 2015

Makaron z cukinią i rukolą oraz pesto z pomidorów



Hej :)) To pesto chodziło za mną już bardzo długo. Raz je robiłam, ale wyszło mi jakieś dziwne, chyba za dużo orzeszków dodałam, ale tym razem wyszło mi super :) Trochę wyjadłam łyżką normalnie, tak mi smakowało. Zrobiłam je z pomidorami, takimi w zalewie z oleju, dodałam cheddar, słonecznik (bo nie miałam orzeszków), bazylię, troszkę oliwy, ząbek czosnku, doprawiałam solą i pieprzem. Na pewno zrobię sobie jeszcze, bo stwierdziłam, że super będzie smakowało tez jako dodatek do kanapek :)) U mnie z makaronem, cukinią i rukolą, którą sobie wyhodowałam na balkonie i mam swoją  - jupi :))) Udanego, podobno upalnego weekendu Wam życzę :))


Składniki:

  • 8 pomidorów suszonych (ja użyłam takich w zalewie z oleju)
  • 1 ząbek czosnku
  • kilkanaście listków świeżej bazylii
  • 3 łyżki słonecznika
  • 2 łyżki startego cheddara
  • sól
  • pieprz
  • makaron
  • cukinia
  • rukola



Słonecznik podprażyłam na suchej patelni, do pojemnika wrzuciłam wszystkie składniki i zmiksowałam blenderem, doprawiłam solą i pieprzem. Makaron ugotowałam według przepisu na opakowaniu. Cukinię pokroiłam w plasterki i podsmażyłam na odrobinie oliwy. Ciepły makaron przełożyłam do miski, dodałam cukinię, pesto i trochę rukoli, wymieszałam. Przełożyłam na talerze, na wierzch dałam jeszcze kilka listków rukoli :)



czwartek, 11 czerwca 2015

Kurczak z żurawiną, morelą, cukinią i ryżem



Hej :)) Tak ostatnio coś u mnie często ryż, ale powiem Wam, że tak jakoś nauczyliśmy się, że jak obiad to albo z kaszą, albo z ryżem. Wcześniej częściej robiliśmy ziemniaki, ale teraz w ogóle mi ich nie brakuje. No takie młode z koperkiem, jajkiem sadzonym i kefirem to już zjadłam, bo uwielbiam ;)))Tym razem ryż z kurczakiem, żurawiną, suszoną morelą, cukinią i trochę przypraw. Smacznie i lekko :)) Miłego dnia :))


Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • żurawina
  • suszone morele
  • cebula czerwona
  • cukinia
  • świeży koperek
  • sól
  • pieprz
  • ryż
  • olej kokosowy do smażenia



Kurczaka myję, kroję w kostkę i wrzucam na patelnię z rozgrzanym olejem kokosowym. Gotuję ryż. Cukinię i cebulę również kroję, dorzucam do kurczaka. Morele pokroiłam w drobne paseczki i razem z żurawiną dorzuciłam do reszty. Do całości dodaję ugotowany ryż, koperek, doprawiam solą i pieprzem :) 



poniedziałek, 8 czerwca 2015

Szaszłykowo kolorowo :))



Hej :)) Żeby zrobić szaszłyki wcale nie potrzeba grilla he he :)) Tak właśnie ja lubię te z piekarnika i takie sobie ostatnio zrobiliśmy. Pomieszaliśmy smaki, bo był indyk, ananas, jabłko, burak czerwony, cebula czerwona i suszony pomidor. Takie inne, ale wyszły bardzo smaczne, do tego ryż i sałatka z rukoli, sałaty zielonej, pomidorków koktajlowych, słonecznika i czarnuszki, do tego kilka kropli oleju lnianego. Polecam i miłego dnia życzę :))


Składniki:

  • filet z indyka
  • jabłka
  • ananas u mnie z puszki
  • burak czerwony
  • cebula czerwona
  • suszone pomidory



Sałatka:

  • rukola
  • zielona sałata
  • pomidorki koktajlowe
  • słonecznik
  • czarnuszka
  • olej lniany



Indyka wcześniej zamarynowaliśmy w oliwie i przyprawach (czosnek niedźwiedzi, tymianek, papryka czerwona), później pokroiłam, tak samo resztę składników. Na patyk nakładałam po kolei wszystkie składniki. Zapiekłam w piekarniku przez jakieś 30 - 40 minut w 180 stopniach. W międzyczasie ugotowałam ryż i przygotowałam sałatkę. Rukolę i sałatę umyłam i porwałam na kawałki, wrzuciłam do miski, dodałam pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, posypałam słonecznikiem i czarnuszką. Na koniec pokropiłam olejem lnianym :)



piątek, 5 czerwca 2015

Dorsz miodowo - kokosowy



Hej :)) Taki eksperyment ostatnio zrobiłam, a mianowicie zamarynowałam dorsza w miodzie i wiórkach kokosowych. Stał tak sobie chyba z godzinkę, potem zapiekłam w naczyniu żaroodpornym z dodatkiem masła klarowanego. Do tego ryż z kiełkami stir fry (mieszanka kiełków cieciorki, soczewicy i fasoli mung) i pomidorki koktajlowe. Ryba wyszła inna, nam smakowała :)


Składniki:

  • 3 filety z dorsza
  • 1 łyżka miodu
  • wiórka kokosowe
  • ryż
  • kiełki stir fry
  • sól
  • pieprz
  • masło klarowane
  • pomidorki koktajlowe



Dorsza najpierw oprószyłam solą i pieprzem, jak się całkowicie rozmroził, to go przepłukałam i zamarynowałam w miodzie i wiórkach kokosowych (u mnie stał tak godzinę). Następnie przełożyłam go do naczynia żaroodpornego, dodałam masło klarowane i zapiekła w piekarniku w 180 stopniach jakieś 30 minut. W międzyczasie ugotowałam ryż.Na patelni rozgrzałam odrobinkę masła, wsypałam kiełki i podsmażałam je jakieś 2 -3 minuty, doprawiłam solą, pieprzem i na koniec wsypałam do nich ryż. Wymieszałam. Na talerzu ułożyłam rybę, ryż z kiełkami i dodałam pokrojone pomidorki koktajlowe ;)



wtorek, 2 czerwca 2015

Placuszki jaglane - pyszne :)



Hej :)) Placuszki zobaczyłam u Oli. Ola zawsze coś ciekawego i pysznego pichci, więc ja często do niej zaglądam i czasem korzystam z jej twórczości :)). Do kaszy jaglanej i placuszków wszelkiego rodzaju długo nie trzeba mnie przekonywać ;)) Oczywiście czasu brak i tak zeszło z ich zrobieniem, ale w końcu się udało :)) Zmieniłam troszkę proporcje, bo mam w domu dwóch głodomorów i nie miałam mąki kokosowej więc zamieniłam na inną i dodałam troszkę wiórek kokosowych. Placuszki są pyszne, można je zjeść z dżemem, same lub tak jak mój młody z syropem klonowym. Bardzo nam wszystkim smakowały i polecam :))


Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej (ugotowana w 2 szklankach wody)
  • 3 jajka
  • 3 łyżki wody
  • 2 kopiate łyżki mąki
  • troszkę wiórek kokosowych
  • cynamon
  • szczypta kurkumy
  • 1 łyżka ksyliotlu
  • cukier puder do posypania
  • olej kokosowy do smażenia



Kaszę gotujemy, po ugotowaniu przekładamy do miski, dodajemy jajka i resztę składników. Miksujemy wszystko blenderem na gładka masę. Na patelni rozgrzewam malutka ilość oleju, łyżką nakładam porcję placków, troszkę spłaszczam i smażę do momentu, aż złapią złoty kolor. Placuszki podaję na ciepło :)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...