Strogonow drobiowy



Hej :)) Strogonowa wszyscy znają, bardziej męskie danie, ale powiem Wam, że ten jest pyszny i sama ze smakiem zjadłam. Inspirację znalazłam tutaj - klik. Troszkę przepis zmodyfikowałam, dodałam paprykę i troszkę śmietanki. Polecam wszystkim, bo naprawdę warto zrobić :)) Miłego dnia :)


Składniki na 3 porcje:

  • 2 filety z kurczaka
  • 2 cebule
  • około 15 sztuk pieczarek
  • 1 większa czerwona papryka
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki (ja dałam dosłownie ciut ze względu na młodego)
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • 250 ml passaty (sosu pomidorowego)
  • 2 łyżki śmietany 30 %
  • sól różowa
  • pieprz
  • masło klarowne do smażenia



Ja najpierw przygotowałam sobie bulion. Cebulę pokroiłam w pół krążki. Na patelni rozgrzałam masło i wrzuciłam cebulę. Zeszkloną przełożyłam do garnka. Pieczarki umyłam, pokroiłam w paseczki i dość mocno podsmażyłam na masełku, doprawiłam solą i pieprzem, wrzuciłam do cebuli. Tak samo podsmażyłam paprykę pokrojoną również w paski i na końcu kurczaka (również pokrojonego w cienkie paski). Z tym, że jak smażymy kurczaka, to dodajemy do niego obie papryki i po usmażeniu wrzucamy do reszty do garnka. Wszystko zalewamy bulionem i passatą. Mieszamy, stawiamy na gaz i gotujemy jeszcze jakieś 20-25 minut. Pod sam koniec ja dodałam śmietanę. Jeśli trzeba to można jeszcze doprawić solą i pieprzem. Smacznego :))




42 komentarze:

  1. Danie dobre na obiadokolację:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię na niedzielny obiad, dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki drobiowy strogonow musi być dobry :) W sam raz na jesień :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie dobre danie na jesienny obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda smacznie - ostatnio jadlam go na moim weselu ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kiedyś jadłam, ale mnie to danie nie zachwyciło wtedy. Tu wygląda bardzo smakowicie, może się skuszę i tym razem sama przyrządzę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. danie męskie czy nie to z chęcią zjadłabym podwójną porcję! :P

    OdpowiedzUsuń
  8. gęsta, pożywna i taka rozgrzewająca zupa! Idealna na zimę ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Strogonow jak i bogracz nie są moimi faworytami. Ale życzę smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja generalnie to nie przepadam, ale drobiowy brzmi nieźle. Do tego ślicznie wygląda na zdjęciach :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Witaj. Promujemy przepisy blogerów. Może zechciałabyś dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków? Dołącz do nas, a nie pożałujesz :)
    W razie jakichkolwiek pytań pisz na: kontakt@katalogsmakow.pl
    Pozdrawiamy serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  12. a Wiesz, że ja nie znalam.. serio, nie znałam strogonova :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pychotka! Do tego trochę ryżu lub kaszy i pyszny obiadek gotowy!

    OdpowiedzUsuń
  14. Można i tak. Dawno nie jadłam Strogonowa, a tak bardzo go lubię. Zwłaszcza z kluskami śląskimi. Narobiłaś mi smaka. Chyba niebawem zrobię Twoją wersje :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszne wygląda! Aż mam ochotę schrupać na raz :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale narobiłaś mi smaka tym daniem. Chyba jutro takie zrobię ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Często eksperymentuję ze strogonowem, bardzo lubię różne wariacje na jego temat. Taki z drobiu jest pyszny :) Ale mi smaku narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  18. och, uwielbiam takie dania, jeszcze jak są mega gorące, nie wiem, taki fetysz :D

    OdpowiedzUsuń
  19. robilam jakis tydzien temu. naprawde pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Pyszności, chętnie bym spróbowała :) Zapraszam do mnie :
    http://nackany-zeszycik.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  21. pyszne i rozgrzewające danie na jesień :)

    OdpowiedzUsuń
  22. ta potrawa nazywa sie Stroganow, od nazwiska mieszczanina syberyjskiego, w domu ktorego, wlasnie przypadkowo powstala dana potrawa

    OdpowiedzUsuń
  23. Właśnie kończy się gotować, pyszne danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  24. Właśnie robię i jest pyszny😊

    OdpowiedzUsuń
  25. Zrobiłam, PRZEPYSZNE !!!

    OdpowiedzUsuń
  26. Odpowiedzi
    1. Przepyszne,dziękuję za przepis :)

      Usuń
  27. świetny pomysł na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  28. pycha danie sprobowaam i robie czesto.Polecam

    OdpowiedzUsuń
  29. Dodaje jeszcze ogórki kiszone w słupki,pycha

    OdpowiedzUsuń
  30. Zrobiłam dziś, przepyszne danie, zajadaliśmy się z moim rocznym synkiem☺

    OdpowiedzUsuń
  31. Ogórka kiszonego brakuje .

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger