Kruche ciasto z rabarbarem



Hej :)) No w końcu i ja zrobiłam ciacho z rabarbarem ;)) Zrobiłam i wczoraj robiłam drugie, bo moim panom tak smakowało, że zjedli. Młody jadł jak szalony. Myślałam, że mu nie posmakuje, bo może trochę kwaśne, a tu proszę i było tylko mamo zrób jeszcze jeden :)) No powiem Wam, że rabarbar rządzi :)) Miłego dnia :))

Blaszka 23X33 cm


Składniki ciasto kruche:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 5 jaj
  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ewentualnie jogurt naturalny (jak by ciasto się nie kleiło)



Dodatkowo:

  • 1 kg rabarbaru
  • 3/4 szklanki cukru



Białka oddzielamy od żółtek, które ubijamy z cukrem pudrem. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy do niej proszek do pieczenia i masło. Siekamy je nożem. Następnie dodajemy ubite żółtka z cukrem i zagniatamy ciasto (jak by się nie kleiło to można dodać 1 lub 2 łyżki jogurtu naturalnego). Ciasto dzielimy na 3 części (jedną na spód większą i dwie mniejsze), zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na jakieś 30 minut. Rabarbar obieramy, kroimy i wrzucamy na patelnię. Posypujemy cukrem i podduszamy jakieś 3 minuty (rabarbar puści sok). Następnie odsączamy na durszlaku. Ubijamy piankę z białek. Wyjmujemy ciasto przeznaczone na spód, rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy rabarbar, na rabarbar ścieramy na tarce o grubych oczkach drugą część ciasta. Na ciasto wykładamy wcześniej ubitą pianę z białek i ścieramy również na tarce ostatnie ciasto. Pieczemy w 180 stopniach jakieś 50 minut.


44 komentarze:

  1. Zdecydowanie rabarbar rządzi, taki kruchy placek jest świetny;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Slinka mi pociekła na widok tego ciacha:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Po prostu pysznie kusi. Więc nie pytam, tylko wpadam do Ciebie na kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. i ja robilam u siebie wersje z rabarbarem i kruchym ciastem + beza lub budyn :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Piekłam takie ciasto z rabarbarem i smakowało mi pomimo posmaku kwaskowatości, ale moim chłopcom trochę brakowało tej wyjątkowej słodyczy. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja już od kilku dni chodziłam rabarbar podglądać, czy się choć trochę czerwony zrobił, wczoraj trochę różu złapał to od razu ciacho zrobiłam:) drożdżowe, ale kruche też na pewno będzie niedługo :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super ciacho. U nas bardzo lubimy wszystko co rabarbarowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Klasyka! Takie najlepsze:)
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Zapisuję przepis - wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam wypieki z ciasto kruchego, z rabarbarem to pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  11. Smaki dzieciństwa. Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja się nie dziwię Młodemu, sama też bym zajadała z rozkoszą takie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Łoj łoj gdzie nie zajrzę tam rabarbarowa rozpusta :) Piękne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  14. jadłam :) mniam mniam :)) i waśnie znowu jem :D:D:D

    OdpowiedzUsuń
  15. obłędne :-))) ah ten rabarbar :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo smakowite, kruche ciasta to moje ulubione :)

    OdpowiedzUsuń
  17. U mnie w domu też już zawitało i to kilka razy takie kruche ciasto z rabarbarem :) Wygląda przepysznie i kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ostatnio gdzie nie spojrzę, tam rabarbar :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Super ciastko! Wygląda rewelacyjnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. z dodatkiem rabarbaru musi być świetne.. <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest robiłam po raz pierwszy takie zestawienie i jak dla mnie bomba :))

      Usuń
  21. Pysznie wygląda, też nie potrafiłabym się oprzeć takiemu ciastu :)

    OdpowiedzUsuń
  22. O, a ja ostatnio zastanawiałam się jakie ciasto zrobić z rabarbarem i z braku pomysłu zrobiłam kompot. ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Szarlotka z rabarbarem to mój plan na najbliższy czas! Twoje ciastko wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robiłam go już 3 razy tak smakuje wszystkim :))

      Usuń
  24. Ciacho z rabarbarem palce lizać.Czekam na nowe inspiracje.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak minie ten koszmarny tydzień to na pewno cos nowego sie pojawi :)))

      Usuń
  25. Znalazłam bloga dziewczyny z Rzeszowa! Cieszę się tym bardziej, dlatego, że mamy bardzo podobne zainteresowania :) Przepis zapisuje i robię na weekendzie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Równiez się cieszę i pozdrawiam serdecznie :))

      Usuń
  26. Super ciacho :) mikser Cie promuje w 'tygodniowce' :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Zrobiłam :) jest boskie, jeśli pozwolisz zamieszcze na blogu.

    OdpowiedzUsuń

  28. Dopisuję się do grona miłośników rabarbaru - super :-)

    OdpowiedzUsuń
  29. Witam. Jakie wymiary blaszki ? Pozdrawiam, Justyna :-)

    OdpowiedzUsuń
  30. ktos gdzies poda wymiar tej blachy ? prosze puki mam piekny rabarbar w ogrodzie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger