Ciasto Afrykańczyk
Hej :)) Kolejne po świąteczne ciasto. Upiekła go ciocia Dorotka. Przepis pochodzi z książki Siostry Anastazji. Fanem tego ciasta został mój młody. Nie jest bardzo słodkie. Połączenie ciasta makowego, ciasto na białkach i jabłka z galaretką :) Jest trochę pracochłonne, ale efekt potem super :) Polecam :))
Składniki ciasto makowe:
- 15 dag margaryny lub masła
- 8 jaj
- 20 dag cukru pudru
- 10 dag miodu płynnego
- 1 mała łyżeczka kakao
- 30 dag maku
- 4 płaskie łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na pianę. Margarynę/masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, miód, mąkę, sodę oraz wcześniej sparzony i zmielony mak. Na koniec dodajemy pianę z białek, mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Dzielimy na pół i pieczemy dwa placki.
Składniki placek biały:
- 1 szklanka białek
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem, dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ocet. Upiec placek.
Masa jabłkowa:
- 1 kg jabłek
- 2 galaretki dowolnego koloru
- 1 łyżka masła
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło rozgrzać, dodać jabłka, poddusić pod przykryciem, dodać suche galaretki. Dokładnie wymieszać, przykryć i jeszcze chwilkę poddusić.
Krem:
- 6 żółtek
- 1/2 litra mleka
- 5 łyżek cukru kryształu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 1/2 kostki masła
- cukier waniliowy
Żółtka z mąką ziemniaczaną i pszenną roztrzepać w odrobinie mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem pudrem. Stopniowo połączyć z roztrzepanymi żółtkami i ciągle mieszając - ugotować budyń. Ostudzić. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń.
Przełożenie ciasta: ciasto makowe - krem - ciasto białe - masa jabłkowa - krem -ciasto makowe - polewa.
Musi być pyszne;)
OdpowiedzUsuńświetny składaniec:)
OdpowiedzUsuńŚwietnie się prezentuje, a jeśli nie jest za słodkie to już go chcę :)
OdpowiedzUsuńFajne ciasto, jeszcze się z takim nie spotkałam
OdpowiedzUsuńWygląda bosko! Wielbicieli maku u mnie nie brakuje :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciacho :-) pozdrowionka :-)
OdpowiedzUsuńSuper ciasto. Trochę pracy przy nim, ale warto :)
OdpowiedzUsuńKusisz Beti:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie składane ciasta z różnymi składnikami. Wymagają trochę pracy ale są genialne. Kiedy patrzę na Twoje to już bym sięgnęła po kawałek :)
OdpowiedzUsuńmmmmniam! jaki pyszności! Badzo bardzo chcę spróbować!
OdpowiedzUsuńCiekawy przekładaniec :). Lubię ciasta z jabłkami.
OdpowiedzUsuńsię uspokoi i przestanie kusić tymi pysznościami!... :))
OdpowiedzUsuńJaka śmieszna nazwa :D
OdpowiedzUsuńKiedyś czytałam przepisy na Pijaka czy Oczy Markizy (kto czego nie wymyśli). A lata świetle temu bardzo śmieszyły mnie Fale Dunaju... :D
Jakie pyszności ! Super kolorki i na pewno super smak :)
OdpowiedzUsuńświetna nazwa :-)
OdpowiedzUsuńPyszny przekładaniec, widać, że pracochłonny, ale smak chyba wynagradza wszystko :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo kusząco. :)
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto :) Fajne ma warstwy :)
OdpowiedzUsuńWitam ;jaki jest przepis na polewę?
OdpowiedzUsuń