Tarta z warzywami




Hej :) No i znowu poniedziałek, za chwile Święta, ale ten czas leci. Dopiero jedne się skończyły, a tu już kolejne, zaraz lato i tak w kółko :) Strasznie ten czas biegnie. Czasem mam wrażenie, że za szybko. U mnie dziś tarta, dawno nie było, mąż miał ochotę, więc zrobiłam :) Wersja z samymi warzywami, bez mięsa, ale moi panowie obaj zadowoleni :)) Miłego dnia Wam życzę :)


Składniki ciasto:

  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 kostki masła (100g)
  • 2 łyżki śmietany 18%



Farsz:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 3 łyżki sera cheddar
  • kawałek cukinii
  • garść zielonych oliwek
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 2 suszone pomidory
  • kukurydza
  • rukola do posypania tarty
  • sól
  • pieprz
  • rukola



Wszystkie składniki do ciasta zagniatamy, gotowe ciasto trochę rozwałkowujemy. Przekładamy do naczynia lekko wysmarowanego masłem. Na ciasto nakładamy folię aluminiową i ja wysypałam fasolę. Ciasto zapiekłam w piekarniku w 180 stopniach 15 minut. Następnie wyjęłam, zdjęłam folię z fasolą. W międzyczasie jak ciasto nam się podpieka przygotowujemy sos i warzywa. Do miseczki wybiłam jajka (roztrzepałam je), dodałam śmietanę i ser, przyprawy - wymieszałam. Warzywa pokroiłam (cukinie i oliwki w plastry, pomidory na pół, suszone na drobniejsze kawałeczki). Na ciasto wylałam przygotowane jajka z serem i śmietaną. Na to poukładałam warzywa. Włożyłam do piekarnika i zapiekłam jeszcze przez 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypałam świeżą rukolą :)





24 komentarze:

  1. Szalenie apetyczna, pysznie wygląda;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie kolorowa:)u mnie też dawno tarty nie było:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaka kolorowa, wiosenna, cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda jak dzieło sztuki!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie i tak kolorowo, wiosennie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie jadłam taikiej tarty. Daj kawałeczek :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo piękna, w wiosennych kolorach :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czas biegnie to prawda. Ja tartę robiłam niedawno, ale nabrałam chęci na kolejną :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniale wygląda to danie, aż prosi się żeby je zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jaka kolorowa! :) W sam raz na wiosenny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pięknie wygląda ta Twoja tarta. Uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszniasta ,ale kolorki wiosenne.

    OdpowiedzUsuń
  13. Sto lat tarty nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. wygląda pysznie, tak kolorowo i wiosennie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Beti kusi pysznymi wypiekami. :) Kolorystycznie cudnie.

    OdpowiedzUsuń
  16. fantastyczna!!! ładne zdjęcia, estetycznie bardzoooooooo, nie tak jak u mnie.....bu !:D

    OdpowiedzUsuń
  17. bardzo apetycznie wygląda ta tarta, tak kolorowo :-))

    OdpowiedzUsuń
  18. Pięknie wiosennie i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Piękna kolorowa i na pewno super smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  20. ja wiem, że jest północ... ale patrzę, i patrzę, i... zgłodniałam! :P

    OdpowiedzUsuń
  21. Dodatek kukurydzy do tarty to bardzo ciekawy pomysł,muszę spróbować;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ale świetna tarta, taka radosna i wiosenna :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger