piątek, 13 marca 2015

Pęczotto z kurczakiem i cukinią



Hej :) No i łaziło, łaziło i dopadło mnie w końcu jakieś choróbsko :( Wrrrrr. Młody wirus żołądkowy przechodził (dobrze, że nas nie złapało), a mnie jakieś przeziębienie rozłożyło :( Masakra jakaś. Dobra, nie będę narzekać. Teraz przechodzę do pęczotto. Robiłam w takiej wersji pierwszy raz, jest pyszne. Inspirację znalazłam tutaj - klik. Zrobiłam dokładnie tak jak w przepisie, bo nie miałam głowy na wymyślanie czegoś innego. Danie jest po prostu pyszne :) Miłego weekendu Wam życzę :))


Składniki:

  • 200 g kaszy pęczak
  • 1 łyżka masła 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego (u mnie warzywny)
  • 1 średnia cukinia
  • 1 filet z kurczaka
  • oregano
  • suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego u mnie Kikkoman
  • pieprz



Na patelni rozpuszczamy masło z dodatkiem oliwy. Cebule pokroiłam w drobną kosteczkę i wrzuciłam na patelnię. Jak zrobiła się miękka wrzuciłam kaszę, którą wcześniej kilka razy przepłukałam. Podprażyłam jakieś 3 minuty tak tylko na tym co było na patelni. Dodałam jedną chochelkę bulionu, wymieszałam. Ta czynność powtarzamy do momentu, aż kasza napęcznieje (nie jest do końca miękka). Musimy pamiętać o mieszaniu jej :)
W międzyczasie (jak kasza nam chłonie bulion), kroimy cukinię. Ja pokroiłam ją w plasterki a potem w paseczki. Zioła i rozgnieciony czosnek wymieszałam z sosem sojowym i wrzuciłam do niego pokrojonego w kosteczkę kurczaka. Wymieszałam i na chwilę odstawiłam. Pokrojoną cukinię wrzuciłam na rozgrzana patelnie grillową, gdzie lekko ją podsmażyłam. Następnie dodałam do niej wcześniej przygotowanego kurczaka i podsmażyłam. Jak kasza będzie już wystarczająco miękka dodałam do niej kurczaka i cukinię. Podsmażyłam wszystko razem jeszcze chwileczkę. Podajemy od razu gorące :)




24 komentarze:

  1. zdrowo i pysznie. Lubię takie "kaszowe "dania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajnie to wygląda, życzę szybkiego powrotu do zdrowia; pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię pęczak. Twoje połaczenie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudo, kocham połączenie kurczaka i cukinii! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smaczne danie i szybkiego powrotu do zdrowia życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo fajna propozycja z pęczakiem, lekka i prosta a jednocześnie taka inna :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zdrówka kochana, teraz taka pogoda i trzeba uważać. Mnie połamało na dwa tygodnie, organizm osłabiony i padł. Ale już doszłam do siebie. A pęczotto pycha :-) uwielbiam takie połączenia :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takiej wersji z pęcakiem nie robiłam, ale muszę troszkę odpocząć od wszelkich kasz, bo rodzinka się buntuje:)

    OdpowiedzUsuń
  9. pęczak jest wyborny, tak elastyczny, pyszny, łączy się wspaniale z innym składnikami, mam kilka opakowań w szafce <3

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam takie danie - pyszne i sycące :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Osoba się już nie wygłupia i do zdrowia wraca zaraz, no! A pęczotto prezentuje się smakowicie! :P

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo mi się podoba jak nazwałaś swoja pyszna potrawę. Pyszną i zdrową. Więc życzę Tobie szybkiego powrotu do zdrowia :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mniam, wygląda znakomicie :)
    A z kaszy perłowej wyjdzie? Bo pęczaku na mojej wsi nie mają...
    Szybkiego powrotu do zdrowia życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pęczotto - bardzo pomysłowa nazwa. Bardzo zachęcająco wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  15. I smacznie i zdrowo, czyli tak jak lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Nigdy nie słyszałem takiej nazwy, ale mam nadzieję, że po tym daniu będę pęczotto :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Nie jadłam, ale zanoszę się z zamiarem by spróbować

    OdpowiedzUsuń
  18. wygląda przepysznie - uwielbiam wszelkiego rodzaju kasze

    OdpowiedzUsuń
  19. Na obiadek idealne :) Życzę zdrowia :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Świetny pomysł na obiad :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...