Walentynkowy konkurs z marką Britta :)




Hej :)) Dzisiaj mam dla Was konkurs z ryżami Britta :) Dla mnie są one świetne. kto robił jaśminowy, czy inny ten wie :)) Jeśli chcecie się przekonać to zapraszam na konkurs :)

Zasady konkursu:

1. Hasło konkursu to "Ryż w wersji na słodko" 
Trzeba podać w komentarzu przepis na potrawę, deser z ryżem właśnie na słodko. Można podać link do przepisu :)
2. Pod przepisem proszę się podpisać
3. Konkurs trwa od dzisiaj tj. 04.02,2015 do 13.02.2015 do godziny 24.00
4. Wyniki ogłoszę w sobotę 14 lutego
5. Nagrody wysyła pocztą  sponsor marka Britta

Nagrodami w konkursie są: 4 zestawy ryży Britta + foremka do ryżu w kształcie serca :))

Zapraszam i czekam na zgłoszenia :))

22 komentarze:

  1. Jako kulinarna analfabetka życzę wszystkim powodzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ryż z bakaliami

    - 2 woreczki ryżu białego
    - 2 łyżki rodzynek
    - 2 łyżki suszonej żurawiny
    - 30 g płatków migdałów
    - 8 orzechów macadamia
    - 8 orzechów nerkowca
    - 2 łyżki suszonych jagód goji
    - 3 suszone figi
    - łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
    - 1/3 ziarenek z laski wanilii
    - jogurt naturalny gęsty 200 g
    Ryż ugotować i przestudzić. Przełożyć do miski. Dodać rodzynki, żurawinę, jagody goji, pokrojone figi, skórkę pomarańczową, wanilię. Płatki migdałów podprażyć na suchej patelni razem z orzechami macadamia i nerkowca. Dodać do ryżu. Jogurt naturalny dodać do ryżu i wymieszać. Nie potrzeba dodawać już cukru, naturalną słodkość dają bakalie. Przełożyć do miseczek i jeść ze smakiem.
    Smacznego
    Marzena Szkodzińska

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ryż na słodko, najbardziej lubię ten bezkonkurencyjny z truskawkami. A na zimę polecam wersję zapiekaną z brzoskwiniami. Znalazłam ten przepis już dawno temu i chętnie z niego korzystam. Ryż przygotowany w ten sposób jest PRZEPYSZNY!

    200 g białego ryżu
    400 ml mleka
    2 łyżki cukru
    1 puszka brzoskwiń w syropie
    1 łyżeczka cynamonu
    2 łyżki śmietanki kremówki 30/36%

    1. Mleko wlać do garnka, dosypać ryż. Gotować na małym ogniu aż ryż będzie miękki.
    2. Do ryżu dodać cukier, cynamon i kremówkę. Całość wymieszać.
    3. Odsączone brzoskwinie pokroić w kostkę i wrzucić na sitko, żeby odsączyć resztę płynu.
    4. Połowę ryżu wyłożyć w miseczkach do zapiekania. Ułożyć warstwę pokrojonych brzoskwiń i przykryć resztą ryżu.
    5. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na 5-10 minut.
    6. Podawać na gorąco!

    Smacznego!
    Anna Zygmunt

    OdpowiedzUsuń
  4. Wersja, którą teraz się zajadam (na obiad lub kolację), wymyśliłam tak pod natchnieniem chwili po prostu eksperyment, który na stałe zagościł w mojej kuchni. Dawną formę ryżowych placuszków bananowych zamieniłam na ryż z twarogiem i bananami. Dzięki temu wyeliminowałam mąkę i zmniejszyłam ilość tłuszczu używany przy smażeniu placków

    Składniki na 2 porcje:

    1 szklanka ryżu brązowego

    2 banany

    1/2 łyżki masła

    150 g twarogu domowego lub chudego

    1 łyżka jogurtu naturalnego (nisko tłuszczowego)

    1 łyżka melasy karobowej ( lub daktylowej) albo miodu (2 łyżki cukru)

    Wykonanie:

    Ryż gotujemy w osolonej wodzie.
    W tym czasie przygotowujemy ser. Twaróg rozgniatamy widelcem lub blenderem, dodajemy jogurt i miód lub melasę. Banany obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy banany i krótko podsmażamy. Można dodać odrobinę cynamonu.

    Sposób podania: ciepły ryż nakładamy na talerz, na niego ser i na końcu banany.
    Smacznego :-)
    Kamila A.

    OdpowiedzUsuń
  5. Omlety ryżowe ze smażonymi jabłkami i cynamonem. - przepis dla dwojga.
    szklanka gotowanego ryżu
    0,5 szklanki maślanki
    jajko
    3 łyżki mąki
    1/3 łyżeczki sody oczyszczanej
    2 łyżki cukru waniliowego
    2 twarde jabłka
    płaska łyżeczka cynamonu
    łyżka soku z cytryny
    1/4 szklanki wody
    cukier puder
    masło do smażenia omletów
    Składniki na ciasto mieszamy razem za pomocą miotełki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i smażymy omlet z połowy ciasta. Smażymy na wolnym ogniu, smażąc pierwszą stronę, należy patelnię przykryć pokrywką. Obracamy i smażymy już bez przykrycia.
    Obrane jabłka kroimy w kostkę i dusimy na wodzie aż będą al dente. Dodajemy sok z cytryny i doprawiamy cynamonem.
    Na każdy omlet nakładamy porcję jabłek, posypujemy pudrem w zależności od upodobań smakowych.

    Elżbieta Dziurkowska

    OdpowiedzUsuń
  6. OMLET Z RYŻU I SOCZEWICY
    /przepis własny/

    Składniki:

    2 jajka
    łyżeczka masła ghee
    180 g ugotowanej mieszanki brązowego ryżu i soczewicy
    szczypta proszku do pieczenia
    łyżka cukru z kwiatu kokosa

    Przygotowanie:

    1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę.
    2. Żółtka zmiksować z pozostałymi składnikami.
    4. Na patelni rozpuścić masło i dokładnie natłuścić całą jej powierzchnię.
    5. Połączyć białko z ciastem za pomocą miksera.
    6. Smażyć na średnim ogniu przez 6 minut z każdej strony.
    7. Zdjąć z patelni, udekorować i podawać.

    Smacznego!

    Zdjęcia: http://3.bp.blogspot.com/-QpuBrTQTxAA/VLgTmWbvZ0I/AAAAAAAAIEw/Jshv5ol1IEI/s1600/P1120292.jpg

    http://3.bp.blogspot.com/-wOpApswAiHI/VLgTkwsyZ6I/AAAAAAAAIEc/X2Dk_q28AWU/s1600/P1120275.jpg


    Sandra Wysocka

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny konkurs. Ciekawe przepisy. Powodzenia. Trzymam kciuki za Was :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale świetnie trafiłam! Właśnie dzisiaj z narzeczonym postanowiliśmy zrobić coś a'la pudding ryżowy. Nawet zdjęcie zrobiłam, bo stwierdziłam, że kiedyś mi się przyda ;) Oto przepis na około cztery dość spore porcje:
    SKŁADNIKI:
    -dwa banany,
    -brzoskwinie w puszce,
    -300 ml śmietany 18 %,
    -około 0,4 kg ryżu,
    -około 0,8 l mleka,
    PRZYGOTOWANIE:
    1. Dokładnie wypłucz ryż, następnie wrzuć go do garnka z mlekiem i gotuj na małym ogniu co jakiś czas mieszając.
    2. Pokrój drobno banany i wyłóż je na dnie w małych miseczkach.
    3. Pokrój brzoskwinie w paski/kropki/trójkąciki/kwadraty/plasterki/kwiatki/serduszka lub cokolwiek innego (wszystko zależy od inwencji twórczej i umiejętności- nasze brzoskwinki były pokrojone w paski) i odsącz z nich nadmiar soku.
    4. Banany polej cienką warstwą śmietany.
    5. Na śmietanę wyłóż ugotowany w mleku ryż.
    6. Na ryż połóż brzoskwinie.
    SMACZNEGO!

    Przepis można modyfikować na wiele różnych sposobów. My sami poszukamy na pewno jakiś innych możliwości na podanie tego deseru. Jedno jest pewne, śmietany nigdy nie pominiemy. To ona sprawia cuda i to dzięki niej deser jest taki pyszny. Wprowadza do dania kwaskowy posmak, który doskonale pasuje do słodkiego ryżu i brzoskwiń. Dzięki temu deser nie jest za słodki i mdły.

    OdpowiedzUsuń
  9. No i oczywiście z tego wszystkiego zapomniałam się podpisać ;)
    Pozdrawiam:
    Marta Lewandowska

    OdpowiedzUsuń
  10. Przyłączam się do zabawy. :)
    http://www.mojewypieki.com/przepis/szyszki-z-ryzu-preparowanego

    OdpowiedzUsuń
  11. RYŻOWE CIASTO Z JABŁKAMI I CYNAMONEM

    Dietetyczne, bezglutenowe, przepyszne ciasto ryżowe. Z dużą ilością jabłek i konfiturą morelową. Uwielbiam ten smak!.

    Składniki:
    50 dag ryżu białego długoziarnistego
    8-9 sztuk jabłek
    słoik konfitury morelowej lub brzoskwiniowej
    2-3 łyżeczki mielonego cynamonu
    1 łyżeczka mielonego anyżu
    1/2 mielonych goździków
    kilka kwiatów lawendy
    sok i skórka z 1 pomarańczy
    4-5 łyżek cukru
    1 szklanka mleka
    2-3 łyżeczki cukru z naturalną wanilią
    cukier puder do posypania
    sól

    Ryż ugotować na pół twardo ze szklanką mleka i ok 500 ml wody i odrobiną soli. Jabłka obrać , podzielić na ćwiartki, w garnku podlewać kilkami łyżkami wody i sokiem z całej pomarańczy, gotować aż zmiękną i zrobi się jednolita masa. Dodać cynamon, anyż, goździki i kilka suszonych kwiatów lawendy. Na sam koniec dodać cukier oraz konfiturę morelową. Ugotowany ryż wymieszać z masą jabłkową i przełożyć do tortownicy o wielkości 28 cm . Piekarnik rozgrzać do 175 C, i piec ok 40-50 minut. Podawać na ciepło, wierzch posypać cukrem pudrem oraz zetrzeć skórkę z pomarańczy. Dla łasuchów ciasto pomarańczowe można podawać z bitą śmietaną.

    http://apetyczna-babeczka.blogspot.com/2014/03/ryzowe-ciasto-z-jabkami-i-cynamonem.html

    Pozdrawiam serdecznie, Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  12. Ryż na mleku kokosowym z karmelizowanym mango i czekoladą

    100g suchego ryżu
    250 mleka kokosowego
    3 łyżeczki cukru
    1 mango
    sok z dużej pomarańczy
    20g czekolady

    1. Mleko kokosowe wlewamy do garnka z grubym dnem, dodajemy cukier i podgrzewamy. Gdy mleko się zagotuje, wsypujemy ryż, gotujemy około 15 minut, po czym odstawiamy na bok i przygotowujemy resztę składników.
    2. Mango obieramy i kroimy w kostkę. Sok z pomarańczy wyciskamy do szklanki. W rondelku roztapiamy cukier, kiedy zbrązowieje dodajemy mango i karmelizujemy je aż zmieni kolor na lekko brązowy. Wlewamy sok pomarańczowy i trzymamy na gazie jeszcze kilka minut.
    3. Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach lub siekamy.
    3. Do miseczek wykładamy ryż, skarmelizowane mango. Całość posypujemy czekoladą.

    Poleca Monika :-)
    szefowa.kuchni1@gmail.com

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Podaję przepis na moje ulubione Bananowe placuszki z ryżem. Do ich wykonania można użyć właściwie dowolnego ryżu: białego, brązowego, jaśminowego czy czerwonego.
    100 g ryżu
    1 banan
    1 jajko
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżeczki cukru (lub wg uznania)
    1/4 łyżeczki cukru waniliowego
    1/4 łyżeczki cynamonu
    szczypta proszku do pieczenia
    1-2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia

    Ryż przesypać na sitko i wypłukać, umieścić w garnku, zalać wrzącą wodą w ilości dwukrotnie większej niż objętość ryżu (100 g suchego ryżu to ok. 1/2 szklanki, potrzeba więc ok. 1 szklanki wody). Dodać szczyptę soli, przykryć i zagotować. Następnie gotować pod przykryciem na małym gazie, aż do całkowitego wchłonięcia wody (pod koniec gotowania można przemieszać). Wystudzić (jeśli planujemy usmażyć placuszki na śniadanie, to warto jest ugotować ryż poprzedniego dnia wieczorem).

    Banana rozgnieść widelcem, dodać jajko i cukier, dokładnie wymieszać. Następnie dodać ryż i mąkę, szczyptę proszku oraz cynamon, wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Wykładać łyżką niewielkie placuszki i smażyć z obu stron, na złoty kolor. Placuszki przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
    Idealnie smakują na śniadanie :)
    Pozdrawiam
    Luka Li

    OdpowiedzUsuń
  14. "Ryż w wersji na słodko" - moja propozycja to szybkie, proste i smaczne ciasto, którego podstawę stanowi właśnie ryż.
    Oto składniki:
    * 2 woreczki ryżu (po 100 gram)
    * po szklance wody i mleka
    * 3 całe jaja
    * 1 duża łyżka masła
    * 5 łyżeczek cukru
    * cukier waniliowy
    * sezonowe owoce

    Do niewielkiego garnuszka wlewany szklankę mleka i szklankę wody, doprowadzamy do wrzenia. Następnie wrzucamy ryż i gotujemy, aż będzie miękki. Ryż studzimy i mieszamy, żeby nie był posklejany.
    Przygotowujemy masę. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy masło. Masę wlewamy do ryżu i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę (można przed ubijaniem dodać szczyptę soli). Pianę przekładamy do masy z ryżem i delikatnie mieszamy całość.
    Tak przygotowaną masę przekładamy do średniej wielkości tortownicy (ok. 20 cm średnicy), którą wcześniej przygotowaliśmy - powinna być dobrze wysmarowana masłem i obsypana bułką tartą lub mąką krupczatką. Na wierzch masy ryżowej układamy sezonowe, dowolne owoce. Całość pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni.
    Przepis można modyfikować według własnego uznania. Polecam również wypróbować wersję wzbogaconą. Wyżej opisaną masę wylewamy na wcześniej przygotowany i podpieczony kruchy spód. Pycha!
    Smacznego!
    Katarzyna Kołodziejczyk

    OdpowiedzUsuń
  15. Muffiny z ryżem :)

    składniki:
    2 woreczki (200 g ryżu)
    2 szklanki mleka
    200 g mąki
    1/2 szklanki cukru
    1/3 szklanki oleju
    1 jajko
    łyżeczka proszku do pieczenia
    20 g rodzynek
    5 plasterków ananasa z puszki
    płatki migdałowe

    Przygotowanie:
    Ryż gotujemy na mleku i studzimy (jeśli nie wchłonie całego mleka odlewamy je do miski).
    W osobnych pojemnikach mieszamy składniki mokre (pozostałe mleko, jajko, olej) i suche (ryż, mąka, proszek do pieczenia, cukier).
    Łączymy wszystko razem, dodajemy rodzynki i cząstki ananasa.
    Przekładamy do foremek na muffinki (najlepiej silikonowych), posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy ok 20 min w temp 200 stopni.

    e-mail: tyskatyska88@gmail.com

    OdpowiedzUsuń

  16. A u mnie nietypowo.Lody! tak,tak, ryżowe lody, przepyszne i zdrowe
    Składniki

    pół litra mleka
    200 ml śmietanki 30 %
    60 g ryżu arborio
    5 łyżek cukru
    2 żółtka
    1,5 laski wanilii



    Robimy:
    1.
    400 ml mleka zagotowujemy wraz z ryżem, 2 łyżkami cukru oraz laską wanilii. Zmniejszamy ogień na najmniejszy i bardzo często mieszając gotujemy do czasu aż ryż stanie się bardzo miękki ( u mnie zajęło to 30 minut). Po tym czasie wyrzucamy laskę wanilii a papkę odstawiamy do przestudzenia a następnie wkładamy do lodówki do schłodzenia.
    2.
    100 ml mleka zagotowujemy. Żółtka ucieramy z 3 łyżkami cukru na puszystą masę. Stopniowo dodajemy do żółtek mleko i dokładnie mieszamy po czym całość z powrotem wlewamy go garnuszka i na najmniejszym ogniu gotujemy do czasu aż zgęstnieje. Odstawiamy do wystudzenia a następnie wkładamy do lodówki do schłodzenia.
    3.
    Do śmietanki dodajemy ziarenka z połowy laski wanilii po czym ubijamy ją na sztywno. Dwie schłodzone masy łączymy ze sobą i dodajemy do nich ubitą śmietankę. Dokładnie mieszamy i wkładamy do zamrażarki na około 2h
    Smacznego
    Magda

    to-paz@gazeta.pl

    OdpowiedzUsuń
  17. Witaj,
    bardzo fajny konkurs z mega smaczną nagrodą:-)
    Jako "ryż w wersji na słodko" proponuję pyszny winny pudding ryżowy z pieczonymi w wanilii gruszkami:
    Potrzebujemy:
    200 g ryżu
    500 ml mleka
    200 ml słodkiego białego wina
    100 ml słodkiej śmietanki
    3 łyżki cukru
    25 g masła
    W garnku o grubym dnie roztapiamy masło, wysypujemy opłukany ryż i wlewamy wino. Gotujemy cały czas mieszając, aż ryż się zeszkli i wchłonie niemal cały płyn. Mieszając, wlewamy partiami gorące mleko, ilekroć ryż wchłonie płyn. Ryż mieszamy często i regularnie, aby się nie przypalił. Pod koniec gotowania dodajemy do ryżu słodką śmietankę i cukier. Ryż powinien być gotowy po około 20 minutach i powinien mieć kremową konsystencję.
    W międzyczasie przygotowujemy pieczone w wanilii gruszki:
    12 dojrzałych gruszek
    sok z 3 cytryn
    3 laski wanilii
    8 łyżek cukru
    Gruszki obrać zostawiając ogonek. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić sokiem z cytryny. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobać ziarenka, rozsmarować je po gruszkach. Gruszki posypać cukrem i piec pod przykryciem około 30 minut w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku.
    Gorący ryż podajemy na ładnym talerzyku razem z pieczoną w wanilii gruszką. Można polać domowym sosem czekoladowym.

    Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania
    Aneta
    aneta.majchrzak@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  18. Mój przepis: Ryżowe ciasteczka z dżemem.
    Składniki: 1 cukier waniliowy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 opakowanie kleiku ryżowego, 1/2 szklanki cukru, 25 dag masła, 3 jajka, 6 łyżek wiórków kokosowych, dżem malinowy
    Wykonanie: W misce wymieszać kleik ryżowy, wiórki, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Dodać rozmiękczone masło, całe jajka i wyrobić ciasto. Z ciasta formować kulki, spłaszczać je i w środku każdego zrobić dziurkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 25 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Do przestudzonych ciasteczek, do dziurek nałożyć dżem malinowy.
    Są pyszne, polecam!
    Krystyna H
    e-mail: r.helt@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  19. Moja propozycja to ryż zapiekany w mleku kokosowym z limonką i podany z egzotyczną salsą o smaku brzoskwini i marakui.
    Zapiekany ryż:
    • 1 szklanka ryżu (jak do risotto)
    • 1/2 litra mleka kokosowego
    • 1/2 litra mleka krowiego
    • 5 łyżek cukru
    • duży kawałek skórki z limonki
    Do naczynia żaroodpornego wsypać ryż i zalać mleczkiem kokosowym zmieszanym z mlekiem krowim. Do ryżu dodać cukier i skórkę z limonki. Naczynie żaroodporne przykryć pokrywką lub folią aluminiową i wstawić do nagrzanego do 175 C piekarnika. Piec przez około godzinę, aż ryż wchłonie płyn. Deser podawać na ciepło lub zimno z egzotyczną salsą o smaku brzoskwini i marakui. Deser można udekorować przed podaniem płatkami startej gorzkiej czekolady.
    Egzotyczna salsa:
    • 2 owoce marakui
    • 150 ml soku z marakui lub brzoskwini
    • 2 łyżki cukru
    • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
    • 2 brzoskwinie
    Owoce marakui przekroić na połówki i wydrążyć ze środka miąższ. Miąższ gotować chwilkę z sokiem z marakui lub brzoskwini i cukrem. Do gotującego soku dodać mąkę kukurydzianą rozmieszaną z odrobiną wody. Brzoskwinie przekroić na połówki i usunąć pestki. Połówki brzoskwini pokroić na małe kawałki i wymieszać z sosem z marakui. Odstawić do ostygnięcia.

    Laura
    a763@gazeta.pl

    OdpowiedzUsuń
  20. Zapomniałam podać nazwisko:
    Laura Przybyła
    a763@gazeta.pl

    OdpowiedzUsuń
  21. Ryż zapiekany z jabłkami cynamonem

    Składniki:

    100 g ryżu
    2 jabłka
    200 g śmietany 12 %
    cynamon
    cukier

    Przygotowanie:
    Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu ( nie solić). Odcedzić i wystudzić.
    Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Do naczynia żaroodpornego ułożyć ryż.
    Posypać cynamonem.
    Następnie ułożyć starte jabłka.
    Posypać cynamonem i cukrem.
    Na to nałożyć śmietanę i posypać cynamonem i cukrem.
    Zapiekać w 180 stopniach przez 15 minut.

    OdpowiedzUsuń
  22. ryz z jablkami i cynamonem
    Składniki:

    100 g ryżu
    2 jabłka
    200 g śmietany 12 %
    cynamon
    cukier

    Przygotowanie:
    Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu ( nie solić). Odcedzić i wystudzić.
    Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Do naczynia żaroodpornego ułożyć ryż.
    Posypać cynamonem.
    Następnie ułożyć starte jabłka.
    Posypać cynamonem i cukrem.
    Na to nałożyć śmietanę i posypać cynamonem i cukrem.
    Zapiekać w 180 stopniach przez 15 minut.
    Ewelina

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger