Ciasto Cytrynek



Hej :) W ostatni dzień stycznia mój młody obchodził 6 urodziny. Na tą okazję jednym z ciast, które robiłam był właśnie cytrynek :) Przepis dostałam od siostry, ciasto fajne, leciutkie z delikatną nutą cytrynową :) Polecam, bo smakowite było :)) Blaszka 24x34 cm


Składniki na biszkopt:

  • 3/4 szklanki mąki 
  • 6 jajek
  • 3 kisiele cytrynowe
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru



Białka ubiłam na sztywna pianę, dodałam cukier. Następnie dodawałam po jednym żółtku. Cały czas miksowałam. Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia i kisielami, dodałam do ciasta, delikatnie wymieszałam. Przełożyłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem. Po upieczeniu studzimy, następnie przekrawamy na pół.


Składniki masa budyniowa:

  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 szklanki wody 



Wodę (1,5 szklanki) wlałam do garnka i zagotowałam z masłem, cukrem i sokiem z cytryny. W reszcie wody rozpuściłam dwa budynie. Jak woda zaczęła się gotować, dodałam budynie, ciągle mieszałam do momentu,aż budyń nam zgęstnieje. Chwilkę przestudziłam i ciepły wyłożyłam na jedną połowę ciasta. 


Składniki pianka cytrynowa:

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2 galaretki cytrynowe



Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody. Jak zaczną tężeć, ubijamy śmietanę, do ubitej dodajemy galaretki. Piankę wykładamy na masę i przykrywamy drugą połową ciasta. U mnie na wierzchu roztopiona czekolada i całość posypana kokosem. Ciasto wstawiamy na noc do lodówki.




21 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie kwaskowate słodkości ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. sto lat sto lat! :-) a ciasto musi byc przyjemnie słodkie i kwasne zarazem :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie, chyba je dziś zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatko, zrobiłam, to ciacho jest fantastyczne! I wszystkim w rodzinie smakuje :)) Dziękuję za przepis :)

      Usuń
    2. Super :) Cieszę się :)

      Usuń
  4. Zjadłabym kawałeczek:) Ciasto wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale widok !Cudnie wygląda :) Uwielbiam ciasta cytrynowe, bo pięknie wyglądają ,bo mają niepowtarzalny smak bo.... nie można się im oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne ciasto. Bardzo lubię cytrynowe słodkości :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ślicznie wygląda na pewno wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmmm ciasto obłędne! Musi być mega pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  9. a co robimy z kisielami które są podane jako składnik biszkoptu ?

    OdpowiedzUsuń
  10. Trochę nie moje klimaty, ale wygląda kusząco. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ta masa budyniowa wygląda tak smakowicie! Jest doskonała!

    OdpowiedzUsuń
  12. matko, 6 lat....ciągle wydaje mi się, że jest młodszy:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciekawe ciasto i pewnie pyszne;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger