Pomysłowe ciasto



Hej :) Kolejne ciasto, które robiła moja siostra. Przepis pochodzi z książki "Wyśmienite ciasta owocowe". Ciasto smaczne, nieskomplikowane. Bardzo posmakowało mojemu młodemu, a że było kilka kawałków, to kłócił się z mężem, że to jego i ma mu zostawić he, he. Chyba ta masa tak mu bardzo smakowała :) Miłego weekendu Wam życzę :)


Składniki na ciasto:

  • 25 dkg mąki
  • 20 dkg cukru
  • 3 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 dkg roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 200 ml coca- coli
  • 75 ml mleka



Składniki mokre mieszamy osobno, składniki suche osobno. Mokre wlewamy do suchych, mieszamy. Wlewamy do formy 24x24 cm wyłożonej pergaminem. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Studzimy i przekrawamy na 2 placki.


Składniki masa budyniowa:

  • 3 opakowania budyniu śmietankowego
  • 2 galaretki agrestowe
  • kostka masła
  • woda litr





Dodatkowo:

  • 3 łyżki kremówki
  • opakowanie nadziewanych pierniczków
  • 5 dkg gorzkiej czekolady



Budynie mieszamy z jedną szklanką wody, gotujemy w 1 litrze wrzątku. Wsypujemy galaretki. Mieszamy aż się rozpuszczą. Studzimy. Masło ucieramy dodając budyń.


Pierniczki przekrawamy na pół. Czekoladę roztapiamy z śmietaną kremówką.


Przełożenie ciasta: placek - 1/2 kremu - placek - reszta kremu - przekrojone pierniczki - polewamy czekoladą.


Wstawiamy na całą noc do lodówki.



53 komentarze:

  1. Ciekawy pomysł na masę - przepis zapisałam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie też zasmakuje, czuję to :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznościowo prezentuje się ) poprosimy po kawałku do kawki ;) ah! zapomniałam, że Młody wszystko spożył!! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Masa budyniowa z galaretką w rzeczy samej brzmi ciekawie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Twoja siostra to ma talent! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Podoba mi się to ciacho:) zrobię !

    OdpowiedzUsuń
  7. Kusząca propozycja, wygląda smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Prezentuje się kusząco, nic dziwnego, że pojawiły się kłotnie. ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja też bym się o nie pokłóciła. Wygląda na bardzo smaczne. Właśnie ta masa.... :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fantastyczne ciacho! Wszystkie moje ulubione dodatki! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. POMYSŁOWE ;) JA ZAPRASZAM NA SERNIK NA ZIMNO Z WIŚNIOWĄ NIESPODZIANKĄ; POZDRAWIAM
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2015/01/sernik-z-wisniowa-niespodzianka.html

    OdpowiedzUsuń
  12. Ogólnie bardzo lubię ciemne ciasta, czy to kakao, czekolada, czy też mak. Twoje mnie Beatko zainteresowało, pozwalam sobie skraść przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  13. moja teściowa bierze się za nie <3

    OdpowiedzUsuń
  14. Dokładnie taką samą masą przekładam piernik, taki trochę oszukany. Jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pomysłowe ciasto, rzeczywiście! Trafna nazwa, a samo ciasto przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  16. połączenie budyniu i galaretki mnie zaintrygowało :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Super wygląda, a krem zainspirował mnie szczególnie i będzie u mnie jego wegańska wersja :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Pyszny pomysł! lubię budyń w ciastach:)

    PS. Chciałabym Serdecznie zaprosić do wzięcia udziału w moim czekoladowym konkursie! Więcej szczególów na moim blogu !

    OdpowiedzUsuń
  19. z pewnością smakuje wybornie. Chętnie zrobię takie ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  20. świetny przepis! na pewno wykorzystam :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Mmm, wygląda naprawdę kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  22. pyszności! :-))

    OdpowiedzUsuń
  23. Rzeczywiście bardzo pomysłowe to ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Masz bardzo utalentowaną siostrę :)

    OdpowiedzUsuń
  25. w jaki sposób przekroiC nadziewane czekoladowe pierniczki ????

    OdpowiedzUsuń
  26. A ja się zapytam: czy budynie to na mleku czy na wodzie robić?

    OdpowiedzUsuń
  27. Chyba lepiej na wodzie jeśli liczy się kalorie. Organizm dorosłego człowieka nie toleruje laktozy więc mleko idzie w oponkę...

    OdpowiedzUsuń
  28. Fajnie wygląda :) ciekawe jak smakuje to połączenie budyniu z galaretką, w każdym razie ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  29. A ja zapytam się czy wody do budyniu starczy litr czy litr+ szklanka

    OdpowiedzUsuń
  30. Bardzo pysznie wygląda to ciasto;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  31. Chciałam spytać czy aby na pewno proporcje składników na ciasto są prawidłowe? Po wymieszaniu wszystkiego ciasto wyszło mi bardzo rzadkie. Piekłam je prawie godzine, bo nie chciało się zapiec. "Upieczone" z góry jest twarde a w środku jest surowa masa i nie nadaje się do jedzenia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, Proporcje były podawane z książki i ciasto u nas było robione już kilka razy, zawsze wychodziło. Może piekarnik, może mąką ?

      Usuń
  32. Czy proszek galaretkowy wsypujemy do gotowego budyniu? Bo nie rozumiem tej czesci a caly przepis brzmi apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  33. Witam ;)
    Blaszka ma być 24x24 czy 24x34?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger