piątek, 29 sierpnia 2014

Pyszne ciasto ze śliwkami, kokosem i kruszonką



Hej :) Sezon na śliwki jeszcze trwa, a ja z niego korzystam he he. Uwielbiam ciasta ze śliwkami. Najbardziej takie proste, szybkie, a smaczne. Tym razem w to powstało tak spontanicznie, przepis dała mi mama, a ja dodałam lub ujęłam co nie co ;) Tak, żeby właśnie było szybko. Dodatkowo dodałam kokos i pasuje, fajnie smakuje. Ciasto jest puszyste i lekkie. Blaszka 24x34.


Składniki na ciasto:
  • 180g masła w temp. pokojowej
  • 5 jajek
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka miałkiego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 - 3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
  • 5 łyżek kokosu
  • śliwki

Składniki kruszonka:
  • 20g masła
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki mąki

Białka oddzielamy od żółtek - ubijamy. Do drugiej miski wrzuciłam masło i ubijałam, gdy zrobiło się jasne i puszyste dodałam cukier i po jednym żółtku. Mąkę przesiałam i wymieszałam z proszkiem do pieczenia, dodawałam po trochu do masy i miksowałam. Następnie dodałam ubitą pianę i jogurt (można też śmietanę, jak ciasto będzie za gęste, bo jest, to dodajemy 3 łyżki lub 4) i kokos. Ciasto przełożyłam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki umyłam, wypestkowałam, podzieliłam na połówki i potem te połówki, jeszcze na pół, bo miała duże śliwki. Jak są to węgierki to wystarczy podzielić tylko na połówki. Poukładałam na cieście skórkami do dołu.
Składniki do kruszonki dałam do miseczki. Ugniatałam palcami, dopóki się nie połączyły. Posypałam kruszonką. Piec w 180 stopniach około 45 minut. Do suchego patyczka.



czwartek, 28 sierpnia 2014

Maliny w syropie



Hej :) Ostatnio miałam troszkę malin. Trochę zjedliśmy, a resztę postanowiłam zrobić w syropie. W zimie będą do herbatki jak znalazł :)) Już nawet jeden słoiczek otworzyłam na próbę. Są super i syrop i maliny. Oczywiście cały słoiczek poszedł w jeden dzień do herbatek :) 

Składniki:
  • 1 kg malin
  • 1 litr wody
  • 1,5 szklanki cukru

Maliny przebrałam, przepłukałam wodą. Zostawiłam chwilę na sitku, żeby odciekły z wody. Następnie wkładałam do wcześniej przygotowanych słoików. Ja miałam ich więcej więc składniki na zalewę dawałam podwójnie. Do garnka wlałam wodę, wsypałam cukier i zagotowałam. Gorącą zalewą zalałam maliny i zakręciłam (no mąż ;)). Słoiczki z malinami pasteryzowałam 20 minut.


środa, 27 sierpnia 2014

Kuskus, łosoś i warzywa



Hej :)) Matko już koniec wakacji :( jeszcze kilka dni i wrzesień. Strasznie ten czas zleciał i znowu szkoły się zaczynają, jesień, no i zima, święta - zleci nawet nie będzie wiadomo kiedy. Tyle tytułem mojego marudzenia ;) Teraz coś o jedzeniu. Tym razem łososia zrobiłam z kuskusem, suszonym pomidorem, cukinią, natką pietruszki i żółte pomidorki tak dla smaku. Powiem Wam, że smacznie wyszło i delikatnie. Uwielbiam takie dania :)

Składniki:
  • filet z łososia
  • 1/2 małej cukinii
  • suszone pomidory
  • kaszka kuskus u mnie Kupiec 
  • natka pietruszki
  • żółte pomidorki - niekoniecznie
  • cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • kurkuma
  • kolendra
  • sól
  • pieprz
  • olej kokosowy do smażenia

Kaszkę zrobiłam według przepisu na opakowaniu. Na rozgrzanym oleju podsmażyłam pokrojoną w piórka cebulę, wrzuciłam do niej pokrojoną w plasterki cukinię, czosnek przepuszczony przez praskę i pokrojona suszone pomidory. Podsmażyłam. Łososia podzieliłam na mniejsze porcje. Na patelni warzywa zsunęłam na jedną stronę, a na drugą dałam łososia. Jak się usmażył z obu stron wymieszałam go razem z warzywami, dodałam natkę pietruszki, kurkumę, kolendrę i doprawiłam solą i pieprzem. Na koniec dodałam kaszkę kuskus i pomidorki - wymieszałam i gotowe :)



wtorek, 26 sierpnia 2014

"Kuchnia indyjska" najlepsze przepisy



Lubicie kuchnię indyjską ?? Ja na pewno uwielbiam niektóre przyprawy używane właśnie w niej. Ta oto książka jest kopalnią przepisów na potrawy bardzo aromatyczne, klasyczne, popularne, oraz współczesne przepisy i składniki kuchni fusion. Kuchnia Indii to również największy na świecie zbiór dań wegetariańskich. Potrawy bazują na roślinach strączkowych i innych warzywach. Książka zawiera 325 przepisów na oryginalne i aromatyczne dania tejże kuchni, oraz ponad 1800 fotografii przygotowanych potraw, przypraw, warzyw itd.


Książka podzielona jest na następujące działy:
  • wprowadzenie do kuchni indyjskiej
  • podstawowe zasady kuchni indyjskiej
  • przygotowanie indyjskiego curry
  • planowanie indyjskiego posiłku
  • aromaty, przyprawy i zioła
  • proszki i pasty curry
  • pozostałe składniki
  • owoce
  • warzywa
  • fasola, groch i soczewica
  • ryż
  • chleby
  • naczynia i przybory kuchenne
  • zupy i przystawki
  • ryby i owoce morza
  • dania z drobiu
  • dania mięsne
  • dania balti
  • wegetariańskie dania główne
  • ryżowe i wegetariańskie przystawki oraz lekkie sałatki
  • dodatki przyprawowe i sosy czatni
  • indyjskie chleby
  • desery i napoje
  • glosariusz
    indeks
  • hurtownicy i dostawcy

Książka jest bardzo rozbudowana, wszystko w niej dokładnie opisane i jeśli ktoś chce  się nauczyć robienia potraw indyjskich, na pewno się z niej wiele skorzysta :) Zawiera ona również tzw. "porady kucharza" , które czasem okazują się bardzo pomocne, każda potrawa zawiera tabelę wartości odżywczych z liczbą kalorii. 


Przeglądając potrawy, na sam widok miałam ślinotok i z każdą stroną zaznaczałam coraz więcej pozycji, które chciałam bym zrobić. Książkę oceniam bardzo dobrze, fajne wydanie, piękne zdjęcia, które zachęcają do robienia potraw, kopalnia wiedzy na temat kuchni indyjskiej, potraw, przypraw i świetna sprawa, że przy przepisach mamy wykonanie danej potrawy pokazane krok po kroku. 



Autorzy: Mridula Baljekar, Rafi Fernandez, Shehzad Husain, Manisha Kanani
Wydawnictwo: Publicat
Ilość stron: 511
Oprawa: twarda
Cena 59 zł


Za książkę dziękuję:


http://publicat.pl/


niedziela, 24 sierpnia 2014

Ciasto Kubanka :)



Hej :) Brrr zimno dziś. Na rozgrzewkę przepis na pyszne ciasto - Kubanka :) Jestem wzrokowcem, o czym już nie raz pisałam i jak tylko coś mi wpadnie w oko (kulinarnie oczywiście) to to robię. Tak było z tym ciastem. Zobaczyłam i zrobiłam. Jest pyszne, nie za słodkie i łatwe w zrobieniu. Na dole biszkopt kakaowy, potem masa budyniowa z nutellą, ciastka, powidło śliwkowe, ciastka i delikatna pianka :) Polecam :)) Blaszka 24x34 cm

Inspiracja: tutaj

Składniki na biszkopt:
  • 4 jajka
  • 70 gram cukru
  • ok. 130 gram mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do nich cukier . Jak masa będzie sztywna i błyszcząca, dodajemy po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do reszty i delikatnie mieszamy. Pieczemy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 160 stopniach około 40 minut do tzw. "suchego patyczka". Biszkopt studzimy.

Składniki masa z nutellą:
  • 200 g masła w temp. pokojowej
  • 2 łyżki nutelli
  • 2 żółtka
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3łyżki cukru

Żółtka, cukier i obie mąki miksujemy z jedną szklanką mleka. Resztę mleka musimy zagotować. Na gotujące się mleko wlewamy przygotowaną masę. Zagotowujemy, ciągle mieszając. Po ugotowaniu budyń studzimy.
Jak nam przestygnie w misce ucieramy masło na biały puch, cały czas miksując dodajemy stopniowo budyń i na końcu nutellę. 

Dodatkowo:
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan - fixy
  • 1/2 słoiczka powideł śliwkowych
  • herbatniki typu petitki około 32 sztuki
  • 1/2 szklanki naparu kawy
  • 2-3 łyżki amaretto

Do nasączenia biszkoptu przygotowujemy kawę z dodatkiem rumu. Nasączmy tak przygotowanym płynem. Dajemy na niego masę z dodatkiem nutelli, na nią układamy ciastka, na ciastka dajemy powidło śliwkowe i na powidło znowu partię ciastek.

Ubijamy śmietanę:  Śmietanę kremówkę ubijamy, dodajemy do niej 2 łyżki cukru pudru i śmietan - fixy. Wykładamy na ciastka. Ciasto wkładamy do lodówki - najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypujemy startą czekoladą :)


czwartek, 21 sierpnia 2014

Sałatka z rukolą, gruszką, orzechami i serem camembert - pyszności :)



Hej :) Jak tam u Was pogoda dzisiaj ?? U mnie pada i trochę zimno, ale jutro ma być lepiej. Chyba już jesień się zbliża. Leci ten czas strasznie, dopiero był czerwiec i początek wakacji a tu już końcówka sierpnia zaraz. Nawet się nie obejrzymy a będzie grudzień i święta ;). Ja dzisiaj mam dla Was propozycję na pyszną sałatkę. Tak chodziła już za mną chwilę i te gruszki mnie kusiły i w końcu zrobiłam. Jest naprawdę pyszna. Sos z cytryny, miodu i oliwy dodaje jej super smaku i słodka gruszka oj .... pychota po prostu :) Ja zamiast gorgonzoli dałam naturalny camembert.

Inspiracja: tutaj

Składniki:
  • rukola
  • 2 większe gruszki
  • orzechy włoskie
  • 1/2 opakowania sera typu camembert

Sos:
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka miody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Rukolę myjemy, dajemy na spód talerza, gruszki kroimy w paseczki (ja pokroiłam razem ze skórka), dajemy na rukolę, następnie orzechy włoskie i pokrojony ser. Całość troszkę palcami mieszamy (tak żeby ładnie się prezentowało ;)). Do szklaneczki dajemy składniki na sos - dokładnie mieszamy i polewamy sałatkę. Smacznego :))


środa, 20 sierpnia 2014

Imbirowo - marchewkowy ryż i kurczak



Hej :) Ostatnimi czasy u mnie prawie w ogóle nie jada się ziemniaków. Zawsze to kasza, to ryże, to warzywa i tak się kręci. Jakoś nam to nie przeszkadza, a na pewno jest i zdrowiej trochę. Ty razem ryż ze świeżym imbirem, marchewką i do tego filet z kurczaka. Mało składników, niby tak zwyczajnie, a smaczne było bardzo. Miłego dnia :))

Składniki:
  • 1 torebka ryżu u mnie naturalny brązowy Halina
  • 1 filet z kurczaka
  • 2 marchewki
  • cebula
  • świeży imbir
  • sól 
  • olej kokosowy do smażenia
  • cukinia
  • świeże oregano

Ryż ugotowałam wcześniej, bo z racji tego, że jest naturalny brązowy, to gotuje się go około 30 minut. Marchewkę starłam na tarce, wrzuciłam na rozgrzany olej, dodałam pokrojonego kurczaka, cebulę i obrany, drobno pokrojony imbir. Wszystko troszkę podsmażyłam. Ryż przełożyłam do miski, dodałam podsmażone warzywa z kurczakiem, przyprawiłam solą i wymieszałam. Przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Na wierzch dała jeszcze pokrojoną cukinię i świeże listki oregano. Całość zapiekłam w 150 stopniach przez jakieś 15 minut.


wtorek, 19 sierpnia 2014

Foto mix :)



Hej :) Tym razem tak inaczej nie przepisowo i jedzeniowo ;) Kilka zdjęć, które tak się jakoś robi, to tu, to tam :)) Mam nadzieję, że się Wam spodobają :)

Chmurki - to na głównym zdjęciu i poniżej :)


Motylek i gruszka


Osy 


 Nocny pokaz fontanny w Rzeszowie :)


poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Penne rigate z szynką i takie tam ;)



Hej :) Więc powiem krótko ;) korzystam dalej z tego, że mój młody zajada się oliwkami he he tym razem makaron z szynką, oliwkami oczywiście, cukinią bo sezon na nią a pasuje do wszystkiego, papryka i pomidorki. Do tego dużo natki pietruszki, troszkę kurkumy, oregano, estragonu, soli i jest :)) Ilości nie podaję, bo każdy daje ile lubi ;))

Składniki:
  • makaron u mnie penne rigate
  • oliwki zielone
  • szynka biała
  • cukinia
  • papryka zielona
  • pomidorki żółte
  • natka pietruszki
  • oregano
  • estragon
  • kurkuma
  • sól
  • olej kokosowy do smażenia

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cukinię i paprykę pokroiłam, wrzuciłam na rozgrzaną patelnię, jak zrobiły się miękkie, to dodałam oliwki, pokrojoną szynkę, kurkumę i resztę przypraw. Podsmażyłam chwilkę, dorzuciłam ugotowany makaron, wymieszałam i na koniec wrzuciłam pokrojone na połówki pomidorki i pokrojoną natkę. Jak trzeba to można jeszcze doprawić :)


niedziela, 17 sierpnia 2014

W weekend deser musi być ... ;)



Hej :)) Kolejny weekendowy deser, no bo jak to weekend bez deseru ?? Zapytało by moje dziecko he he. Tym razem maliny, mascarpone, banan i śmietana  30%, do tego kilka nerkowców i wyszło pysznie :) Miłej niedzieli Wam życzę :)


Składniki na 3 porcje:
  • maliny
  • opakowanie mascarpone (250g)
  • 250 ml śmietany 30%
  • 2 banany
  • orzechy nerkowce

Śmietanę ubijamy, do ubitej dodajemy serek mascarpone i banany. Miksujemy do momentu, aż składniki się połączą. Do pucharków na spód dałam maliny, potem ubitą śmietanę z mascarpone i bananem, znowu maliny i znowu śmietanę. Wierzch posypałam nerkowcami, na nie dałam jeszcze troszkę ubitej śmietany i na środek malinkę :))

piątek, 15 sierpnia 2014

Ciasto Rafaello 2




Witajcie :) Dziś prezentuję kolejne ciasto, które robiła moja mama. Jest to inne wersja rafaello - tutaj pieczemy biszkopt, no i masa też się trochę różni. Do masy wchodzą aż 3 białe czekolady i można dodać pokrojonego ananasa. Ciacho kaloryczne, ale jak ktoś lubi słodycze to idealne ;)) Blaszka 24x34 cm.


Składniki ciasto:
  • 10 jaj
  • 2 szklanki cukru miałkiego
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 7 łyżek gorącej wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, do ubitej dodajemy cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku - ubijamy. Dodajemy gorącą wodę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na końcu olej. Mieszamy. Przekładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach jakieś 30-40 minut do tzw "suchego patyczka". Studzimy i przekrawamy na 3 placki.

Składniki masa:
  • 3 czekolady białe
  • 1/2 kostki masła
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 3 śmietany śnieżki
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 2 paczki kokosu
  • 1 puszka ananasów

Czekoladę rozpuszczamy w tzw. "kąpieli wodnej", masło również roztapiamy. Do roztopionego dodajemy śmietanę i mieszamy na jednolitą masę, dodajemy roztopione czekolady i jeszcze raz mieszamy. Do mleka dajemy śnieżki i ubijamy , do ubitej śmietany dajemy zimną masę z białą czekoladą i na końcu 1 1/2 paczki kokosu i pokrojonego w kosteczkę ananasa. 

Przełożenie placka: placek - masa - placek - masa - placek - masa - posypujemy kokosem


czwartek, 14 sierpnia 2014

Kurczak zapieczony z mozzarellą, oliwkami i pomidorem



Hej :) Moje dziecko ostatnio przekonało się do oliwek. Od tamtej pory chce je prawie do wszystkiego ;) Co tylko zrobię na obiad, to dopytuje, a gdzie oliwki ? No to daję, nam tez bardzo smakują więc nie narzekam ;)) Tym razem, tak oczywiście na szybko, jak to zwykle bywa - kurczak zapieczony z pomidorami, oliwkami, cukinią i mozzarellą. jako dodatek ryż, żeby było lekko :)

Składniki na 3 porcje:
  • 2 filety z kurczaka
  • kulki mozzarelli
  • kilka zielonych oliwek
  • 3 większe pomidory
  • kawałek cukinii
  • natka pietruszki
  • bazylia suszona
  • pieprz
  • estragon
  • ryż gold parboiled u mnie Halina
  • oliwa

Kurczaka kroimy, tak samo cukinię, oliwki i pomidory. Na spód naczynia żaroodpornego dałam troszkę oliwy, wrzuciłam pokrojoną cukinię, na nią kurczaka, którego wcześniej oprószyłam pieprzem, bazylią i estragonem. Na kurczaka wrzuciłam oliwki, pomidory i na nie pokrojone kulki mozzarelli. Posypałam jeszcze ziołami i posypałam natką pietruszki. Zapiekłam w 180 stopniach jakieś 30 minut. W międzyczasie ugotowałam ryż :)


wtorek, 12 sierpnia 2014

Tak sobie deserowo ;)



Hej :) Moje dziecko ostatnio ciągle domaga się deserów. Jak tylko przyjdzie weekend to deser i deser. Lubi je bo są kolorowe i smaczne. Teraz przyszedł czas na coś z jego ulubioną beza. Jogurt malinowy, otręby granulowane z żurawiną, bezą, jagody. Wcięte zostało wszystko :))

Składniki:
  • jogurt malinowy
  • otręby granulowane z żurawiną
  • bezy
  • jagody

Do pucharka na spód dałam trochę otrąb, na nie część jogurtu, skruszone bazy, jagody i od początku - otręby, jagody i jogurt :)


sobota, 9 sierpnia 2014

Póki są - kwiatki cukinii w panierce :)



Hej :) Nie wiem czy próbowaliście, czy lubicie ?? Kwiatki z cukinii w panierce - takiej jak na kotlety. My uwielbiamy :) Pokazywałam je już dwa lata temu, teraz prezentuje po raz drugi ;) Są pyszne, warto spróbować zachęcam :)) Miłej soboty dla wszystkich :)

Składniki:
  • kwiaty cukinii
  • jajko
  • bułka tarta
  • olej kokosowy do smażenia

Kwiaty myjemy i wyciągamy z nich środek. Na talerzyk wybijamy jajko, na drugi przesypujemy trochę bułki tartej i najpierw kwiatek maczamy w jajku, potem dajemy do bułki. Jeśli robimy więcej kwiatków to na pewno jajek pójdzie nam więcej. Smażymy na rozgrzanym oleju :) U mnie z młodymi ziemniaczkami i sałatką :)



piątek, 8 sierpnia 2014

Ciasto ze śliwkami dokładnie zważone wg Ewy Wachowicz



Hej :) W końcu trochę chłodniej :) Jak dla mnie idealnie, ale od jutra znowu ma być gorąco. Dzisiaj podaję przepis na pyszne ciasto Ewy Wachowicz. Nazywa się dokładnie zważone, bo ważymy jajka całe w skorupkach i potem tyle ile one ważą dajemy mąki, cukru, masła itd. Ciasto jest proste, szybkie i bardzo smaczne. Blaszka 24x34. Polecam :)

Inspiracja: tutaj

Składniki:
  • 6 jajek ( ja dałam L)
  • tyle ile ważą jajka masła
  • tyle ile ważą jajka mąki
  • tyle ile ważą jajka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • śliwki

Jajka ważymy wraz ze skorupkami. U mnie ważyły 40 dkg. Później odważyłam tyle samo (czyli 40 dkg) mąki, masła i cukru. 
Miękkie masło utarłam na białą, puszystą masę razem z cukrem. Dodałam startą skórkę z jednej cytryny. Mąkę zmieszałam z proszkiem do pieczenia. Do utartego masła wbijamy 1 jajko i dodajemy trochę mąki - ucieramy. Tak postępujemy aż do wyczerpania składników. 
Śliwki przekroiłam na pół, wyjęłam pestki. Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy. Na cieście poukładałam śliwki, skórką do dołu. Ja dałam dość gęsto bo lubię w cieście dużo śliwek. Pieczemy około 40-45 minut w 180 stopniach. Do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem :))


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...