czwartek, 27 lutego 2014

Kolorowa zapiekanka z indykiem :)



Witajcie w tłusty czwartek :))) Ciekawa jestem ile pączków dziś wsuniecie? Ja mam plan, że tak ... kilka he he, bo potem muszę to spalić, ale to jutro. Dziś sobie pofolguję, a co jak tłusty czwartek, to tłusty czwartek :) Nie mam niestety kiedy zrobić ani pączków, ani chrustu, bo znowu zabiegany dzień, ale jakaś cukiernia po drodze na pewno się trafi :)) Ostatnio wszystko w biegu. Powyższa zapiekanka to taka propozycja dla zabieganych, ale smaczna :) Miłego i smacznego dnia życzę :))

Składniki:
  • filet z indyka ( u mnie jakieś 300g)
  • 1 mały brokuł
  • 1 mała cukinia
  • papryka czerwona
  • ser mozzarella
  • pieprz kolorowy Kamis
  • sól ziołowa Kamis
  • suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Kamis
  • por
  • makaron
  • oliwa 

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Brokuła podzielić na różyczki i również podgotować. Indyka kroimy, na dno naczynia wlewamy troszkę oliwy, wrzucamy indyka, posypujemy go suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Kroimy pora, którego wrzucamy na indyka. Na pora dajemy ugotowany makaron, pokrojoną w plasterki cukinię, paprykę i ugotowanego brokuła. Całość posypujemy startą mozzarellą, solimy, oprószamy pieprzem i ja dodatkowo jeszcze posypałam suszonymi pomidorami. Zapiekamy w 180 stopniach około 30 minut.



środa, 26 lutego 2014

Szybkie zapiekanki :)



Witam :)) Mrozik dziś z samego rana :) Fajnie tak :) Lubię jak jest tak rześko :) Do pracy nie mam daleko, to na piechotkę chodzę i lubię pooddychać takim fajnym powietrzem :) Teraz wracam do zapiekanek, chyba większość je lubi ( na pewno jest tez wiele osób, które za nimi nie przepadają). Można je zrobić i na śniadanie, obiad i na kolację - jak to woli :) U mnie z pieczarkami, ser żółty, papryka czerwona, kukurydza i szczypiorek :) Miłego dnia :)

Składniki:
  • bagietka 
  • około 400 gram pieczarek
  • ser żółty (ilość i rodzaj wedle uznania)
  • papryka
  • kukurydza
  • szczypiorek

Bagietkę kroimy, pieczarki ja podsmażam na oleju i takie podsmażone daję na bagietkę, na nie starty żółty ser, paprykę i kukurydzę. Tak przygotowane wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekam około 10 minut. Wyjmuje posypuję pokrojonym szczypiorkiem. Można polać ketchupem lub ulubionym sosem :)


wtorek, 25 lutego 2014

Risotto z kurczakiem, serem camembert i warzywami



Witam :)) Dzisiaj przepis na risotto z kurczakiem i warzywami. Od firmy Halina dostałam ryż do risotto Arborio, więc trzeba było zrobić, a jak :)) Wyszło pyszne, inne niż ze zwykłym ryżem, dodatek sera troszkę wyostrzył smak, ale my lubimy sery w potrawach :) Życzę Wam miłego i słonecznego dnia :))

Składniki:
  • 300 g ryżu Arborio Halina (1 opakowanie)
  • około 600 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 filety z kurczaka
  • mała cukinia
  • por
  • 2 ząbki czosnku
  • papryka czerwona
  • 1 duża marchewka starta na tarce
  • suszona bazylia
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • ser typu camambert
  • olej rzepakowy do smażenia

Warzywa (oprócz marchewki, która ścieramy na tarce) oraz kurczaka pokroić na drobne kawałki i podsmażyć na oleju. Cebulę obieramy, kroimy na drobno i wrzucamy do garnka w którym będziemy przygotowywać risotto, dodajemy również do niego czosnek (ja go przepuściłam przez praskę). Dajemy odrobinę oleju/oliwy i podsmażamy. Gdy cebulka się zeszkli, wrzucamy ryż, dokładnie mieszamy ( wszystkie ziarenka muszą się oblepić olejem), następnie dajemy trochę bulionu (ja go podzieliłam na 3 części), dusimy na wolnym ogniu, często mieszając. Gdy ryż wsiąknie bulion dolewamy kolejną porcję i czynność powtarzamy i znowu jak wsiąknie to dolewamy bulion. Ryz powinien się dusić tak około 35 minut. Gotowy przekładamy do warzyw, dokładnie mieszamy, dodajemy przyprawy i przekładamy do miseczek. Wierzch posypujemy pokrojonym serem camembert :)



poniedziałek, 24 lutego 2014

Krokiety z kaszą jaglaną i kiełbaską :)



Witajcie :) Jak tam po weekendzie ? Wypoczęci ? Mój był pracowity, dzisiaj wolne i jutro do pracy :) Tak jak pisałam z braku czasu ostatnio staram się robić coś do jedzenia co będzie na dwa dni, czasem mi się uda, ale czasem mi się po prostu nie chce i wtedy są dania ekspresowe, ale nie z torebki, tylko własne ;))
Krokiety były na dwa dni he. Postanowiłam je zrobić z kaszą jaglana, dodałam trochę kapusty, marchewki, kiełbaski i zioła prowansalskie. Powiem Wam, że smaczne były :) Miłego poniedziałku Wam życzę :))

Składniki na około 10 sztuk:
  • 3 szklanki mąki
  • około 2 szklanki mleka
  • troszkę wody ( ja daję na oko, ale wychodzi tak nie pełna szklanka)
  • 2 jajka + 2 do panierki
  • sól
  • zioła prowansalskie Kamis
  • mała kapustka
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 3 kiełbaski
  • 1 cebula
  • 2 większe marchewki
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Kapustę zszatkować. Przełożyć do garnka i zalać wodą. Gotować do momentu, aż będzie miękka. Kaszę jaglaną ugotować według przepisu na opakowaniu. Przygotować ciasto na naleśniki i je upiec. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o grubszych oczkach. Cebulę obrać i pokroić na drobno. Na patelni podsmażyć cebulę i marchewkę i pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę. Dodać odciśniętą kapustę i chwilę dusić. Doprawić do smaku solą i dodać zioła prowansalskie.

Tak przygotowany farsz nakładać na naleśniki, zwijać i moczyć najpierw w jajku potem w bułce tartej. Ja krokiety lekko podsmażyłam na oleju rzepakowym, a później odpiekałam w piekarniku.



piątek, 21 lutego 2014

Tarta z ciasta francuskiego z wędzonym kurczakiem i warzywami



Witajcie :)) Czy u Was też tak słonecznie jak w Rzeszowie ?? Od samego rana pięknie świeci słoneczko :)) Mam nadzieję, że tak :) U mnie dziś tarta z ciasta francuskiego z wędzonym kurczakiem, cukinią, roszponką, marchewką i odrobiną sera żółtego. Tez coś na szybko w sumie, ale bardzo smaczne było i napomnę, że to znowu pomysł mojego mężulka he :) Miłego weekendu Wam życzę :))

Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 mała cukinia
  • garść roszponki
  • 1 duża marchewka
  • 1 większy wędzony filet z kurczaka (może być coś innego wedle uznania)
  • ser żółty (wedle uznania)
  • 1/2 cebuli
  • troszkę masła do wysmarowania formy

Masłem smarujemy formę do tarty. Cebulę pokroić i podsmażyć razem z marchewką, która również ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Ciastem wykładamy formę (można podpiec z 10 minut, ale nie koniecznie). Na wyłożone ciasto nakładamy podsmażona cebulę i marchewkę, pokrojonego kurczaka, którego posypujemy roszponką, na nią wykładamy pokrojoną \w plasterki cukinię, wszystko posypujemy serem. Z pozostałego ciasta  robimy paseczki, które układamy również wedle uznania. Zapiekamy w 180-200 stopniach około 25-30 minut.


czwartek, 20 lutego 2014

Łosoś z warzywami gotowany na parze :)



Witajcie :) Dzisiaj coś znowu na szybko. Nie znaczy, że niedobre, albo na "odwal się" nie, nie :)) Ciężko po prostu czasem, robić coś czemu trzeba poświęcić dłuższą chwilę. Na pewno też tak macie. Jak się ma już ten dzień wolny to nie wiadomo w co ręce włożyć i jak nadrobić wszystkie zaległości ;). Mój łosoś jest w towarzystwie warzyw: marchewki, cukinii, żółtej papryki i to wszystko ugotowane na parze, do tego ryż i to wszystko posypane serem mozzarella. U mnie dodatkowo troszkę sera typu camembert, którego został kawałek i trzeba było zużyć :) Miłego i spokojnego dnia :))


Składniki:

  • około 300 g filetu z łososia
  • 2 większe marchewki
  • 1 mała cukinia
  • 1 mała papryka żółta
  • sól
  • pieprz
  • ryż dziki&parboiled Britta
  • ser mozzarella

Warzywa umyć, pokroić i wrzucić do garnka do gotowania na parze. Łososia wcześniej zasolić i oprószyć pieprzem, położyć na warzywach. Gotować na parze około 25 minut. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Na talerz wykładamy ryż i na niego warzywa z łososiem, ciepłe posypujemy serem mozzarella :)






wtorek, 18 lutego 2014

Słodkie pancakes :)



Hej wszystkim :)) Piękna pogoda dziś no nie :)) W słońcu aż za ciepło, ale niech będzie. U mnie dzisiaj pancakes z powidłem morelowym własnej roboty i dodatkiem przyprawy do dań słodkich Kamis. Przyprawy dodałam do ciasta i placki później miały fajny smak :)  W przyprawie znajdują się: skórka cytrynowa, kardamon, cynamon, goździki, mięta i ekstrakt z kurkumy. Super sprawdza się jako dodatek do farszów np. do naleśników :) Pozdrawiam i życzę miłego dnia :)

Składniki:
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 2 jajka
  • cukier waniliowy
  • przyprawa do dań słodkich Kamis
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • powidło do przełożenia
  • starta gorzka czekolada do posypania 

Masło roztopić i zostawić do wystudzenia. Do miski wlać mleko, dodać jajka, cukier waniliowy i zwykły oraz sól. Wszystko razem zmiksować żeby składniki się połączyły. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy. Na koniec dodać przestudzone masełko. Smażyć na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. 




środa, 12 lutego 2014

Spaghetti a'la bolognese :)



Witajcie :)) Dzisiaj spaghetti na życzenie mojego synka. On albo by jadł makarony, albo pierogi ruskie, albo kotlety. Jego ulubiony zestaw he :) Teraz troszkę chory, więc zrobiłam mu to o co prosił. Zjadł dużą jak na niego porcję, zrobiłam tak żeby było jak najbardziej zdrowo, nie z żadnej torebki i wyszło rzeczywiście smacznie :) Ostatnio u mnie dużo wpisów z marka Kamis z którą współpracuję, ale to też przez to, że lubię ich produkty i to bardzo, zawsze je kupowałam i jak mi czegoś brakuje to jak idę do sklepu to zawsze one lądują u mnie w koszyku  :)) Polecam i życzę miłego dnia :)

Składniki:
  • makaron spaghetti
  • mięso mielone z szynki wieprzowej
  • pomidory całe z puszki
  • 1 cebula czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • sól morska ziołowa Kamis
  • oregano
  • bazylia
  • tymianek Kamis
  • 1 łyżka sosu sojowego (ja dałam kikkoman)
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 1 łyżeczka cukru

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. cebulę obrać, pokroić w piórka i  podsmażyć na rozgrzanym oleju. Wrzucić do niej mięso mielone, oraz czosnek przepuszczony przez praskę. Jak mięso ładnie nam się podsmaży, dodajemy pomidory z puszki (razem z zalewą), które wcześniej kroimy (można kupić od razu krojone, ka takie miałam w domu), dokładnie mieszamy, dodajemy zioła (ilość wedle uznania - ja daję dużo, bo lubimy), oraz sos sojowy. Mieszamy, doprawiamy solą i dodajmy cukier do smaku. Na makaron wykładamy mięsko z sosem, można przyozdobić świeżą bazylią :)


wtorek, 11 lutego 2014

Smakowite półksiężyce z lukrem :)))



No i kolejny wpis w którym muszę pochwalić mojego połówka ::))) Sam zrobił te półksiężyce. fakt, że trochę mu marudziłam, że siedzą w domu to by jakieś ciasteczka razem z młodym mogli zrobić, bo ja w pracy i wróciłam a tu zaskoczenie. Są he he, aż mi kopara opadła normalnie jak zobaczyłam to raz, a jak spróbowałam to dwa :)) Nawet koleżanki w pracy kazały męża pochwalić :)) Teraz już mu zapowiedziałam, że w sobotę piecze kolejne he he :)) Przepis znalazł na jakimś forum, ale nie pamięta na którym. Miłego dnia :)

Źródło: internet 

Składniki na ciasto:
  • 30 dkg masła
  • 30 dkg mąki
  • 10 jaj
    150 g cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • garść owoców goji
  • garść borówek suszonych (mogą być rodzynki lub żurawina)
  • kora cynamonu Kamis (ilość wedle uznania)

Masło z cukrem pudrem zmiksować na puszystą masę. Następnie białka oddzielić od żółtek i do masy dodawać po jednym żółtku, a białka ubić na sztywno i również dodać do ciasta - wymieszać. Teraz po kolei dodajemy mąkę, kakao i owce. Mieszamy. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto i piec w 180 stopniach około 20 minut ( do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto ostudzić.

Składniki lukier:
  • cukier puder 
  • kilka kropel wody
  • kilka kropel likieru amaretto ( ilość taka żeby cukier nam się rozpuścił)

Wszystkie składniki wymieszać. Rozprowadzić po wystudzonym placku. Wykrawać szklanka półksiężyce. 



poniedziałek, 10 lutego 2014

Łosoś pieczony w piekarniku i ryż z warzywami :)



Witam :)) Długo nie było łososia, więc nadrobiłam zaległości i był w dwóch wariantach. Pierwszy na parze, a drugi właśnie ten pieczony w piekarniku w folii aluminiowej, do tego przygotowałam warzywa i ryż. Na to wszystko starta mozzarella i wyszło pyszne danie :) Uwielbiam właśnie takie lekkie, szybkie i smaczne. Jak się nie ma czasu idealne, a ostatnio z tym czasem to ciężko :( Miłego poniedziałku :))

Składniki:
  • około 300 g filetu z łososia
  • 2 torebki ryżu (u mnie jaśminowy Britta)
  • mała cukinia
  • suszone pomidory w zalewie ziołowej
  • por
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 papryki żółtej
  • przyprawa ognista Kamis
  • sól
  • pieprz
  • sok z limonki
  • olej kokosowy do smażenia
  • ser mozzarella

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Łososia posypujemy z obu stron solą i pieprzem i skrapiamy sokiem z limonki. Zawijamy w folię i zapiekamy około 20 minut w 180 stopniach. Warzywa kroimy i podsmażamy na oleju kokosowym, jak będą miękkie wsypujemy do nich ugotowany ryż, przyprawiamy, dokładnie mieszamy i przekładamy na talerze. Upieczonego łososia wykładamy na warzywa z ryżem i posypujemy startą mozzarellą.


piątek, 7 lutego 2014

Sałatka z cieciorką :)



Witam :)) Jak tam u Was też takie piękne słoneczko?? Fajnie jest, aż się chce spacerować :) Mogło by tak już zostać do wiosny ;) Na ostatnią imprezkę urodzinowa mojego dziecka zrobiłam sałatkę z dodatkiem cieciorki. Powiem Wam, że bardzo smaczna jest ta cieciorka :) Oprócz niej makaron ryżowy, papryka, kukurydza i kurczak smażony w przyprawie kebab-gyros. Zawsze robię dwie sałatki, jedną taką łagodniejszą jak ta a drugą ostrzejszą jak ta. Ta z brokułem smakuje od dawna wszystkim :)

Składniki:
  • 1 puszka cieciorki
  • 1/2 opakowania makaronu ryżowego
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 papryka czerwoną
  • pęczek szczypiorku
  • 2 filety z kurczaka
  • przyprawa kebab - gyros
  • 2 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz

Kurczaka pokroić w kostkę  i usmażyć z dodatkiem przyprawy kebab - gyros i ostudzić. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Cieciorkę i kukurydze przesypać na sitko i odsączyć. Paprykę pokroić w kosteczkę. Wszystkie składniki połączyć,dodać pokrojony szczypiorek, posolić, dodać pieprz i wymieszać z majonezem.


wtorek, 4 lutego 2014

Delicja makowa z żurawiną i pysznym musem kawowym :)


Witajcie :)) Dzisiaj przepis na pyszne ciacho :) Spód biszkopt z makiem, potem żurawina taka ze słoiczka i na to lekki mus ze śmietany kremówki, serka mascarpone i dodatkiem kawy. Całość łączy się idealnie. Ja na wierzch nie dawałam polewy czekoladowej, tylko po prostu starłam gorzką czekoladę na tarce. Blaszka 23x33 Polecam :) Miłego dnia :))

Inspiracja: tutaj

Składniki na ciasto:
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki maku (suchy z torebki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropelek aromatu migdałowego

Dodatkowo:
  • sok z 1 cytryny + 3 łyżki wody
  • do przełożenia: żurawina w słoiczku
  • żurawina
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z dodatkiem soli. Do ubitych dodawać cukier i po jednym żółtku. Na koniec dajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, oraz wsypujemy mak i dokładnie mieszamy. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu ciasto ostudzić. Nasączyć sokiem wyciśniętym z cytryny wymieszanym z wodą. Po nasączeniu na ciasto rozsmarować żurawinę ze słoiczka, ja dodatkowo pokroiłam żurawinę i posypałam nią tą ze słoiczka ( żeby było więcej żurawiny, bo nie robiłam polewy, po której miała być posypana).

Składniki na mus:
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 4 łyżki wrzątku
  • 1 łyżka żelatyny
  • 250 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki likieru amaretto

Do rondelka wsypać kawę i zalać ją wrzątkiem. Wystudzić. Do wystudzonej kawy wsypać łyżkę żelatyny i dokładnie wymieszać. Odstawić aż żelatyna nam napęcznieje. Wtedy rondelek znowu postawić na chwilkę na ogniu i podgrzewać (żelatyna ma się nam tylko rozpuścić, nie zagotować). Wymieszać, przestudzić i dodać likier amaretto. Śmietanę ubić, dodać serek mascarpone, cukier puder i rozpuszczoną żelatynę z kawą. Dokładnie wymieszać. Wykładać na żurawinę. Wstawić do lodówki, żeby mus ładnie nam stężał.Przed podaniem zetrzeć gorzką czekoladę i posypać nią wierzch ciasta.




poniedziałek, 3 lutego 2014

Beata Pawlikowska "Trening szczęścia" - recenzja



Po tę książkę sięgnęłam z czystej ciekawości. Psychologia i zagadnienia z nią związane a i owszem mnie interesują, ale jakoś tego typu książek nie czytam. Beata Pawlikowska zawsze kojarzyła mi się z podróżami i audycja radiową : Świat wg blondynki", więc z tą większą ciekawością sięgnęłam po tą pozycję :)

Po przeczytaniu stwierdzam, że książka jest bardzo pozytywna, ciekawie napisana i może zmienić zmyślanie na bardziej pozytywne. Autorka w każdym rozdziale uczy nas jak zmienić nasze fałszywe, niekorzystne dla nas kody w te właściwe, dzięki którym będziemy myśleć pozytywnie. odzyskamy wiarę w siebie i będziemy szczęśliwsi. Podkreśla też, że wcale nie jest to łatwe i musimy cały czas nad sobą pracować. 
Rady autorki są bardzo cenne. Głównym zadaniem jest powtarzane w każdym rozdziale zdanie "Moje zadanie polega na tym,  żeby znaleźć w sobie fałszywe kody i zmienić je na prawidłowe" Jest ono trochę denerwujące, bo powtarzane jest po kilka razy w każdym rozdziale i jest go po prostu za dużo, ale widocznie tak ma być. 
Książka jest też pełna odręcznych zapisków i rysunków autorki. Wzbogacają one treść lektury i dodają jej uroku. Mamy w niej tez do wykonania szereg ćwiczeń, do których odpowiedzi wpisujemy w narysowane przez autorkę ozdobne rameczki.

Podsumowując - lekka i przyjemna pozycja, do tego ucząca pozytywnego myślenia, nastawienia do siebie i do świata. Czytając ją rzeczywiście zaczyna się myśleć bardziej pozytywnie i zmieniać odpowiedzi i zdania negatywne na te bardziej pozytywne. Im bardziej zagłębiamy się w lekturę, tym częściej te pozytywy nam same do głowy przychodzą. 

 Autor: Beata Pawlikowska
Tytuł:
"Trening szczęścia"
Wydawnictwo:
Burda Książki
Okładka:
twarda
Cena:
34,90 zł
 


Za książkę dziękuje: 

http://www.burdaksiazki.pl/



sobota, 1 lutego 2014

Gofry budyniowe :)



Witajcie :) Chwilową przerwę miałam, bo zatoki mi się rozszalały :( powoli już odpuszczają, ale nie życzę nikomu. Dzisiaj u mnie zaległy wpis z goframi. Budyniowe, bo po prostu do ciasta dodałam budyń czekoladowy. Gofry były bardzo dobre, niesamowicie pachniały i miały budyniowy smak :)) Jeden jedyny minus, to trzeba je zjeść od razu, bo niestety jak dłużej poleżą to twardnieją. Dlatego ja robię taką porcję, żeby ją od razu zjeść na ciepło :)) Życzę Wam miłego weekendu, a ja idę kończyć tort na urodziny mojego synka :)) 

Inspiracja: tutaj

Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oliwy
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1 budyń czekoladowy
  • 1 łyżeczka cukru

Białka oddzielić od żółtek, dodać do nich sól i ubić na sztywno. Resztę składników zmiksować na gładką masę. Do masy dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Smażyć na dobrze rozgrzanej gofrownicy. 


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...