czwartek, 13 listopada 2014

Ryż brązowy z boczkiem i warzywami



Hej :)) Brrr jakie mi dziś zimno :( Na osłodę i z tęsknoty za słoneczkiem kolorowe danie z ryżem brązowym, trochę boczku i warzywa. Tak lekko, a za boczkiem się stęskniłam, bo uwielbiam taki podsmażony na patelni i jeszcze cieplutki na kromkę chleba. Tak mi się z dzieciństwem kojarzy :) Tak samo cukier na kromce chleba, ale teraz by mnie chyba coś takiego zasłodziło. Nie wiem jak dawniej tyle się tego zjadło - rarytas to był :)) Wy też ta zajadaliście się chlebem z cukrem ?? 


Składniki:

  • ryż naturalny brązowy Halina
  • boczek w kawałku
  • brokuł 
  • oliwki czarne
  • 1 szklanka startej dyni na grubszych oczkach
  • czubryca zielona
  • 2 ząbki czosnku
  • żółte pomidorki



Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Brokuła podgotowałam. Boczek pokroiłam w plasterki, a potem w paseczki i wrzuciłam na rozgrzaną patelnię, podsmażałam na małym ogniu. Następnie dodałam startą na tarce dynię, oraz czosnek przepuszczony przez praskę. Wszystko dusiłam na małym ogniu (jak by było za mało tłuszczu z boczku, to można dodać troszkę masła). Oliwki pokroiłam, dorzuciłam do reszty, pod koniec dodałam ugotowany ryż, brokuła i doprawiłam czubrycą. Wymieszałam, dorzuciłam kilka żółtych pomidorków. 



15 komentarzy:

  1. Bardzo smakowite danie! Pomidorki żółte przecudne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolorowo i smacznie-uwielbiam taki boczek dobrze wysmażony :) Chleba z cukrem nigdy nie jadłam, wszyscy jedli a ja nie :)Ale raz jadłam chleb z solą morską, ok, wymoczyłam kromkę w Bałtyku i żyję ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale kolorowe danie. Pyszności. Uwielbiam takie dania :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. no to baaa, oczywiście, że tak! chlebek z masłem i z cukrem, mniam :P a ja to zawsze za podwójną porcją cukru darłam japę!!! :D:D:D

    OdpowiedzUsuń
  5. z przysmaków dzieciństwa.. to ja tak: chleb ze smalcem, chleb ze solą, lub chleb ze swojską śmietaną i cukrem.. <3
    matko, ale miałam genialne dzieciństwo :D
    A obiadek pierwsza klasa, moje smaki :)
    Z wielką chęcią wprosiłabym się na jedną porcyjkę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo,bardzo pyszne danko:)a chleb z cukrem zajadał mój tato w czasach mojego dzieciństwa haha,mnie taki chleb nie smakował,gustowałam za to w kromce chleba posmarowanej...musztardą:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię wszystko, co z boczkiem, więc ten ryż jest dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kolorowe i zdrowo - to się nazywa połączenie:) Oj, zjadłabym. A chleba z cukrem nie jadłam wieki.

    OdpowiedzUsuń
  9. Te pomidorki, jak uroczo i apetycznie wyglądają. :)
    Zapraszam na łazanki z kapustą w wersji zapiekanej.

    OdpowiedzUsuń
  10. kurczę, a ja nigdy nie jadłam chleba z cukrem, za to moim przysmakiem był chleb z ketchupem hahaha ;-) a obiad pyszności!!

    OdpowiedzUsuń
  11. super pomysł na szybką obiadokolację! pomidorki+oliwki=mniam!

    OdpowiedzUsuń
  12. taki chleb to pierwsza klasa kiedyś był :)
    a obiad mega kolorowy i z pewnością smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  13. takie dania to ja lubię !!
    mega sycący, smaczny obiadek w takie pochmurne dni to jest to :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...